Financial Times: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με το Ιράν φέτος σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους Χούθι της Υεμένης για να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

by Times Newsroom

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Financial Times, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το επεκτεινόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν τον Ιανουάριο και ήταν οι πρώτες μεταξύ των αντιπάλων εδώ και 10 μήνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκουρκ και ο απεσταλμένος του στο Ιράν Άμπραμ Πέιλι. Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Τεχεράνης για τα πυρηνικά, εκπροσώπησε την Τεχεράνη.

Οι αξιωματούχοι του Ομάν μετακινούνταν μεταξύ των Ιρανών και των Αμερικανών εκπροσώπων, ώστε να μην μιλήσουν απευθείας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί διπλωματικά κανάλια με τον εχθρό της, παράλληλα με τις στρατιωτικές αποτρεπτικές ενέργειες, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει ένα κύμα περιφερειακών εχθροπραξιών στο οποίο εμπλέκονται τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και το οποίο προκλήθηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του ΜακΓκαρκ είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της δέσμευσής του με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη λωρίδα, πρόσθεσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε πολλούς διαύλους για να περνάμε μηνύματα στο Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αν και αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες «εκτός από το να πουν ότι, από τις 7 Οκτωβρίου, όλα τους έχουν επικεντρωθεί στην ανάδειξη του πλήρους φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και στην ανάγκη να σταματήσει το Ιράν την οριζόντια κλιμάκωσή του».

Οι τελευταίες γνωστές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ήταν επίσης οι λεγόμενες συνομιλίες προσέγγισης τον περασμένο Μάιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com