Φωτιά στη Βούλα – Ευθύμης Λέκκας: Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν εναγκαλισμό με τα δέντρα

«Πρόκεται για μια περιοχή που έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά»

by Times Newsroom

Στη φωτιά στη Βούλα που ξέσπασε το Σάββατο (4/5) και στις συνθήκες που ευθύνονται για τις διαστάσεις που πήρε της μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. «Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν εναγκαλισμό με τα δέντρα» τόνισε και παρουσίασε τους πέντε παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

«Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι αρνητικές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

«Λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα έχουμε να κάνουμε με ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο ανάγλυφο που διευκολύνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς όλες τις κατευθύνσεις. Και έχουμε να κάνουμε και με ένα μεικτό ιστό, όπου εμπλέκονται ο δασικός με τον αστικό ιστό πέρα από το γεγονός ότι τα ποσοστά υγρασίας ήταν σε μηδενικό επίπεδο» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) «όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν ένα πλαίσιο που ουσιαστικά οδηγεί σε υψηλή διακινδύνευση. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό αφενώς να εκδηλωθεί η πυρκαγιά και αφετέρου να έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις».

«Μεγάλο λάθος για τα διαμερίσματα τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο τους»

Παράλληλα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε «βλέπουμε τα κλαδιά των δέντρων να εισχωρούν μέσα στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο που είναι πολύ αρνητικό και είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου βλέπουμε μεγάλες ζημιές».

«Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν τέτοιο εναγκαλισμό (με τα δέντρα). Δεν υπάρχουν επίσης οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα επέμβουν σε αυτές τις καταστάσεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της φωτιάς στη Βούλα, που άφησε πίσω της κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δασική έκταση ο Ευθύμης Λέκκας έκανε ειδική αναφορά στην άρνηση των ιδιοκτητών να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων τους που γειτνιάζουν με τα ακίνητά τους.

Εστιάζοντας στα πεύκα που υπάρχουν στην περιοχή, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, και την ανάγκη αλλαγής στο πλάνο των αναδασώσεων ο Ευθύμης Λέκκας έκανε λόγο για «έναν απερίγραπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό (δήμων και δασαρχείων) που δεν ευνοεί τέτοιες παρεμβάσεις». Και όπως είπε, «θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι ως διοίκηση και κράτος ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση αλλά και για τον παράγοντα της τρωτότητας, δηλαδή της ευπάθειας μιας περιοχής ο Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε: «Αυτοί οι δύο παράγοντες συνθέτουν υψηλή διακινδύνευση. Έχουμε προσδιορίσει περίπου 100 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που έχουν υψηλότατη διακινδύνευση».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κάλεσε τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις να κόψουν τα κλαδιά που πλησιάζουν το σπίτι, να έχουν αποθέματα νερά σε δεξαμενές για να μπορέσουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και το κυριότερο να γνωρίζουν τις διόδους διαφυγής.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com