Επανέκδοση των πρώτων δυο τόμων του Αρχείου του αγωνιστή Ανδρέα Λόντου από την Ακαδημία Αθηνών

Την εκδοτική φροντίδα ανέλαβε ο ερευνητής του ΚΕΙΝΕ κ. Γιώργος Καλπαδάκης, ο οποίος στην εισαγωγή του επιχειρεί την ανασύνθεση του χρονικού της προεπαναστατικής και της αγωνιστικής δράσης του Αχαιού αγωνιστή, στηριζόμενος στα έγγραφα των δύο δημοσιευμένων τόμων και σε συμπληρωματικές πρωτογενείς πηγές

by Times Newsroom

Στο πλαίσιο των δράσεών της για την απότιση φόρου τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Ακαδημία Αθηνών ανέθεσε στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) την επανέκδοση των δύο πρώτων τόμων του «Αρχείου Ανδρέα Λόντου». Έχοντας εκδοθεί το 1914 και το 1916 αντίστοιχα, με τη συνδρομή του Αλεξανδρινού επιχειρηματία και ευεργέτη Αντώνη Μπενάκη, οι τόμοι αυτοί αφορούν στον Αχαιό πρόκριτο και στρατιωτικό Ανδρέα Λόντο (1786-1846).

Η επαναστατική δράση του Λόντου υπήρξε άμεσα συνυφασμένη με τη Βοστίτσα στον Κορινθιακό Κόλπο, άλλοτε μητρόπολη της Αχαϊκής Συμπολιτείας, με μακρά παράδοση αντιοθωμανικών κινημάτων, από το 1465 και το 1570 έως τα Ορλωφικά και την κίνηση του Λάμπρου Κατσώνη το 1790. Από κοινού με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Ανδρέα Ζαΐμη, ο Λόντος συναπάρτισε την «Αχαϊκή Τριανδρία», που εκπροσώπησε τη Βοστίτσα, την Πάτρα και τα Καλάβρυτα. Στο αρχοντικό του έλαβε χώρα, τον Ιανουάριο του 1821, η πρώτη συνεδρίαση της Συνέλευσης της Βοστίτσας με τη συμμετοχή, του «απόστολου» του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Γρηγόριου Δικαίου (Παπαφλέσσα). Τον Μάρτιο κήρυξε την Επανάσταση και ηγήθηκε της εκδίωξης των Οθωμανών από την περιοχή ενώ συμμετείχε με το στρατιωτικό σώμα που διοικούσε στην πολιορκία του Μεσολογγίου και της Πάτρας. Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ο Λόντος κατέλαβε μια σειρά αξιωμάτων ενώ αργότερα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Την εκδοτική φροντίδα ανέλαβε ο ερευνητής του ΚΕΙΝΕ κ. Γιώργος Καλπαδάκης, ο οποίος στην εισαγωγή του επιχειρεί την ανασύνθεση του χρονικού της προεπαναστατικής και της αγωνιστικής δράσης του Αχαιού αγωνιστή, στηριζόμενος στα έγγραφα των δύο δημοσιευμένων τόμων και σε συμπληρωματικές πρωτογενείς πηγές. «Η συνεισφορά του Λόντου στην επανάσταση», σημειώνει, «τον εγγράφει στις μεταιχμιακές μορφές, οι οποίες βρέθηκαν ανάμεσα στην παραδοσιακή κοινωνία και τους νεωτερικούς μετασχηματισμούς του πρώιμου έθνους-κράτους».

Τα έγγραφα σχετικά με την πολυσχιδή δράση του Ανδρέα Λόντου βρίσκονται διεσπαρμένα σε πλειάδα αρχείων ανά τη χώρα (Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Μουσείο Μπενάκη, κ.ά.), και επομένως, όπως επισημαίνεται στην εισαγωγή, με την εκδοτική πρωτοβουλία της, η Ακαδημία Αθηνών στοχεύει στο να δώσει το έναυσμα για μια μελέτη μακράς πνοής, όπου θα καταγράφεται με ολοκληρωμένο τρόπο ο βίος και η πολιτεία του σημαντικού Αχαιού αγωνιστή.

Ιστορικόν Αρχείον του Στρατηγού Ανδρέου Λόντου 1789-1847 (Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού: Ακαδημία Αθηνών 2023), XL + 316 (Α΄ τόμος)+ 472 (Β΄ τόμος).

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com