Εκλογές 2023: Η μάχη του κέντρου δίνει αυτοδυναμία

Το προφίλ του κεντρώου ψηφοφόρου και οι κινήσεις του Μαξίμου

by Times Newsroom

Εκλογική στρατηγική προσέγγισης των κεντρώων ψηφοφόρων ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γνωρίζει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων που επιζητεί για τα επιτύχει η ΝΔ την αυτοδυναμία, αλλά και επειδή ταιριάζει στο προφίλ που «χτίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος μέχρι και σήμερα. «Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, χωρίς κομματικά στεγανά» όπως τονίζει ο ίδιος.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά ότι η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη καθώς το Κέντρο πολιορκείται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους και οι αναποφάσιστοι οι οποίοι υπολογίζονται στο 10%.

Ο φανατισμός, η πόλωση, ο ακραίος λόγος δεν συγκινεί τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και για τον λόγο αυτό στον δρόμο προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να απευθύνεται στους πολίτες με επιχειρήματα, χωρίς λαϊκισμούς, κορώνες και τοξικότητα αλλά με οδηγό την συναίνεση, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και τη σταθερότητα.

Γι’ αυτό και οδεύοντας προς τις εκλογές-Απρίλιο ή Μάιο-έχει ζητηθεί από τα μέλη της κυβέρνησής να επιταχύνουν τις διαδικασίες έτσι ώστε να ψηφιστούν νομοσχέδια, αναπόσπαστα κομμάτια του προγράμματος της ΝΔ, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον μεταρρυθμιστικό της χαρακτήρα. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα δώσει και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει αν του δοθεί και μια δεύτερη 4ετια.

Το προφίλ του κεντρώου ψηφοφόρου

Οι ψηφοφόροι του κέντρου σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν στις δημοσκοπήσεις δεν βιάζονται να αποφασίσουν που θα δώσουν την ψήφο τους. Μεγάλο ποσοστό τους αποφασίζει την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές οι εκλογές του 2019 κερδήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί έκανε σοβαρό άνοιγμα προς το κέντρο, καθώς είδαν έναν αρχηγό να εγκαταλείπει την παραδοσιακή δεξιά ρητορική, ο οποίος τους υποσχόταν σταθερότητα και συνέπεια λόγων και έργων.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι βαθιά ευρωπαίοι, εμπιστεύονται τους θεσμούς και γυρίζουν την πλάτη στους πειραματισμούς και τις ακρότητες. Είναι βέβαια και εκείνοι που έχουν ενοχληθεί με το θέμα των παρακολουθήσεων και αυτό το γνωρίζουν καλά στην οδό Πειραιώς.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου επιθυμούν μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά δηλώνουν ανοικτοί και στις κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Ο χαμένος βηματισμός και η απώλεια δυναμικής

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετώντας και τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα, βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό του και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να πολώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα, υποκινώντας κοινωνικές ομάδες βλ. καλλιτέχνες και προχωρώντας σε ακραίους ακτιβισμούς, όπως η αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής.

«Αυτό», λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «λειτουργεί απωθητικά στους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιζητούν μια κυβέρνηση που θα τους παρέχει ένα ήρεμο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον». Ωστόσο, ξέρουν ότι δεν πρέπει να τους θεωρούν δεδομένους.

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, αυτό που εκτιμούν είναι ότι μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος και την ευφορία των πρώτων μηνών, η οποία και αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις, αυτό φάνηκε να αλλάζει και να μην καρπώνεται ούτε το γεγονός ότι ήταν το πρόσωπο που κυριάρχησε στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Η μεταγραφική περίοδος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ ότι το κόμμα του δεν έχει στεγανά και για τον λόγο αυτό στο κυβερνητικό σχήμα «χώρεσαν» στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Ροκοφύλλου, Άρια Αγάτσα, Βασίλης Οικονόμου, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς κ.α, στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς βρήκαν θέση στη ΝΔ και αξιοποιήθηκαν και σε υπουργικούς θώκους.

Η πορεία αυτή συνεχίζεται και «μεταφράστηκε» τις τελευταίες ημέρες στην προσχώρηση τριών στελεχών προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Τρεις νέοι άνθρωποι, ο Σπύρος Καρανικόλας, η Ελευθερία Φτακλάκη και ο Απόστολος Σπυρόπουλος βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έδωσαν τα χέρια με τον πρωθυπουργό, με τους δυο τελευταίους μάλιστα να ανακοινώνουν και την υποψηφιότητά τους.

Αυτό, ενόχλησε ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς ειδικά ο Απόστολος Σπυρόπουλος, γιος του αείμνηστου Ροβέρτου αποχώρησε από το κόμμα του οποίου ο πατέρας ήταν ιδρυτικό μέλος εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την πολιτική πορεία που ακολουθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού να δούμε ένα γνωστό πρόσωπο από τον κεντρώο χώρο και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση.

Που θα δοθεί έμφαση

Στον δρόμο για τις κάλπες στο κυβερνητικό και εκλογικό επιτελείο ξέρουν καλά ότι πρώτον, πρέπει να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει προοπτική και ελπίδα στους πολίτες, χωρίς υπερβολές και ανέξοδες υποσχέσεις, δεύτερον, να εξηγήσουν καθαρά στους ψηφοφόρους γιατί θα πάμε σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις με διαφορετικά εκλογικά συστήματα και γιατί πρέπει να δώσουν το παρών και τις δυο φορές στα εκλογικά τμήματα.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com