Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται – Στη φυλακή ο 18χρονος, ενώ εμπλέκεται και ο αδελφός του

ΕΕ: «Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και την Μολδαβία» - Καμία αναφορά για την Αλβανία

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 14/12/23)

Εσωτερική επικαιρότητα

  • Βόλος: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του εμπρηστή των κάδων – Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική στον Βόλο, καθώς ένας άνδρας εμφανίζεται σε γειτονιές της περιοχής και βάζει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Σύμφωνα με το TheNewspaper.gr, ο άγνωστος δράστης κινείται στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και φοράει μαύρο παντελόνι, χακί μπουφάν και κόκκινη κουκούλα. Οι αστυνομικοί διεξάγουν έρευνα προκειμένου να τον συλλάβουν.
  • Βρούτσης στη Βουλή: Ταυτοπροσωπία και κάμερες περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο – Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, ανακοίνωσε την έκτακτη επιδότηση στο ΟΑΚΑ αλλά και τις διατάξεις σχετικά με τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην είσοδο των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Προϋπολογισμός – Σκυλακάκης: Παραμύθια τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού – Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε ιδιωτικοποίηση του νερού επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, τοποθετούμενος στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού 2024.
  • Στ.Κασσελάκης στο Kontra: ««Θα ευχόμουν να ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός σήμερα» – Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως «ό,τι και να λέει η κυβέρνηση σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική». «Ο Έλληνας φτωχοποιείται. Έτσι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα », δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη στο Kontra Channel και στην Αναστασία Γιάμαλη.
  • Φλωρίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε υπέρ των εγκληματιών- Τσακαλώτος: «Πιστεύετε στην ακροδεξιά»- Πολάκης: «Πως κατάντησες έτσι;» – Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτο με αφορμή τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση.
  • Δήμος Ελασσόνας: Προσφέρει 500 ευρώ σε γιαγιάδες ή παππούδες που κρατούν τα εγγόνια τους – Ο Δήμος Ελασσόνας δίνει το παράδειγμα στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» μπορούν να ενταχθούν παππούδες και γιαγιάδες που είναι βέβαιο πως θα είναι οι ιδανικοί άνθρωποι για την φύλαξη των εγγονιών τους όντας μάλιστα και της απολύτου εμπιστοσύνης των παιδιών τους.

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Μπάιντεν: Προτρέπει το Ισραήλ να εστιάσει στην προστασία των αμάχων στην Γάζα – Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου σε ερώτηση «εάν θα ήθελε περιορισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα».
  • Αλβανία: Ένταση, μπράβοι και αναβολή της κύρωσης της μεταναστευτικής συμφωνίας με την Ιταλία – Με μπράβους έγιναν δεκτοί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, σε μία προσπάθεια να μην εισέλθουν στο χώρο της ολομέλειας όπου επρόκειτο να ψηφιστεί η συμφωνία με την Ιταλία για τη δημιουργία κέντρου μεταναστών.
  • Μπάιντεν : «Στηρίζουμε τα εποικοδομητικά βήματα που έγιναν στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν – Στο «τραπέζι» των δύο ηγετών η σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ
  • Κέρδισε 13 εκατομμύρια στη λοταρία και πέθανε ερημίτης – Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά
  • Η συμπεριφορά του άλλαξε και έγινε καχύποπτος με τα πάντα – Το ρητό «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» φέρεται να επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του 73χρονου Paul Maddison, γιατί πέθανε ως ερημίτης, παρότι είχε κερδίσει 13 εκατομμύρια στη λοταρία.
  • Guardian: Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι δεν θα ταφεί στο Βατικανό –  Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι έχει «ήδη προετοιμάσει» τον τάφο του σε βασιλική εκκλησία της Ρώμης, σε μια ακόμη ένδειξη της προσπάθειας του ποντίφικα να σπάσει την μακρόχρονη παράδοση του Βατικανού.
  • ΗΠΑ: Καλεί τον Πούτιν να «διαπραγματευτεί καλή τη πίστει» για τους Αμερικανούς κρατούμενους – ΗΡωσία έχει αρνηθεί όλες τις προσφορές που έκαναν οι ΗΠΑ έως τώρα για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που κρατούνται στη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου ‘Εβαν Γκέρσκοβιτς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, καλώντας τον πρόεδρο Πούτιν να “διαπραγματευτεί καλή τη πίστει”.
  • Νετανιάχου:  Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς «μέχρι την απόλυτη νίκη», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην περιοχή για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία

  • Η απόφαση: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Την ίδια ώρα η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης.
  • Η «νίκη»: Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο ως «νίκη» για τη χώρα του και την Ευρώπη. «Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενισχύει», δήλωσε.
  • Η απουσία: «Η Ουγγαρία δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στην κακή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και έμεινε μακριά», ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία δεν άσκησε βέτο και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν κανονικά.

Στη φυλακή ο 18χρονος για τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό

  • Προφυλακιστέος: Τον δρόμο για τις φυλακές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα πήρε ο 18χρονος που αρχικά ομολόγησε ότι έριξε την ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό στα επεισόδια στου Ρέντη.
  • Άλλαξε υπερασπιστική γραμμή: Ο νεαρός εμφανίστηκε με διαφορετική υπερασπιστική γραμμή λέγοντας ότι ναι μεν πέταξε μια φωτοβολίδα, ωστόσο η δική του δεν ήταν η μοναδική που εκτοξεύθηκε και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι εκείνος υπεύθυνος για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού.Λίγο πριν την απολογία του είχε καταθέσει αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, με το αίτημα να απορρίπτεται από τις δικαστικές αρχές.
  • Εμπλέκεται και ο αδερφός του: Οι Αρχές ταυτοποίησαν στον τόπο του εγκλήματος και το DNA του αδελφού του 18χρονου. Παράλληλα, βρέθηκε και πυρίτιδα στον ανήλικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν προκύψει και άλλες ταυτοποιήσεις κατασχεμένων από το γήπεδο αντικειμένων με άτομα που βρίσκονταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες.

Αμετάβλητα για δεύτερη συνεχόμενη φορά τα επιτόκια

  • Σταθερά κρατά τα επιτόκια: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%, ακολουθώντας τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.
  • Καλά νέα για τον πληθωρισμό: Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό σε σύγκριση με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Σεπτεμβρίου. Ο γενικός πληθωρισμός τοποθετείται κατά μέσο όρο στο 5,4% το 2023, στο 2,7% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
  • Θα μειωθούν τα επιτόκια; Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε φρένο στις συζητήσεις αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων λέγοντας πως: «Δεν συζητήσαμε καθόλου τις μειώσεις επιτοκίων. Καμία συζήτηση, κανένα debate».

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

  • Άκρως χειμωνιάτικος ο καιρός: Αξιοσημείωτη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από αύριο. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη Ελλάδα τις τελευταίες μέρες θα δώσουν τη θέση τους σε πολύ ψυχρές αέριες μάζες, με τη συνολική πτώση της θερμοκρασίας να είναι της τάξης των 10-15 βαθμών Κελσίου κατά τόπους. Η κορύφωση της ψυχρής εισβολής αναμένεται την Κυριακή.
  • Πού θα χιονίσει; Από αύριο το μεσημέρι θα χιονίσει στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος, ενώ προς το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.
  • Βελτίωση από τη Δευτέρα: Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από το μεσημέρι της Δευτέρας και ειδικά μέσα στην Τρίτη, η θερμοκρασία θα ανέβει πάλι σε τιμές ενδεχομένως και λίγο πιο υψηλές για την εποχή.

Αθλητικά

  • Οι προκρίσεις: Ο Ολυμπιακός μετά τη νίκη του με 5-2 επί της Μπάτσκα Τόπολα προκρίθηκε, ως τρίτος στον όμιλο του Europa League, στη συνέχεια του Conference League. Εκεί συνεχίζει και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο του, επικρατώντας και της Ελσίνκι με 4-2 στη χθεσινή αναμέτρηση στο γήπεδο της Τούμπας.
  • Οι αποκλεισμοί: Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν κατάφεραν να συνεχίσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι μεν πράσινοι ηττήθηκαν με 1-2 στο γήπεδο τους από τη Μακάμπι Χάιφα, ενώ η Ένωση ηττήθηκε με 3-1 στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα.
  • Η συνέχεια: O Ολυμπιακός θα αγωνιστεί στη λεγόμενη «ενδιάμεση» φάση, στους «32» του Conference League, ενώ ο ΠΑΟΚ συνεχίζει στους «16» της διοργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com