Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Πάτρα

Δεκαπέντε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους παρουσιάζονται από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στο φεστιβάλ γερμανόφωνου κινηματογράφου, στο οινοποιείο της Achaia Clauss.

by Times Newsroom

Ετοιμασίες για την υποδοχή των θεατών

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ωραιότερους χώρους για να φιλοξενήσουν ένα φεστιβάλ κινηματογράφου από αυτούς του παλιού οινοποιείου της Achaia Clauss στην Πάτρα. Ανάμεσα σε δέντρα, πετρόχτιστους πύργους και με μια θέα που σε ορισμένα σημεία φθάνει μέχρι τη θάλασσα και που κάποτε ζήλεψε ακόμα και η βασίλισσα Σίσσυ.

Το μπαλκόνι που ζήλεψε η Σίσσυ

Μάλιστα, όπως μάθαμε από τον κ.Περικλή Μπαλντά, αντιπρόεδρο του κτήματος Achaia Clauss σήμερα, τόσο πολύ ζήλεψε η Σίσσυ που είπε να της φτιάξουν στην Κέρκυρα, ένα μπαλκόνι παρόμοιο με αυτό του (εκ Βαυαρίας ορμώμενου) οινοποιού Γουστάβου Κλάους, για να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα.

Στον ωραίο λοιπόν προαύλιο χώρο φιλοξενείται από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, το 3ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Πάτρα. Εμπνευστής του είναι ο διευθυντής της κινηματογραφικής εταιρείας abcinema Αντώνης Κορκόντζηλας. Παρόλο που ο ίδιος δεν έχει κάποια σχέση με τη Γερμανία ή τη γλώσσα, η αγάπη του για τον γερμανόφωνο κινηματογράφο και η επισκεψή του στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο που γίνεται στα πλακόστρωτα της πόλης, τον οδήγησαν στην ιδέα, πριν από πέντε χρόνια, να δημιουργήσει αυτό το φεστιβάλ.

Δύσκολη χρηματοδότηση, άριστη συνεργασία

Ένα εγχείρημα ούτως ή άλλως δύσκολο, μια και η χρηματοδότηση του αποδείχθηκε πολύ απαιτητικό έργο. Στη συνέχεια ήρθε και η πανδημία του κορωνοϊου και πάνω που προσπαθούσε το φεστιβάλ να κάνει τα πρώτα του βήματα, συνάντησε ένα ακόμα εμπόδιο. Το πρόγραμμα των ταινιών και η πρόθεση των διοργανωτών να γνωρίσει καλύτερα τον γερμανόφωνο κινηματογράφο το ελληνικό κοινό, έπεισαν τον Σίγκφριντ Μπλόχερ, επικεφαλής του Goethe Zentrum στην Πάτρα, να στηρίξει οικονομικά, αλλά και με πολύ προσωπική δουλειά το φεστιβάλ. Και όχι μόνο αυτό. Σήμερα και οι τρεις γερμανόφωνες πρεσβείες, δηλαδή η γερμανική, η αυστριακή και η ελβετική στηρίζουν το KinoFest. Ένα μοναδικό γεγονός που τους κάνει υπερήφανους, όπως τονίζει στην Deutsche Welle o κ.Μπλόχερ.

Λογότυπο, KinoFest

Το λογότυπο του KinoFest

Τα κριτήρια επιλογής των ταινιών είναι αυτά των μεγάλων φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δηλαδή ταινίες που έχουν παραχθεί τα δυο τελευταία χρόνια και δεν έχουν προβληθεί επίσημα εν προκειμένω, στην Ελλάδα. Φέτος παρουσιάζονται δεκαπέντε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Αναμεσά τους η μελαγχολική κωμωδία „I’m Your Man” της Μαρίας Στράντερ, που πήρε μέρος στο διαγωνιστικό μέρος της Berlinale τo 2021. H πρωταγωνίστρια μάλιστα Μάρεν Έγκερτ βραβεύθηκε με το Ασημένιο Λιοντάρι για την ερμηνεία της. Στις άλλες ταινίες που προβάλλονται φέτος στο KinoFest περιλαμβάνεται η ταινία «Princess» του Πέτερ Λουίζι, μία ελβετοουκρανική συμπαραγωγή που πραγματεύεται την άδολη αγάπη ενός θείου για την ανηψιά του. Μία σχέση που παρεμποδίζεται από τη μητέρα της κοπέλας, λόγω της εξάρτησης του θείου από το αλκόολ. Αλλά κάποτε η ανηψιά θα έχει τη δική του ανάγκη, εξαιτίας των δικών της εξαρτήσεων.

Ταινίες και για παιδιά και δωρεάν εισητήρια

Τμήμα των εγκαταστάσεων της Achaia Clauss

Από μικρού μήκους ταινίες να αναφέρουμε ενδεικτικά την αυστριακή παραγωγή “Invisible Border”σε σκηνοθεσία Μαρκ Γκερστόφερ. Πρόκειται για την απέλαση μιας οικογένειας Αλβανών, που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ταινίες για παιδιά. Μάλιστα, την τελευταία ημέρα των προβολών, την Κυριακή, 25.09 θα παρουσιαστεί η ταινία “Rocca changes the world” σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη στο είδος του, παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστό.

Επίσης, από τον ερχόμενο χρόνο, στόχος του KinoFest είναι να συμπεριληφούν και Έλληνες παραγωγοί με γερμανόφωνο υπόβαθρο. Τέλος στα μελλοντικά σχέδια ανήκουν και αφιερώματα στον παλιό γερμανικό κινηματογράφο, με ταινίες για παράδειγμα του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου ή του Φριτς Λανγκ. Ταινίες του βωβού κινηματογράφου, που θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική. Έτσι όπως κάποτε συνηθιζόταν.

Η γνωριμία με τον πολιτισμό του άλλου είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αποδομούνται τα στερεότυπα και ο κόσμος να γίνεται, αν όχι πολύ καλύτερος, τουλάχιστον λίγο πιο ανεκτικός στη διαφορετικότητα.

Τα εισιτήρια για το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Πάτρα είναι δωρεάν.

Μαρία Ρηγούτσου, www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com