Ερημίτες, μοναχοί και άγιοι που έζησαν μέσα στον κόσμο

“Αγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα” του Ιωάννη Ηλ. Εμίρη, εκδόσεις Μελωδός” | Εισαγωγική συνέντευξη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο

  • ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ

Είναι οι μέρες της κρίσης με τον κορωνοϊό, ο πόλεμος, είναι και η έλλειψη των συνθηκών που διαμόρφωναν το θρησκευτικό κλίμα και δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα ευφορίας, με αποτέλεσμα ως έγκλειστοι που είμαστε για πολύ καιρό, να σκεφτόμαστε…

Όλοι ξέρουμε πως η πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού εποχή ήταν χαρακτηρισμένη από μιαν έντονη ηθική κρίση. Λυκόφως πένθιμο, δραματικό, του αρχαίου κόσμου, κλονισμός εσωτερικός των αξιών του, κάτι σαν τρόμος ανεπίγνωστος για την κατάρρευσή του, διάχυτη αναρχία στον κόσμο, όχι τόσο πολιτική όσο πνευματική, έλλειψη σημείων προσανατολισμού, ένα αίσθημα πως η οικουμένη απομένει ξαφνικά ορφανή, δίχως ηθικά ερείσματα, η ζωή δίχως αντίκρισμα…

Όλα αυτά έκαναν την ανθρωπότητα να ψάχνει παραζαλισμένη για κάποια πίστη, να εισάγει άρον-άρον δοξασίες εξωτικές, παράδοξες, μυστικισμούς αδιακρίβωτους και ακαταστάλαχτους, να γυρεύει αυτό που λέμε, στο πλατύτερό του περιεχόμενο, έναν καινούργιο “θεό”.
Η περιπέτεια στην οποία σήμερα είναι μπλεγμένη η κοινωνία δεν μας αφήνει περιθώρια να σκεφτούμε και πολλά… Ζούμε την κάθε μέρα

Εδώ όμως έρχεται ένα θαυμαστό βιβλίο να παρουσιάσει ακριβώς “σημεία προσανατολισμού”, αγίους που στάθηκαν φωτεινά σημάδια σ’ ένα κόσμο διαλυμένο, που αναζητεί την ελπίδα για να χαμογελά, ευχαριστώντας το Θεό για τα καλά της δημιουργίας του.

Αγιοι που έζησαν στον 20ό αιώνα” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ιωάννη Ηλ. Εμίρη που προσφάτως κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Μελωδός”. Μια έκδοση πολύτιμη –και αισθητικά εξαιρετική – που επιχειρεί να μας γνωρίσει ερημίτες, μοναχούς και αγίους που “αγίασαν” άλλοι μέσα στον κόσμο μας κι άλλοι στη μοναξιά.

Περιέχει εισαγωγική συνέντευξη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.

Στον Α΄ τόμο περιέχονται οι άγιοι: Παχώμιος, Παρθένιος και Ευμένιος, Μεθοδία, Ιωάννης της Κρονστάνδης, Νεκτάριος Πενταπόλεως, Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ μαρτυρίσαντες, Φιλούμενος Αγιοταφίτης, Δανιήλ Κατουνακιώτης, Σιλουανός, Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, Ιωσήφ Ησυχαστής, Σωφρόνιος του Έσσεξ, Εφραίμ Κατουνακιώτης.

Ιωάννης Ηλ. Εμίρης

Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιω. Ηλ. Εμίρης:

Άγιοι δεν είναι μόνον αυτοί που οι άνθρωποι αξιώθηκαν να γνωρίσουν, όπως οι τριάντα περίπου, επισήμως αγιοκαταταγέντες από την Ορθόδοξη εκκλησία μας κατά τον 20ό αιώνα. Οι Άγιοι είναι χιλιάδες, χιλιάδες χιλιάδων, υπάρχουν πάρα πολλοί πέραν από τους επισήμως αγιοκαταταγέντες και από εκείνους που οι πιστοί ευλαβούνται και προσδοκούν την επίσημη αναγνώρισή τους. Υπάρχουν αναρίθμητα περισσότεροι που θα μείνουν άγνωστοι στη γη, κι ίσως έτσι γνωρίσουν μεγαλύτερη δόξα στον ουρανό.

Οι Άγιοι είναι τα στηρίγματα του πιστού που ίσως ζητούν τη ζωτική πλάνη, ένα στήριγμα στη ζωή, που διαφορετικά χάσκει απειλητικά μπροστά του, αδειανή σα βάραθρο. Βέβαια, τα θέματα που ανακινεί το θρησκευτικό πνεύμα έχει επικρατήσει να τα συλλογίζεται ο άνθρωπος σε μέρες γιορτινές. Μόλις περάσουν οι γιορτές, ο καθένας συνεπαίρνεται από τις προσωπικές του έγνοιες και ασχολίες. Επίσης, η θρησκεία είναι κάτι όχι ευθυγραμμισμένο με το πνεύμα του καιρού μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι κάποιοι στοχαστές του 19ου αιώνα (Μαρξ, Νίτσε) έριξαν τον ίσκιο τους πάνω στη χριστιανική θρησκεία κι αυτό ενώ έπαιξε ένα ρόλο αποθαρρυντικό του ζήλου για τους πολλούς, δεν κατάφερε να προσφέρει ένα ανθεκτικό αντιστάθμισμα στις δηωμένες συνειδήσεις.

Οι Άγιοι του 20ού αιώνα, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο του κ. Εμίρη είναι η “απάντηση” πως τίποτε δεν στάθηκε ικανό να σβήσει την ανθρώπινη επιθυμία να ενωθεί με το θείο και την ανάγκη για προσφυγή στο “διαμεσολαβητή” που είναι ο άγιος, εκείνος που είναι η ελπίδα του και το έσχατο καταφύγιό του.

Οι Άγιοι είναι ακόμη μια απόδειξη ότι στην κρίση του 20ού αιώνα (γιατί όχι και του 21ου) που την αποσκεπάζει ένας ορυμαγδός από μηχανήματα, σφυρίγματα πυραύλων, πολέμους, σκοτωμούς, καγχασμούς, γιουχαΐσματα, μουσικές αγρίων, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που ξεπέρασαν το ανθρώπινο κι έφτασαν σε κορυφές που για μας είναι άπιαστες. Για τους αγίους αυτούς η όαση ήταν μια μακρινή υπόθεση. Δεν ήξεραν σε τι απόσταση βρισκόταν και πώς ήταν ο δρόμος. Όμως τους ήταν αρκετό ότι υπάρχει. Κι όπως σημειώνει ο συγγραφέας ακολούθησαν “δρόμο αχαρτογράφητο”.

Το βιβλίο χρειάστηκε πολλή δουλειά για να γραφτεί κι αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που γεμίζουν την εξιστόρηση της ζωής, της διδασκαλίας και των περιπετειών αυτών των ανθρώπων:

Χωρίς καν γραπτή άδεια μετακινήσεως, με πήραν στα πιο εύφορα τοπία της ψυχής, μέρη ευλογημένα από τον Θεό και ποτισμένα από τον αγιασμένο ιδρώτα και το αίμα τους. Ξημερώθηκα στην Πάτμο, στα Φάρασα της Μ. Ασίας, άκουσα τους πόνους του τοκετού της μητέρας του Αγίου Ιωάννου στο παγωμένο Αρχάγγελσκ της βόρειας Ρωσίας, είδα τον Άγιο Παϊσιο να σκαρφαλώνει στην κορυφή του όρους Σινά, τον Άγιο Νεκτάριο να σκάβει στο περιβολάκι της Μονής στην Αίγινα, τον Άγιο Σωφρόνιο να αναρρώνει στο ρωσικό γηροκομείο του Παρισιού, την Αγία Μεθοδία να συνομιλεί με τον καθηγητή Λαμπάκη –που ένιωσε ξαφνικά ότι βρέθηκε μαζί της στην πρωτοχριστιανική εποχή– άκουσα τον ήχο από το αυτοσχέδιο ραδιόφωνο του Αγίου Πορφυρίου μέσα στον κρυφό και φτωχικό του παράδεισο στην Πεντέλη.

Πόνεσα με τη δυσκολία του Αγίου Παϊσίου να βρει μέρος διαμονής στο Άγιον Όρος, με τον βάναυσο διωγμό του Αγίου Νεκταρίου από την Αλεξάνδρεια, με τη στεναχώρια του Αγίου Νικολάου Πλανά όταν του απαγόρευσαν τις αγρυπνίες, με τη συκοφάντηση του Αγίου Ιερωνύμου από τους αδελφούς του στη Σιμωνόπετρα…

Η υπέροχη γραφή του κ. Εμίρη συναρπάζει και προσκαλεί στην ανάγνωση. Ο Θεός είναι δεμένος με την επίγεια μοίρα μας και οι άνθρωποί του, οι Άγιοι, μας συγκινούν με τη ζωή τους.

____________________________

ΥΓ. Το βιβλίο θα το βρείτε ήδη στα βιβλιοπωλεία του «Σωτήρος» σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ( κεντρική διάθεση) στο βιβλιοπωλείο book loft στο Κολωνάκι ( Πατριάρχου Ιωακείμ 44 -τηλ 210 7210447) και με ηλεκτρονική παραγγελία στις εκδόσεις «Μελωδός» με μέιλ [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή