Ευρωκοινοβούλιο: Πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο δεν είναι πράσινες μορφές ενέργειας

Δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηριστούν «πράσινες» μορφές ενέργειας η πυρηνική και το φυσικό αέριο.

by Times Newsroom

Με ψήφους 76 κατά , 62 υπέρ και 4 αποχές, οι επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών καταψήφισαν από κοινού την πρόταση της Κομισιόν να χαρακτηριστούν προσωρινά η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Καθοριστική θα είναι πλέον η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Εάν η και η ολομέλεια απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής, δεν θα τεθεί σε ισχύ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα πρέπει να αποσύρει ή να τροποποιήσει την πρότασή της. «Αυτό είναι ένα πρώτο χτύπημα ενάντια στην προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντρε Λάιεν να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως πράσινες μορφές από την πίσω πόρτα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάικλ Μπλος.

Με τη λεγόμενη ταξινόμηση των μορφών ενέργειας, η Κομισιόν θέλει να καθορίσει ποιες οικονομικές επενδύσεις θα πρέπει να θεωρούνται φιλικές προς το κλίμα στο μέλλον, προκειμένου να διοχετεύονται περισσότερα χρήματα σε βιώσιμες τεχνολογίες και εταιρείες. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην κλιματική ουδετερότητα στην Ευρώπη έως το 2050. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΕ, αυτό θα απαιτήσει 350 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις κάθε χρόνο.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, Γιόακιμ Σούστερ, τόνισε ότι «η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δείξει πόσο σοβαροί είναι πραγματικά οι ευρωβουλευτές για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος στην Ευρώπη».

Ο αρμόδιος για την Οικονομία,στην Greenpeace, Μαουρίσιο Βάργκας δήλωσε: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη διόρθωση ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ. Όποιος θέλει να χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ως βιώσιμες μορφές, θα πουλούσε και τηγανητές πατάτες ως σαλάτα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com