Έρευνα: Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν συμπαθεί το ΝΑΤΟ- δημοσκόπηση σε 11 χώρες

Κατά μέσο όρο, το 62% έχει θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ, ενώ το 31% έχει αρνητική γνώμη για τη στρατιωτική συμμαχία.

by Times Newsroom

Το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά την Ουκρανία με όπλα και εκπαίδευση από τη ρωσική εισβολή, αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από 11 κράτη μέλη της συμμαχίας σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew.

Κατά μέσο όρο, το 62% έχει θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ, ενώ το 31% έχει αρνητική γνώμη για τη στρατιωτική συμμαχία.

Οι θετικές απόψεις στα 11 κράτη μέλη που αναλύθηκαν κυμαίνονταν από 93% στην Πολωνία έως 40% στην Ελλάδα.

Και στη Σουηδία, που αυτή την εβδομάδα πήρε το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το 78% έχει θετική γνώμη για τον οργανισμό.

Άνοδος των συμπαθούντων στην Ελλάδα

Οι Έλληνες, που τείνουν να εκφράζουν πιο αρνητικές απόψεις για το ΝΑΤΟ από άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πιο θετικοί μετά το 2022, όπως και οι Πολωνοί. Ωστόσο, το θετικό κλίμα έχει μειωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ουγγαρία.

Εκείνοι της ιδεολογίας της Δεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πιθανό να εκφράσουν μια θετική άποψη για τη Συμμαχία από εκείνους της Αριστεράς.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ωστόσο, αυτό το μοτίβο αντιστρέφεται: όσοι βρίσκονται στα αριστερά είναι πιο πιθανό να πουν ότι έχουν θετική γνώμη.

Στις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία, περίπου τα δύο τρίτα ή περισσότερο ευνοούν τη διατλαντική ένωση.

Μεταξύ των Αμερικανών, το 62% έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, σε σύγκριση με το 35% που έχει αρνητική άποψη. Οι Καναδοί βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις.

Οι πλειοψηφίες στη Γαλλία και την Ουγγαρία βλέπουν το ΝΑΤΟ ευνοϊκά. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς στην Ισπανία έχουν επίσης θετική γνώμη. Μεταξύ των κρατών-μελών που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα είναι η μόνη στην οποία η πλειοψηφία έχει αρνητική γνώμη για τη Συμμαχία.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα είναι πιο πιθανό να μοιράζονται θετικές απόψεις για το ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, αυτό ισχύει σε κάθε κράτος μέλος που συμμετείχε στην έρευνα, εκτός από την Πολωνία, όπου δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που λένε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την παγκόσμια ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλο χάσμα ως προς τις προτιμήσεις των κομμάτων: το 76% των Δημοκρατικών βλέπει θετικά τη Συμμαχία σε σύγκριση με το 49% των Ρεπουμπλικανών.

Αλλαγή στο χρόνο

Από τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξε ελάχιστη αλλαγή στις απόψεις για το ΝΑΤΟ μεταξύ των κρατών μελών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η αύξηση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του θετικού κλίματος μεταξύ των Ελλήνων αντιστοιχίστηκε με τη μείωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τους Ούγγρους.

Λίγο πιο κάτω είναι και οι Αμερικάνοι. Αλλά η ευνοϊκή γνώμη για το ΝΑΤΟ είναι η υψηλότερη εδώ και μιάμιση δεκαετία στην Ελλάδα, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com