Εκλογές 2023: Aντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 21ης Μαΐου – O Μητσοτάκης ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου

Εκλογές 2023: Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών ζήτησε το πρωί του Σάββατου 22 Απριλίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

by Times Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν μπλε φάκελο οπού τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υπέγραψαν διά περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

«Καλημέρα. Κυρία πρόεδρε έχω τη χαρά να σας παραδώσω τη πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε διάλυση Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου, σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα, καθώς αυτό επιτάσσει το άρθρο 41 και επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την τετραετή θητεία της. Οι εκλογές αποτελούν γιορτή της δημοκρατίας, πρέπει να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων ώστε οι πολίτες να κρίνουν με νηφαλιότητα μακριά από τοξικότητες και ακραίες συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο γενικότερο κλίμα και δεν είναι εναρμονισμένες με την κοινωνία. Η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για μέγιστη συμμετοχή. Ειδικά η νέα γενιά και τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα στοίχημα για όλους μας και πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν τη αποχή. Το διάταγμα για διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί σήμερα το απόγευμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε τον φάκελο με τις υπογραφές του υπουργικού συμβουλίου και ευχήθηκε «να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο».

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα υπογραμμίζει πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Δείτε live 

Εκλογές 2023:  Βήμα βήμα ο δρόμος προς τις κάλπες

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός το Σάββατο 22 Απριλίου να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει από την κυρία Σακελλαροπούλου την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος λόγο εθνικής σημασίας  (αρ. 41, παρ. 2 του Συντάγματος), και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Αυθημερόν, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Κατά την πρώτη αυτή προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση τού πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Οι πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένονται να τα ξέρουμε αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές, ωστόσο, λόγω της απλής αναλογικής, εκτιμάται ότι θα είναι άγονα ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν θα ανοίξει έστω και για μία ή δύο ημέρες, στις 31 Μαΐου ή 2 Ιουνίου,  προκειμένου να γίνουν η ορκωμοσία των βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί και αυθημερόν η εκλογή Προέδρου της Βουλής. Κατά πάσα πιθανότητα, δηλαδή, θα έχουμε την αναβίωση, για δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική μας ιστορία, της ύπαρξης μίας ολόκληρης Κοινοβουλευτικής Περιόδου (της ΙΘ’) για μία ημέρα.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών καλώντας διαδοχικά τους τρεις πρώτους σε κοινοβουλευτική δύναμη αρχηγούς κομμάτων. Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει έως και τρεις ημέρες την εντολή, προκειμένου να διαβουλευτεί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το εάν μπορούν να συμπτύξουν κυβέρνηση, δηλαδή να λάβουν 151 θετικές ψήφους από την Ολομέλεια. Ο κάθε ένας από τους τρεις αρχηγούς, βέβαια, μπορεί κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο αυτομάτως να παραδώσει την εντολή θεωρώντας ότι η επίτευξη πλειοψηφίας είναι από εκείνον αδύνατη.

Το πόσοι και ποιοι εκ των τριών θα κάνουν χρήση της δυνατότητας διερεύνησης, καθώς και το πόσες από τις τρεις ημέρες θα κρατήσει την εντολή είναι που θα κρίνουν και το ποια Κυριακή θα στηθούν και οι δεύτερες εθνικές κάλπες.

Στην περίπτωση της δεύτερης προσφυγής στις κάλπες, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Επίσης θα έχουμε υπηρεσιακούς υπουργούς τουλάχιστον σε εκείνα τα υπουργεία που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές θα είναι η αυξημένη αναλογική και η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Εκλογές 2023: Αποτελέσματα στις 21:00 και σταυροί προτίμησης τα μεσάνυχτα

Ταχύτατα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών, το βράδυ της Κυριακής της 21ης Μαΐου.

Ακόμα και από τις 9 το βράδυ προβλέπεται ότι θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στην κατάταξη και τα ποσοστά των κομμάτων, ενώ η σταυροδοσία θα γίνει γνωστή μέχρι και τα μεσάνυχτα. Για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος. Σε συνέντευξή του σημείωσε ότι «τον ∆εκέµβριο του 2019 µε τον Νόµο 4648 εισαγάγαµε σηµαντικές καινοτοµίες στην εκλογική διαδικασία. Το σύνολο των εκλογικών τµηµάτων θα µεταδώσουν τα αποτελέσµατά τους µέσω tablet, µε αποτέλεσµα να έχουµε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά το τελικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε «ότι στις 9 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα έχει εισαχθεί το 80% των εκλογικών τµηµάτων της επικράτειας, ενώ γύρω στις 20:00 θα υπάρχει ασφαλής εκτίµηση του τελικού αποτελέσµατος από το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίστοιχα, σε όλη τη χώρα έως τα µεσάνυχτα θα έχουµε τους σταυρούς προτίµησης όλων των υποψηφίων και εποµένως θα γνωρίζουµε τη σύνθεση και της νέας Βουλής. Παράλληλα, για πρώτη φορά εντός της ηµέρας των εκλογών θα υπάρχει ανακοίνωση, σε περιοδικά χρονικά διαστήµατα, για τον αριθµό των εκλογέων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωµα, όπως ακριβώς συµβαίνει και σε άλλες χώρες, π.χ. στην Κύπρο».

Εκλογές 2023: 25.000 τάμπλετ σε δικαστικούς αντιπροσώπους

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25.000 τάμπλετ θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Με αυτόν τον τρόπο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, γύρω στις 8 το βράδυ «θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού».

Σύμφωνα και με τον υπουργό, στις 21:00 αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας. Αντίστοιχα με την επιτάχυνση στην ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων, αναμένεται να βγουν νωρίτερα από τα συνηθισμένα τα αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με τα αποτελέσματα στο βράδυ των εκλογών:

«Η ιστορία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εκλογές. Για να δανειστώ μια φράση του Ανδρέα Δρυμιώτη, είναι η μετάβαση από τον μαυροπίνακα στο να βγαίνουν τα αποτελέσματα νωρίς το βράδυ και να έχουμε μία πλήρη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει έναν εξαιρετικό σχεδιασμό, που προβλέπει 25.000 τάμπλετ που θα διατεθούν μέσω των δήμων στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Έτσι, γύρω στις 8 το βράδυ θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων στο 25% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αλλά και από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και στις 21:00 αναμένονται αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας -και, αντίστοιχα με την επιτάχυνση στην ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων, αναμένεται να έχουμε νωρίτερα από τα συνηθισμένα τα αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com