Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ξανά το ίδιο πρόγραμμα – Παραμένουν οι ασάφειες, τα μη κοστολογημένα μέτρα

Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ελληνική οικονομία υπό το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία- ευημερία για όλους», ξαναπαρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας παρά την καταδική του στις εκλογές της 21ης Μαίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους. Όχι μόνο για τους ισχυρούς και τους προνομιούχους, αλλά για την κοινωνική πλειοψηφία που ζει από το μόχθο και την εργασία της».

by Times Newsroom

Βέβαια όπως συνηθίζει οι εξαγγελίες είχαν και ψέμματα αλλά και πολλές εξαγγελίες χωρίς κόστος ενώ από αυτές απουσίαζαν η μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές και η αύξηση φορολογίας στα μερίσματα που προκάλεσαν οργή και το ερώτημα είναι αν στον ΣΥΡΙΖΑ μετάνιωσαν ή τα έχουν καλά κρυμμένα στην κρυφή ατζέντα.

Η εκδήλωση έγινε στο ανοικτό Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα επτά βήματα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ «για μια οικονομία συμπεριληπτική, δυναμική, πράσινη και βιώσιμη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

Βήμα πρώτο: Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο

Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Με ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα. Με ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης. Με ισχυρό δημόσιο πυλώνα, από την ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής τράπεζας αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας. Με στόχο να επιβληθεί μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Γιατί καμία οικονομία δε μπορεί να ανθίσει χωρίς πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βήμα δεύτερο: Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη

Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Βάζοντας τέλος στην πολιτική τροφοδότησης της αισχροκέρδειας. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων. «Απρόσμενα κέρδη» είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Βάζοντας, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας και στις λιανικές τιμές. Αλλά και κινητοποιώντας το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, ώστε να σπάσουμε τα καρτέλ που ναρκοθετούν την συλλογική προσπάθεια για την δίκαιη ανάπτυξη και την συλλογική ευημερία. Γιατί πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις και τα pass θα σταματήσουν. Και οφείλουμε να επιβάλουμε τη μείωση των τιμών πριν εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

Βήμα τρίτο: Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία

Η εργασία για εμάς δεν είναι απλώς ένας συντελεστής παραγωγής. Είναι το επίκεντρο της οικονομίας. Γιατί μόνο η εργασία παράγει πλούτο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον καρπώνεται. Στόχος μας είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς. Το κράτος στη δική μας αντίληψη, δεν μπορεί να λειτουργεί ως παρατηρητής της ασυδοσίας. Πρέπει να βάλει και θα βάλει κανόνες: Για να εξαλείψουμε την επισφαλή, την ανασφάλιστη, τη μαύρη εργασία και να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση των εργαζόμενων. Για καλύτερους μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Γιατί δίκαιη κοινωνία σημαίνει κανόνες στην εργασία.

Και ευημερία για όλους θα έχουμε μόνο με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

Βήμα τέταρτο: Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

Το ΕΣΥ είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι του. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίξουμε. Με αυξήσεις των απολαβών τους, με αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος τους, αλλά και με στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών του. Και ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η σύγκλιση, αυτός περνάει μέσα από την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του. Είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Για υπηρεσίες υγείας καθολικά προσβάσιμες και ποιοτικές για όλες και όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Βήμα πέμπτο: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία

Δεσμευόμαστε για ποιοτικά Δημόσια και Δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών.

Βήμα έκτο: Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Για εμάς η κοινωνική πρόνοια, η κρατική φροντίδα δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια. Αφορά το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον περιορισμό των ανισοτήτων, την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη.

Και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας.

Βήμα έβδομο: Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία

Το στεγαστικό πρόβλημα θα είναι το πρόβλημα της επόμενης δεκαετίας. Και είναι γι’ αυτό που απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση. Τώρα χωρίς άλλη χρονοτριβή. Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες.

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Ο κ. Τσίπρας πρόλαβε τις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων λέγοντας: «Ξέρω ποιες θα είναι πάλι οι αντιδράσεις: Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα».

Ακολούθως έθεσε εκείνος τα ερωτήματα: «Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη; Πόσο κοστίζει η ισότητα; Πόσο η ασφάλεια; Πόσο η αξιοπρέπεια; Όλα αυτά, οι αξίες μας, δεν είναι δωρεάν. Είναι χωρίς αντίτιμο».

Συνέδεσε τα βασικά ερωτήματα με το διακύβευμα των εκλογών: «Αυτές οι αξίες κρίνονται στις επερχόμενες εκλογές. Δύο σχέδια συγκρούονται. Δύο κόσμοι, δύο διαφορετικά σύμπαντα. Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας».

Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και περιουσίας

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για τις ελάχιστες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η ιδέα ότι η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως μας έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι ιδέες αυτές πρέπει να ηττηθούν και πρόσθεσε: «Οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν. Όσο και αν προσπαθούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, μόνοι απέναντι στο σύνολο των οικονομολόγων όλων των θεωρητικών παραδόσεων και σχολών παγκοσμίως, να μας πείσουν ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους. Έξι δισ. περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο. Από την υψηλή έμμεση φορολογία. Με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους. Αλλά δεν είναι η μόνη. Η αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δισ. στα funds, επίσης θα είναι πρωτοφανής. Η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο».

Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε: «Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία. Γιατί αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί, η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλήμματα».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

-Θέσπιση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

-Ξεπάγωμα των τριετιών.

-Αύξηση κατά 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα.

-Θέσπιση Μηχανισμού Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

-Καταβολή στους συνταξιούχους όλων των αναδρομικών που δικαιούνται

-Χορήγηση ετήσιων αυξήσεων στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

-Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ.

-Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

-Ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια.

-Προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-‘Αμεση φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Εξοικονόμηση 5,5 δις ευρώ για κοινωνική ευημερία.

-Φορολόγηση υψηλών μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε..

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Πρόβλεψη μηδενικού ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης.

-Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ.

-Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους από το 2024, με κατώφλι την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

-Αποκατάσταση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Ανασύσταση και ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

-Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.

-Κατάργηση της υπερεργασίας, μείωση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας.

-Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

-Κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων και ένταξη όσων εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις ΣΣΕ.

-Αναγνώριση των εργαζόμενων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς.

-Ρύθμιση της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση.

-Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας, της συνδικαλιστικής λειτουργίας και του δικαιώματος στην απεργία.

-Διπλασιασμός της επιδότησης ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης.

-Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.

-Περιοριστικούς κανόνες στο Airbn

-Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ και ολιστική πολιτική για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

– Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

– Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών.

– Θεσμοθέτηση νέας δέσμης κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

– Μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Υλοποίηση 15.000 στοχευμένων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

– Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

– Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

– Εφαρμογή καθολικής ψηφιοποίησης της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.

– Ανασυγκρότηση του ΕΟΔΥ σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.

– Για όλα τα παραπάνω, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

– Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.

– Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

– Δωρεάν η φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

– Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.

– Επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

– Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.

– Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

– Για όλα τα παραπάνω, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την αναγκαιότητα ρεαλιστικών τομών με πρώτη και κύρια στο τραπεζικό σύστημα, με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και την δυνατότητα του Κράτους να έχει ουσιαστικό λόγο στη χρηματοπιστωτική λειτουργία. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί επίσης η αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας «που δημιουργήσαμε το 2019 ακριβώς για να παίξει τον ρόλο του δημόσιου αναπτυξιακού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και να σχεδιάσει την χρηματοδοτική στήριξη του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου του νερού

Επισήμανε επίσης τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή σε πλήρη δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, «ώστε να σταματήσει η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας και να λειτουργήσει ως ο βασικός πυλώνας για την άσκηση εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την προστασία της κοινωνίας και την στήριξη της οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης». Επιπλέον, τόνισε ότι η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η «διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου σε όλους τους φορείς διαχείρισης του νερού».

Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι απαιτούνται παράλληλα κρίσιμες πρωτοβουλίες στο χρηματοδοτικό πεδίο, σημειώνοντας πως η χώρα έως το 2030 έχει να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια που υπερβαίνουν τα 70 δισ. ευρώ και το δίλλημα που αφορά τις εκλογές είναι: «θα αφήσουμε να σκορπιστούν αυτά τα κονδύλια στους ανέμους της κερδοσκοπίας και της επιδότησης συγκεκριμένων συμφερόντων ή θα γίνει κάθε ευρώ ένα πολύτιμο εργαλείο για τη στρατηγική κοινωνική και οικονομική μεταβολής που απαιτεί η εποχή μας;».

Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει 5 παραδείγματα για τη δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου μέσα από την παραγωγική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικότερα:

1) Θέσπιση Ταμείου Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών, για τη χρηματοδότηση της «οικονομίας της γνώσης» και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

2) Αναβάθμιση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με τριπλασιασμό των πόρων για την χρηματοδότηση της Γενικής Έρευνας, της Καινοτομίας και την ενδυνάμωση ειδικά των νέων ερευνητών.

3) Ίδρυση Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ και Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις. Με στόχο να σταματήσει ο χρηματοδοτικός αποκλεισμός που υφίσταται σήμερα σχεδόν το 95% των παραγωγικών δυνάμεων, των ελληνικών επιχειρήσεων.

4) Θέσπιση Ταμείου Ενεργειακής Δημοκρατίας, για την χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αποκέντρωσης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε Νοικοκυριά, ΜμΕ, Αυτοαπασχολούμενους, Αγρότες και Ενεργειακές Κοινότητες. Με στόχο την μείωση του κόστους ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

5) Επανασύσταση της Δομής στήριξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων για τη διασφάλιση της ενεργητικής συμμετοχής των παραγωγικών φορέων στο δημόσιο σχεδιασμό, για να ενδυναμώσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή