Η γοητεία της αιολικής ενέργειας

Οι αθλητές και οι μηχανικοί αγαπούν εξίσου την αιολική ενέργεια. Μέσω αυτής έγινε δυνατή μια παγκόσμια πρόοδος σε πολλά επίπεδα. Σήμερα η αιολική ενέργεια συνεχίζει να εμπνέει.

by Times Newsroom

Γουίντ-σέρφινγκ για τη νίκη

Σήμερα οι επαγγελματίες του είδους μπορούν να γλιστρούν πάνω από το νερό με ταχύτητα άνω των 90 χλμ. ανά ώρα. Αυτό απαιτεί δύναμη, τεχνική, καλό εξοπλισμό και πολύ αέρα. Εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Ολλανδός windsurfer Κίραν Μπάντλοε, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο.

Αετοσανίδα στο χιόνι

Στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για Snowkiting. Οι κρύοι χειμώνες προσφέρουν τεράστιες παγωμένες περιοχές όπου ο άνεμος είναι ιδιαίτερα δυνατός. Με το stunt kite μπορεί κανείς να αγγίξει πολύ γρήγορα ταχύτητες άνω των 110 χλμ. ανά ώρα.

Έως 200 χλμ. ανά ώρα

Η ιστιοπλοΐα ξηράς, γνωστή και ως ιστιοπλοΐα με άμμο, εκτελείται με ένα άλλο αιολικό όχημα που μπορεί να πάει πολύ γρήγορα. Το 2009 ο Ρίτσαρντ Τζένκινς πέτυχε την υψηλότερη ταχύτητα αγγίζοντας τα 203 χλμ. ανά ώρα στο Σολτ Λέικ στην Νεβάδα. Λέγεται πως υπήρχαν πρόδρομοι του αθλήματος στο βόρειο τμήμα της Κίνας τον 6ο αιώνα, όπου υπήρχε πολύ αέρας στη περιοχή.

Ταξίδια χωρίς διοξείδιο του άνθρακα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό το 2019 με το αγωνιστικό ιστιοφόρο «Malizia» το οποίο δεν εκπέμπει ρύπους. Η τότε 16χρονη χρειάστηκε 14 ημέρες για να φτάσει στη Νέα Υόρκη από το Πλίμουθ της Αγγλίας. Με τον τρόπο αυτό η ακτιβίστρια έδωσε ένα παράδειγμα για ταξίδια χωρίς εκπομπή ρύπων CO2.

Η μάχη του Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους

Εκατοντάδες ανεμόμυλοι υπήρχαν στην περιοχή Καστίγια-Λα Μάντσα της Ισπανίας τον 16ο αιώνα, η οποία χτυπιέται από σφοδρούς ανέμους. Στο μυθιστόρημα του Δον Κιχώτη ο πρωταγωνιστής μάχεται με τους περίφημους αυτούς πύργους, που πιστεύει ότι είναι γίγαντες.

Αιολικές αντλίες νερού

Οι ανεμόμυλοι αυτοί κοντά στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας αποτελούν αριστουργήματα μηχανικής, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Είναι κατασκευασμένοι για να αντλούν νερό από χαμηλές εκτάσεις. Το ανακτημένο έλος μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, που σημαίνει ότι οι κατασκευές αυτές συνέβαλαν στην ευημερία της περιοχής.

Η γοητεία της αιολικής ενέργειας

Η σύγχρονη παραγωγή ενέργειας με αέρα ξεκίνησε το 1980 στο Πάλμ Σπρίνγκς της Καλιφόρνια όπου υψώθηκαν χιλιάδες τουρμπίνες με τρία πτερύγια. Σήμερα οι πρώιμες αυτές κατασκευές αποτελούν τουριστικές ατραξιόν. Η Γερμανία και η Δανία αποτέλεσαν τους πρωτοπόρους που εγκαθίδρυσαν την σύγχρονη αιολική τεχνολογία ειδικά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Περηφάνια για την πρόοδο

Δύο γυναίκες με παραδοσιακή ένδυση βγάζουν σέλφι μπροστά από μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια στην επαρχία Ρονγκάν της Κίνας. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια πρωτοφανή προώθηση της αιολικής ενέργειας.

Μοντέλο για το μέλλον

Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μεγάλη έρευνα επί της τεχνολογίας των πλωτών αιολικών πάρκων. Το συγκεκριμένο μοντέλο τουρμπίνας ύψους 18 μέτρων δοκιμάζεται τώρα στη Βαλτική Θάλασσα ενώ το πραγματικό μοντέλο θα έχει ύψος 180 μέτρα και ισχύ 15.000 κιλοβάτ.

Ο χαρταετός παράγει ηλεκτρισμό

Ο συγκεκριμένος χαρταετός στη Βόρεια Γερμανία παράγει ηλεκτρισμό. Κατά τη διάρκεια της ανάβασής του, το σκοινί τραβάει ένα βαρούλκο με γεννήτρια παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ενέργεια ενώ όταν βρεθεί στην κορυφή απομακρύνεται από τον άνεμο και επανέρχεται με λιγότερη ενέργεια, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο.

Καινούργιο ξεκίνημα

Καθώς η Γερμανία σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά την ενέργεια από άνθρακα έως το 2030, στα πλαίσια μιας νέας δέσμευσης, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο μαζί με την ηλιακή θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή