Επιστολική ψήφος: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Ευρωεκλογές

Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

by Times Newsroom

Με 158 ψήφους «υπέρ» έγινε δεκτό το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, όχι όμως και η τροπολογία για την καθιέρωσή της και στις Εθνικές Εκλογές.

Με επιστολική ψήφο θα μπορούν να μετέχουν στις επόμενες ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι εντός της επικράτειας αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού εφόσον το επιθυμούν καθώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν 135 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν “παρών”

Παράλληλα όμως χάθηκε η ευκαιρία για την διεύρυνση της διευκόλυνσης της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο για τους απόδημους Έλληνες, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την σχετική τροπολογία.

Η τροπολογία στηρίχθηκε μόνο από τους 158 της ΝΔ, καταψήφισε η αντιπολίτευση ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε “παρών”.

Να σημειωθεί ότι για την έγκριση της τροπολογίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών καθώς αφορά το σύστημα εθνικών εκλογών. Αντίθετα, η τροποποίηση της διαδικασίας των ευρωεκλογών που επιφέρει το νομοσχέδιο εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία 151.

Το μήνυμα της Κεραμέως 

Η υπουργός Εσωτερικών κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κυβίστηση σημειώνοντας πως η καταψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας τους φέρνει απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό.

“Αν δεν συμπληρωθούν 200 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση της τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν με επιστολική ψηφίο στις εθνικές εκλογές εμείς θα είμαστε εδώ να την φέρνουμε ξανά και ξανά έως ότου να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες συμπατριώτες μας να ψηφίζουν με επιστολική” ξεκαθάρισε η ίδια.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε σημαντική μεταρρύθμιση και διευκολύνει τους Έλληνες να ψηφίσουν. Είναι μια ευκαιρία συναίνεσης αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει. Απορώ με την παλινωδία και την σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό, είπε καθώς μια τροπολογία που κατατέθηκε βελτιώνει το νομοσχέδιο και πως γίνεται να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές εκλογές. Και διερωτήθηκε η φωνή των πολιτών έχει άλλη βαρύτητα;

«Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου συνέχισε και αν απορριφθεί η τροπολογία σήμερα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και θα φανεί ποιος θέλει να ψηφίζουν οι πολίτες με επιστολική ψήφο. Οι πολίτες μας βλέπουν και κρίνουν και συγκρίνουν», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com