Γαλλία: Μετρά τις πληγές της – 1 δισ. ευρώ το κόστος από τα επεισόδια

Αποκλιμακώνεται, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση με τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα, υποδεχόμενος σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 Δήμαρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τα επεισόδια που ξέσπασαν στη Γαλλία, μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη.

Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έσπευσε να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πως πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και πως το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Οι «Ναέλ» εξεγείρονται γιατί δεν βλέπουν ελπίδα – «Μας θεωρούν λιγότερο ανθρώπους»

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το πώς αντιμετωπίζει η Γαλλία τους πολίτες που είναι παιδιά μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

Ο μέσος όρος ηλικίας των 3.354 ατόμων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ήταν 17 ετών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Αλλά το πρόβλημα των διακρίσεων πλήττει όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον Ahmed Djamai, έναν 58χρονο γεννημένο στη Ναντέρ, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα στο δημαρχείο.Ο Djamai είπε ότι η αστυνομία τον σταμάτησε πριν από λίγο καιρό και του ζήτησε άδεια παραμονής, παρόλο που δεν έχει ούτε χρειάζεται ως Γάλλος πολίτης. Είπε ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί ακόμη και όταν η βία υποχωρήσει.

“Τα παιδιά μας δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όταν βγαίνουν για να βρουν δουλειά, όταν πηγαίνουν σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους“, είπε. “Δεν γίνονται αποδεκτά. Έτσι, ακόμη και τώρα, το πρόβλημα είναι κοινωνικό, αλλά είναι και πρόβλημα ταυτότητας. Πηγαίνει πολύ βαθύτερα από αυτό“.

Η οργή κατέληξε σε επιθέσεις εναντίον συμβόλων του κράτους, εκτεταμένους εμπρησμούς και νυχτερινές λεηλασίες. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια πόλη της κεντρικής Γαλλίας ότι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο που έβγαλε 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους τις τελευταίες νύχτες – και το έκανε ξανά το βράδυ της Δευτέρας. Πρόσθεσε όμως ότι η αστυνομία “δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη θέση των γονέων τους“.

“Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η βία τιμωρεί πρώτα απ’ όλα τα παιδιά, τους ανθρώπους και τις οικογένειες των γειτονιών μας και όλους τους κατοίκους της πόλης μας“, δήλωσε ο δήμαρχος της Ναντέρ Πατρίκ Ζαρρί. “Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Ναχέλ και να εισακουστεί και να γίνει σεβαστή η έκκληση της οικογένειας και κυρίως της γιαγιάς του για τερματισμό της βίας και της καταστροφής“.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι παιδιά ηλικίας μόλις 12 ή 13 ετών συνελήφθησαν για επιθέσεις κατά των αρχών επιβολής του νόμου και για πυρκαγιές. Στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού, όπου φωτιά έπληξε επίσης το δημαρχείο, οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δήλωσαν ότι η οργή σιγόβραζε για χρόνια και πολλοί είπαν ότι η κυβέρνηση είχε κάνει ελάχιστα για να τους βοηθήσει.

Η Γαλλία «βράζει» μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ, αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα Τρίτη (4/7) ότι η κορύφωση των οργισμένων κινητοποιήσεων έχει παρέλθει.

Γαλλία: Τα τελευταία λόγια του 17χρονου πριν πέσει νεκρός στη Ναντέρ – «Είναι τρελός, πυροβόλησε»

Το 14χρονο αγόρι που βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος που οδηγούσε ο Nαέλ που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στη Ναντέρ, λέει τη δική του εκδοχή σε γραπτό κείμενο που εστάλη στη Le Parisien.

Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, που σκοτώθηκε στη Nαντέρ (Hauts-de-Seine) κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου πριν από μια εβδομάδα, γίνεται πιο ξεκάθαρος. Μετά τη μαρτυρία του συνοδηγού στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, που δημοσιεύτηκε σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, αυτή του Άνταμ (το μικρό όνομα έχει αλλάξει), το αγόρι που καθόταν στο πίσω μέρος του οχήματος μεταδόθηκε από τον πατέρα του στην Parisien.

Ο Ζορζ (το όνομα έχει αλλάξει), ο πατέρας του 14χρονου έφηβου, εκμυστηρεύτηκε στους συναδέλφους μας στο τέλος της δουλειάς του στο Saint-Denis. Επιβεβαιώνει ότι ο Nαέλ ήταν «ένας μεγάλος αδερφός στη γειτονιά» για τον γιο του και ότι ήταν αυτός που προσφέρθηκε να τον πάρει για να κάνει τις δοκιμές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γιος του δεν γνώριζε ότι «ο Ναέλ δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, ούτε ότι ήταν ακόμη ανήλικος». Σύμφωνα με τον Άνταμ, ο Ναέλ αρνήθηκε να σταματήσει όταν του το ζήτησαν οι δύο αστυνομικοί με μοτοσικλέτες. Εκείνοι όμως τον έπιασαν όταν το όχημα κόλλησε σε μποτιλιάρισμα.

Γαλλία: «Είναι τρελός, πυροβόλησε, ο αστυνομικός»

Όταν τελικά ο Nαέλ συνελήφθη από την αστυνομία, τον «σημάδευαν με τα όπλα». Ο 17χρονος φέρεται να δέχτηκε «περίπου τρία» χτυπήματα και προσπάθησε να «προστατέψει το κεφάλι του». Ένας από τους αστυνομικούς φέρεται να είπε, σύμφωνα με την αφήγηση του Άνταμ, «ότι επρόκειτο να βάλει [σφαίρα] στο κεφάλι του». Τότε, το πόδι του Ναέλ θα είχε «λύσει το χειρόφρενο σίγουρα από πανικό, προσπαθώντας να προστατευτεί».

«Το αυτοκίνητο προχώρησε μόνο του. Ήταν αυτόματο. Και ο αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του να πυροβολήσει. Και πυροβόλησε». Σύμφωνα με τον Άνταμ, αφού πυροβολήθηκε στο στήθος, ο Ναέλ αναφώνησε: «Είναι τρελός, πυροβόλησε». Όταν το αυτοκίνητο συγκρούστηκε, ο Άνταμ δεν έβλεπε πλέον το Ναέλ να κινείται.

Κατάφερε να βγει από το όχημα πριν συλληφθεί από την αστυνομία. Στο κείμενό του, ισχυρίζεται ότι αμέσως «σήκωσε τα χέρια του» για να τους πει να μην τον πυροβολήσουν: «Βρέθηκα στο έδαφος. Είπα (στον αστυνομικό) ότι δεν είχα κάνει τίποτα, και εκείνος είπε, «Σκάσε και μου πέρασε χειροπέδες».

Στη συνέχεια, άκουσε τους δύο αστυνομικούς να συζητούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός που δεν πυροβόλησε έλεγε στον συνάδελφό του ότι «δεν έπρεπε να πυροβολήσει», λέγοντας οτι ο «ο Nαέλ ήταν νεκρός».

Σύμφωνα με τον Ζορζ, μετά την αποφυλάκισή του ο γιος του παραμένει βουβός: «Φαίνεται ότι δεν το έχει καταλάβει ακόμα. Κάθε φορά λέει ότι είναι καλά, αλλά ξέρω τον γιο μου, ξέρω ότι υποφέρει, έχει απουσίες Αυτή τη στιγμή κοιμάται πολύ άσχημα». Σύμφωνα με τον πατέρα, η οικογένεια του Nαέλ θέλει να καταδικαστεί ο αστυνομικός. Φοβάται όμως ότι θα αθωωθεί. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τέθηκε υπό κράτηση.

Μακρόν Γαλλία

Γαλλία – Εμανουέλ Μακρόν: Ανακοίνωσε νόμο έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει την ανοικοδόμηση μετά τα επεισόδια

Εμανουέλ Μακρόν: Ανακοίνωσε τη θέσπιση νόμου έκτακτης ανάγκης για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Όπως μεταδίδει το BFMTV, ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους στο Ελιζέ, ανακοίνωσε τον εν λόγω νόμο προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχύτερη ανοικοδόμηση των των υποδομών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και των βανδαλισμών.

«Θα εισαγάγουμε έναν νόμο έκτακτης ανάγκης για να καταρρίψουμε όλες τις καθυστερήσεις, για να έχουμε μια διαδικασία fast track για την ανοικοδόμηση πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανέφερε στο BFMTV ένας συμμετέχων.

Σύμφωνα με την Le Figaro, ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης οικονομική βοήθεια σε πόλεις για επισκευές που αφορούν «δρόμους, δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία». «Θα είμαστε εξαιρετικά σταθεροί και ξεκάθαροι με τους φορείς, δήμο προς δήμο», είπε και πάλι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Ελιζέ.

Προειδοποίηση Μακρόν σε Γάλλους δημάρχους για τα επεισόδια – «Να είστε σε επαγρύπνηση»

Οι δήμαρχοι και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν μια σειρά από θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη βία και την ασφάλεια. Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσαν γαλλικά μέσα, εξέφρασε στους τοπικούς αξιωματούχους «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος , σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες. «Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» ανέφερε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική εφημερίδα Figaro γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κορονοϊού, συνέχισε με τα κίτρινα γιλέκα, ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατοικούν στα λαϊκά προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας. Όπως τονίζει γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση τη λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (decision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (determination).

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει ως σήμερα να αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις κρίσεις που βρέθηκαν μπροστά του, προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στο διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Το αθλητικό αυτό γεγονός δεν συνδέθηκε παρά μόνο παράπλευρα με το χάος των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η ασφάλεια των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.

Γαλλία

Γαλλία: Περίπου 1 δισ. ευρώ το κόστος από τα επεισόδια

Το οικονομικό κόστος στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις που σημαδεύτηκαν – εδώ και μια εβδομάδα – από τα άγρια επεισόδια εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όμως η Γαλλία μετρά τις δικές της χρόνιες ανοιχτές πληγές, που την έχουν οδηγήσει σε μια σχεδόν μόνιμη κρίση και σε οργισμένα ξεσπάσματα των νέων. Ο Γάλλος Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αναζητά μια απάντηση για τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αναδεικνύουν οι ταραχές.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών εκατοντάδες δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις και οχήματα κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε προβλήματα σε 243 δημόσιες εγκαταστάσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν σε σχολεία, σε κολέγια και σε λύκεια, αλλά και σε άλλα δημόσια κτήρια, όπως για παράδειγμα στη βιβλιοθήκη της Μασσαλίας.

O επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Γαλλίας (Medef), Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ, υποστήριξε ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν λεηλατηθεί πλήρως περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί 300 υποκαταστήματα τραπεζών και έχουν πληγεί 250 καπνοπωλεία. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε ακριβή αριθμό, ωστόσο μιλάμε για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις ζημιές στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Medef σε συνέντευξή του στη Le Parisien.

Όπως γράφει η Figaro, πέρα από τις όποιες στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις και αποζημιώσεις, η Γαλλική προεδρία υπόσχεται ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κοινωνικής κρίσης και των βίαιων συγκρούσεων στις πόλεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν μετά τα γεγονότα με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και τις διαδηλώσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αναμένεται να επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αποχώρησε εκτάκτως από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα και ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γερμανία. Προσπάθησε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της χώρας με τακτικές συνεδριάσεις ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου της κρίσης. Εξέδωσε παράλληλα πλήθος εντολών προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Στο ίδιο πλαίσιο θα συναντηθεί αρχικά με τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων, ώστε να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς των ζημιών από τους τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνει το Politico, βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της εκδήλωσης της ενσυναίσθησης για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό και της αποστολής ενός σκληρού μηνύματος για τα επεισόδια. Χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη» τη δολοφονία του 17χρονου, αλλά ταυτόχρονα κατέκρινε τις ταραχές ως «απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου».

Όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές τακτικές, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ανέδειξαν οι ταραχές έχουν βαθιές ρίζες στη Γαλλία. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έχουν αναζωπυρώσει μεταξύ άλλων τη συζήτηση για την αστυνομική βία, τον ρατσισμό σε βάρος των μειονοτήτων και την περιθωριοποίησή τους από το ίδιο το γαλλικό κράτος. Πρόκειται για ανοιχτά και άκρως ευαίσθητα ζητήματα στη γαλλική κοινωνία, όπως παραδέχονται σε ΜΜΕ και κρατικοί αξιωματούχοι, επώνυμα και ανώνυμα.

Γαλλία Ιράν

Περισσότερα από 1.000 κτίρια καταστράφηκαν και πάνω από 12.000 οχήματα κάηκαν από τις ταραχές

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το βράδυ της 27ης προς 28η Ιουνίου έως το πρωί της Τρίτης είχαν συλληφθεί 3.486 άτομα, κάηκαν 12.202 οχήματα και 1.105 κτίρια ενώ 209 τμήματα της εθνικής αστυνομίας, της χωροφυλακής ή της δημοτικής αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση. Συνολικά 374 άτομα έχουν δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου από την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γαλλία: Οι ταραξίες προτιμούν να… λεηλατούν καταστήματα που πωλούν τσιγάρα και καπνό

Μια πρώτη καταγραφή των εμπορικών καταστημάτων που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Γαλλία, ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας.

Η αποτίμηση έγινε βάσει στοιχείων που κοινοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, περισσότερο επλήγησαν τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν τσιγάρα και καπνό, τα οποία στη Γαλλία είναι συνήθως μέσα σε καφέ-μπαρ.

Από τα περίπου 400 που δέχθηκαν επιθέσεις, τα 300 λεηλατήθηκαν και σχεδόν 40 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων 200 δέχθηκαν επιθέσεις και 30 πυρπολήθηκαν. Στη συνέχεια έρχονται τα είδη ρουχισμού, τα είδη αθλητικών ειδών, τα καταστήματα ποδηλάτων και τα καταστήματα ειδών κιγκαλερίας.

Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης και 370 τραπεζικά υποκαταστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com