Γιατί στο ΠΑΣΟΚ θέλουν αυτοδυναμία Ν.Δ. και «πληγωμένο» ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχύεται ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ άνεμος στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων και θα συνεχίσει να ενισχύεται έως τις 21 Μαΐου, αν το προεκλογικό σκηνικό δεν αλλάξει δραματικά, χωρίς όμως παράλληλη υποστολή της αντιπολιτευτικής σημαίας κατά της κυβέρνησης και της Ν.Δ.

by Times Newsroom

Οι υπολογισμοί στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη -με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν- δεν δίνουν πιθανότητες στο σενάριο που διακινεί η Κουμουνδούρου για τις 21 Μαΐου. Δηλαδή πρωτιά της Ν.Δ. αλλά με διαφορά κάτω από τρεις μονάδες ή και οριακή, που αυτομάτως θα μετατρέψει τις δεύτερες εκλογές σε δημοψήφισμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και θα προκαλέσει μεγάλη πτώση στα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, περιλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας δε στον κ. Τσίπρα, που από το STAR, με κυνισμό -όπως λένε στο επιτελείο Ανδρουλάκη-, προέβλεψε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δεχθεί όποια πρόταση συνεργασίας και να του γίνει για να αποφύγει τις δεύτερες εκλογές υπακούοντας στο αίσθημα αυτοσυντήρησης, λένε ότι ο χαμένος των πρώτων εκλογών τόσο σε ουσία όσο και σε εντυπώσεις θα είναι μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο πιθανό

Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βλέπουν πιο πιθανό το σενάριο που θέλει πρώτο κόμμα τη Ν.Δ. με ποσοστό 34% και πάνω και με διαφορά τουλάχιστον 4 με 5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βλέπουν το κόμμα τους σίγουρα πάνω από το 11%.

Και υποστηρίζουν ότι εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα επικρατήσει η στρατηγική της αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη προς τις δεύτερες εκλογές και έτσι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα γλιτώσει τόσο από τις εσωκομματικές εξελίξεις και την αναταραχή όσο και από τη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξει Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ για μελλοντικό συνεργάτη. Εκτιμούν δε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα δεύτερο, σε μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ. και αποκλεισμένο από την πρωτιά, στις δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τις απώλειες που υπολογίζουν στην Κουμουνδούρου.

Βασικό -και επιθυμητό- εκλογικό σενάριο για τη Χαριλάου Τρικούπη λοιπόν, είναι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές και η συγκρότηση μίας μη ισχυρής πλειοψηφίας, ένας λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ μετά από διπλή εκλογική ήττα και ένα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενισχυμένο και στην αντιπολίτευση. Για να συμβεί αυτό, λένε στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, χρειάζεται να αλλάξουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ κάποιες μεταβλητές.

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει τα ποσοστά του στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδίως στην Αθήνα, όπου καταγράφεται αρκετά χαμηλά.

Δεύτερον, να μειώσει τις ήδη μικρές διαφορές που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σημαντικές περιφέρειες της επαρχίας και ει δυνατόν σε κάποιες, που σήμερα η διαφορά τους είναι κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους, να περάσει και μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Υπόγειες συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές

Ερωτηθείς για το σενάριο της πτώσης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τρεις χρόνους (πύρρειος νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, ήττα της Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ήττα Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου και αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες Ιούνιο ή Ιούλιο του 2024), που επίσης διακινεί η Κουμουνδούρου, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι «αν και διακινείται ως σενάριο για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι για να ισχύσει αυτό το σενάριο, πρέπει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει από τις εκλογές τα 2ας Ιουλίου, να χάσει πολύ γρήγορα τη δυναμική της και παράλληλα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει κάποιον από τους τρεις μεγάλους δήμους με πολιτικό βάρος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) και παράλληλα μεγάλο ποσοστό δήμων και περιφερειών σε όλη τη χώρα.

Εκτιμήσεις

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη δεν το θεωρούν ούτε αυτό πολύ πιθανό. Εκτιμούν ότι με την επιλογή του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός δυσκολεύει ενδεχόμενη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, ενώ δεν θεωρούν ότι ο Νίκος Παππάς μπορεί να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη. Αντιστοίχως θεωρούν ότι ούτε ο Γιώργος Γαβρίλης, τον οποίο ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στην κεντρική επιτροπή, μπορεί να κερδίσει τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, ενώ δεν δίνουν πολλές πιθανότητες και στον Σπύρο Πέγκα στη μάχη του με τον νυν δήμαρχο Κώστα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη.

Επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι ενώ δεν υπάρχουν πιθανότητες σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πειραιά, συζητούν με την Κουμουνδούρου συμπράξεις σε άλλους δήμους στην Αττική (π.χ. Κώστα Ασκούνη στην Καλλιθέα) ή στην περιφέρεια (π.χ. Βασίλη Αϊβαλή στην Πάτρα).

Αυτά σε ό,τι αφορά τις μάχες των δήμων, διότι στις μάχες των περιφερειών τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Π.χ. για την Περιφέρεια Αττικής, παρά το ότι όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει τον Γιώργο Ιωακειμίδη απέναντι στον Γιώργο Πατούλη, στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βρεθεί άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής (ο Γιάννης Σγουρός λένε οι πληροφορίες) ώστε να υπάρξει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Συζητήσεις ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν και για τις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων, για τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχουν πιθανότητες από γαλάζιες να γίνουν «πολύχρωμες».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com