Εμπαιγμός ή θαύμα; Στέλνει με τα δάκρυά της η Παναγία, κάποιο “κρυπτογραφημένο μήνυμα”;

Πιστοί συρρέουν στο Βύρωνα, να προσκυνήσουν την εικόνα, που, κάποιοι πιστεύουν ότι “κάτι θέλει να πει και... δακρύζει”

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
  • Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

΄Ενα απο τα αξέχαστα ρεπορτάζ, που έκανα στα φοιτητικά μου χρόνια, ως νεαρός ρεπόρτερ, στο τότε μεγάλο περιοδικό “Ταχυδρόμος” του συγκροτήματος Λαμπράκη, προέκυψε από μια αποστολή μου στο χωριό ΄Αρμα Θηβών.

΄Ενας χωρικός, ισχυριζόνταν ότι συνομιλούσε, κατ΄ ιδίαν, με την… Παναγία(!) και μετέφερε στους εκατοντάδες πιστούς, που συνέρρεαν στο σπίτι του, τη θέλησή Της, με διάφορες εντολές, αλλά κυρίως να συγκεντρωθούν χρήματα να χτιστεί μια Εκκλησία, στο σημείο που Εκείνη υπέδειξε! Τα χρήματα τα εισέπραταν κάποιοι άνθρωποι, που ήταν μαζί του, σε πανέρια.

΄Εφτασα απόγευμα στο χωριό ΄Αρμα, μπήκα στο πλήθος, που, περίμενε έξω από το σπίτι και κάποια στιγμή έφτασα στον ίδιο τον “προνομιακό συνομιλητή της Μεγαλόχαρης”! Του εξήγησα ότι θα προβάλουμε στον “Ταχυδρόμο” το “θαύμα” και δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, αλλά και να φωτογραφηθεί:

– Σε ποιό μέρος γίνονται οι συναντήσεις σας με την Παναγία;

– Εδώ στο σπίτι…

-Σε ποιο ακριβώς σημείο;

– Μέσα στο δωμάτιο.

-Πάμε μέσα… Σε ποιο ακριβώς σημείο κάθεστε εσείς;

-Eδώ…

-Η Παναγία που κάθεται;

-Εκεί…

-Τη βλέπετε, μήπως, κάτι σαν σε όνειρο, όραμα ή εντελώς ζωντανά;

-Ζωντανά.

-Σας ειδοποιεί πότε θάρθει;

-΄Οχι, εμφανίζεται ξαφνικά.

-Την έχει δει άλλος;

-΄Οχι, μόνο σ΄εμένα εμφανίζεται.

– Πείτε μου κάποιες ενδεικτικές φράσεις από το διάλογό σας, π.χ. τι σας είπε την τελευταία φορά που μιλήσατε;

– Μου είπε “θέλω να μου χτίσετε μια Εκκλησία” και μου είπε το μέρος…

– Σας εξήγησε μήπως, γιατί επέλεξε ειδικά εσάς…

– Οχι, δεν μου είπε.

– Και μέχρι τώρα τι έχετε κάνει, για τό θέλημά Της;

– O κόσμος δίνει χρήματα, θα χρειαστούν και άλλα, υπάρχουν και εθελοντές οικοδόμοι που θα βοηθήσουν και θα βάλουμε μπροστά να τη χτίσουμε.

– Εκτός από τα θρησκευτικά θέματα, τι άλλα ενδιαφέροντα έχετε; Τι σας αρέσει;

– Μ΄αρέσει η γεωγραφία, η φυσική ιστορία, η αριθμητική…

 

Ο διάλογός μας συνεχίστηκε σ΄αυτό το… σουρεαλιστικό κλίμα και κάποιοι δικοί του, σ΄όλη τη διάρκεια, που, ήμουν μαζί του, μπαινόβγαιναν και με κοιτούσαν ψιλοαγριεμένοι…

Του έβγαλα και μερικές φωτογραφίες και την επόμενη εβδομάδα, δημοσιεύσαμε στον “Ταχυδρόμο” ένα δισέλιδο με τίτλο: “΄Ενας ακόμα, μετά Χριστόν απόστολος…”

Τις επόμενες εβδομάδες πληροφορήθηκα, ότι παρενέβη ο Εισαγγελέας, κατασχέθηκαν όσα χρήματα είχε συγκεντρώσει, ενώ σταμάτησε να τον επισκέπτεται και η… Μεγαλόχαρη!

Από το ΄Αρμα, στο Βύρωνα…

Η επιστήμη, αλλά και ο κάθε γονιός, γνωρίζει, πως, όταν ένα μωρό κλαίει, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ΄H πεινάει ή πονάει! ΄Ελα ,όμως, που στο Βύρωνα, κλαίει, λέει, η εικόνα της Παναγίας! Τι να ζητάει άραγε η Παναγία?

Και τι να… “μηνά” ο βοριάς που τ΄αρνάκια παγώνει” και τα δάκρυα (αυτό τέλος πάντων που μοιάζει με δάκρυ) στη συγκεκριμένη εικόνα; Και γιατί επέλεξε η Μεγαλόχαρη ειδικά το Βύρωνα; Θέλει μήπως, να συρρέουν οι πιστοί και να ρίχνουν και τον οβολό τους στους κουμπαράδες; Είναι απάτη, είναι θαύμα;

Δεν είναι η πρώτη φορά, που σε ΜΜΕ της συμφοράς, ευφάνταστοι κονδυλοφόροι, εμφανίζουν με περισσή σοβαροφάνεια, σε διάφορες περιοχές “εικόνες που πλαντάζουν στο κλάμα”, παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφίες και στη συνέχεια κάποιοι μοναχοί, αλλά και “σοφές γερόντισσες”, νεωκόροι, ιερείς, ή να ερμηνεύουν το μεταφυσικό φαινόμενο, σαν να ήταν… “κρυπτογραφημένο μαιλ”! “Μήνυμα της Παναγίας για τις αμαρτίες μας”! “Προειδοποιεί η Μεγαλόχαρη”!

Μάλιστα συνήθως έδιναν διφορούμενες απαντήσεις ,συντηρώντας το δήθεν “μυστήριο”, (δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, θα το ερευνήσουμε κλπ). Και πάντα, σ΄αυτές τις περιπτώσεις, που κατέληγαν να είναι απάτες, συνέρρεαν τα πλήθη και συνήθως… γέμιζαν οι σταθεροί, αλλά και έκτακτοι κουμπαράδες!

Να δείτε, που, όπου νάναι, οι ίδιοι αυτοί… “προνομιούχοι συνομιλητές με τους ουρανούς”, που αποκλειστικά αποκρυπρογραφούν τα “μαιλ της Μεγαλόχαρης”, αν κάποια επίσημη αρχή δεν του κόψει τη φόρα, θα μας ξεφουρνίσουν (και) ότι… “η Παναγία αντιδρά στα εμβόλια’!

Προς το παρόν, εξελίσσεται ομαλά το “θαύμα”, ο ναός, σύμφωνα και με ανακοίνωση της ενορίας, “θα είναι ανοιχτός από το πρωί στις 07:00 έως το βράδυ, στις 19:00, ενώ τελούνται καθημερινά δυο παρακλήσεις ενώπιον της Αγίας Εικόνος Της, μια το πρωί στις 11:00 και η άλλη το απόγευμα, στις 17:30”.

Η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να παρέμβει άμεσα, να σώσει πρώτα πρώτα το κύρος της Εκκλησίας, αλλά και να απομακρύνει τους υπεύθυνους, για τη νέα αυτή αγυρτία! Και αν στ΄αλήθεια θέλει, να μην εμπαίζονται οι πιστοί, ας αναθέσει σε ειδικούς. να αναλύσουν και τα… δάκρυα!

Ειδικοί, εδώ και χρόνια διαβεβαιώνουν ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια εικόνα που δακρύζει! Να φαίνεται ότι “πλαντάζει στο κλάμα” οποιαδήποτε προσωπογραφία, ακόμα και η… Τζοκόντα! Πέρα από τους ερασιτεχνικούς τρόπους, με νεράκι, εθέρια έλαια, άλλες διαφανείς ουσίες κλπ, υπάρχει και ο… πιο “επαγγελματικός” τρόπος:

Πρόκειται για υγροσκοπικές ουσίες όπως το χλωριούχο ασβέστιο κ.ά., που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν επιλεκτικά την υγρασία του περιβάλλοντος, μόνο στο σημείο π.χ. κάτω από το μάτι της εικόνας, όπου, κάποιος ζωγράφισε έναν μικρό καταράκτη δακρύων!

Ειδικά, άμα βάλεις χλωριούχο ασβέστιο, είναι τόσο πειστικά τα δάκρυα, που μπορείς να τραγουδάς και το τραγούδι: “Κλαίει η μάνα μου στο μνήμα, κλαίει και η Παναγιά…”

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com