Ερντογάν λίγο πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα: Είμαστε δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα – Να βρούμε κοινό έδαφος

«Διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα» λέει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

by Times Newsroom

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win). «Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου στην Αθήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα» είπε, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Το ταξίδι μου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Μπένιαμιν Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέπραξε μια από τις «μεγαλύτερες φρικαλεότητες» του αιώνα και έμεινε στην ιστορία ως «χασάπης της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι «βλέπουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις ανθρωπιστικές εντάσεις ως μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την ανάσχεση της αιματοχυσίας.»

Στο ξεκίνημα της ομιλίας ο Τούρκος μίλησε για τον πόλεμο λέγοντας ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία. «Οι Ισραηλινοί διέπραξαν γενοκτονία εναντίον 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κόβοντας τους την τροφή, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και αφήνοντάς τους σε υπαίθριες φυλακές. Κατέστρεψαν τη Γάζα. Διέπραξαν κάθε είδους βαρβαρότητα. 16.000 αδελφοί και αδελφές μας, πάνω από το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από την ισραηλινή επίθεση.

Περισσότεροι από 35 χιλιάδες αδελφοί μας τραυματίστηκαν. Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Γάζα καταστράφηκαν. Οι υποδομές εκπαίδευσης και υγείας κατέρρευσαν. Ο Νετανιάχου έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία ως ο σφαγέας της Γάζας».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει. «Αυτό το μαύρο στίγμα έχει κολλήσει και σε όσους υποστήριξαν τον Νετανιάχου. Αυτός ο ντροπιαστικός λεκές δεν θα σβηστεί από την ιστορία. Δεν θα ξεχάσουμε την αναισθησία των δυτικών χωρών, εκτός από μία ή δύο. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τις καταστήσουμε υπόλογες. Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου. Στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας από τη Γάζα με όλα μας τα μέσα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com