Η Χαμάς μπήκε στα social media των ισραηλινών θυμάτων και ομήρων για να μεταδώσει live τις σφαγές

Η φρίκη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου σε live μετάδοση από τα ίδια τα θύματα

by Times Newsroom

Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, φίλοι και συγγενείς της Γκαλί Σλεζινγκερ Ιντάν, που ζούσε στο κιμπούτς Ναχαλ Οζ κοντά στα σύνορα της Γάζας, έλαβαν πλήθος μηνυμάτων για να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook. Τα μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το λογαριασμό της για να μεταδώσουν ζωντανά την επίθεση και την αρπαγή ομήρων.

Η ζωντανή μετάδοση κράτησε 43 λεπτά. Οι ένοπλοι ανάγκασαν την Ιντάν και την οικογένειά της να σκύψουν στο δάπεδο, ενώ γύρω τους ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», είπε η Κέρεν Ντε Βία, μια φίλη της οικογένειας της Ιντάν.

«Το άνοιξα αμέσως γιατί η Ιντάν δεν συνηθίζει να ανεβάζει βίντεο στο Facebook ή να κάνει μια ζωντανή ροή», είπε και πρόσθεσε: «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν πόσο τρομοκρατημένα φαίνονταν τα παιδιά και μετά φωνές στα αραβικά. Κατάλαβα ότι κάτι πολύ κακό συνέβαινε».

Σε ένα από τα βίντεο η 50χρονη Ιντάν και τον 51χρονο σύζυγό της Ζακχί, εμφανίζονται σκυμμένοι στο πάτωμα μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Το αγόρι, 7 ετών, έκλαιγε και ρωτούσε, «Πού είναι η αδερφή μου;». «Τότε κατάλαβα ότι τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας δεν είναι εκεί», είπε η Ντε Βία. «Μετά είδα το αίμα στα χέρια της Τζάτσι και σκέφτηκα το χειρότερο».

Το ιατρικό προσωπικό βρήκε αργότερα νεκρή τη μεγαλύτερη κόρη της Ιντάν. Η Μαγιάν μόλις είχε κλείσει τα 18 έτη. Η τρίτη κόρη της οικογένειας έλειπε από το σπίτι όταν έγινε η επίθεση. Τελικά η Χαμάς πήρε όμηρο μόνο το σύζυγο της Ιντάν.

Η Χαμάς, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλείται καταθέσεις ισραηλινών οικογενειών απαχθέντων αλλά και ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάκαρε τους λογαρισμούς στα social media των απαχθέντων ισραηλινών και τους χρησιμοποίησε για να μεταδώσει ζωντανά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, βίαια μηνύματα και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο.

Η Χαμάς πήρε και τον έλεγχο του λογαριασμού Facebook της 50χρονης Ντίκλα Αράβα, επίσης κατοίκου του Ναχάλ Οζ. Και σε αυτήν την περίπτωση ξεκίνησαν μια ζωντανή ροή. Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης εκπομπής, ο έφηβος γιος της Αράβα εξαναγκάστηκε να βγει στο δρόμο και να πει στους γείτονες ότι ήταν ασφαλείς και πως μπορούσαν να βγουν από τα καταφύγιά τους.

«Ήταν φρικτό. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν έναν έφηβο για να προσπαθήσουν να παγιδεύσουν άλλους ανθρώπους», είπαν συγγενείς της Αράβα στους New York Times. H 50χρονη, ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά τους απήχθησαν όλοι από τη Χαμάς.

Μια ζωντανή μετάδοση ξεκίνησε επίσης στις 7 Οκτωβρίου στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook της Μπράτσα Λέβινσον, μιας κατοίκου του κιμπούτς Νιρ Οζ, κοντά στη Γάζα. Η γυναίκα εμφανίζεται σε βίντεο πεσμένη στο έδαφος, μέσα σε μια λίμνη αίματος, περικυκλωμένη από ένοπλους της Χαμάς. Το σπίτι της κάηκε ολοσχερώς.

Η Σιρ Ματάν, φοιτήτρια στο Τελ Αβίβ, της οποίας ο 27χρονος ξάδερφος αγνοείται από τη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ «Tribe of Nova», δήλωσε πως αρκετές περίεργες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στη σελίδα του ξαδέρφου της στο Instagram πέντε ώρες μετά την επιδρομή. «Βίντεο με φωνές στα αραβικά που έδειχναν μόνο πόδια να τρέχουν. Φωνές και ύβρεις. Κάποιος ακούγεται να λέει στα αραβικά “τσούλα”. Τελικά το βίντεο διαγράφηκε μετά από 10 λεπτά. Από εκείνη τη στιγμή δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα στον λογαριασμό του».

Δύο ακόμη ισραηλινές οικογένειες είπαν ότι είχαν δει επίσης αναρτήσεις με τη λέξη «θάνατος» στα αραβικά να εμφανίζονται στις σελίδες των αγαπημένων τους που αγνοούνται, προτού διαγραφούν. Η Χαμάς χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα των απαχθέντων και νεκρών Ισραηλινών για να ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο μετά την επίθεση, είπαν μέλη οικογενειών που τα έλαβαν.

Όμως και τις ημέρες που ακολούθησαν η Χαμάς φάνηκε να διεισδύει στις σελίδες των ομήρων στα social media (Facbook, Instagram) αλλά και στις συνομιλίες στο WhatsApp για να εκπέμψει απειλές θανάτου και βίας. Επίσης τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν τα κινητά των ομήρων για να επικοινωνήσουν με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους και να τους χλευάσουν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τουλάχιστον 199 άνθρωποι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν στραφεί εδώ και καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τους σκοπούς τους με ζωντανή ροή επιθέσεων και δημοσιεύοντας μηνύματα προπαγάνδας. Ωστόσο, το χακάρισμα των λογαριασμών μεμονωμένων ομήρων στο Facebook, στο Instagram και στο WhatsApp «είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Thomas Rid, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Κανείς δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος για αυτό», πρόσθεσε.

Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα με τη Χαμάς και τους λογαριασμούς των απαχθέντων ισραηλινών, αλλά είπε ότι ίδρυσε ένα «ειδικό κέντρο επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που γνωρίζουν άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθεί στενά και να αντιδρά σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση».

Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας που επιβλέπει το Facebook, τα οποία μίλησαν στους New York Times αλλά θέλησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν σχετική εξουσιοδότηση, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook Ισραηλινών που είχαν απαχθεί και πραγματοποιήσαν live μεταδόσεις. Αυτό φαινόταν να είναι μέρος της στρατηγικής της Χαμάς από τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις, είπαν και πρόσθεσαν πως έκτοτε, οι λογαριασμοί έγιναν ιδιωτικοί και οι ζωντανές ροές καταργήθηκαν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com