Ινδία: Εκλογές «μαμούθ» που θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες – Αριθμοί που ζαλίζουν

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε επτά φάσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου

by Times Newsroom

Ο όγκος των ψηφοφόρων, η γεωγραφία της Ινδίας, οι εκλογικοί κανόνες, το σύστημα ασφαλείας, οι διακοπές των ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας περιπλέκουν το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών.

Οι εκλογές θα κρίνουν αν θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο Ναρέντρα Μόντι

Ινδία: Οι κάλπες σε αριθμούς

  • 44 μέρες σε 7 γύρους σταδιακά στα 28 κρατίδια
  • 1 εκατ. εκλογικά κέντρα
  • 5,5 εκατ. μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
  • 4.650 μέτρα το υψόμετρο για το ψηλότερο εκλογικό τμήμα, στα Ιμαλάια
  • 15 εκατ. εκλογικό προσωπικό

Η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο προσέρχεται στα εκλογικά κέντρα, σε μια απαιτητική διαδικασία, που θα κρίνει αν θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο Ναρέντρα Μόντι -που είναι και το φαβορί- ή θα υπάρξει ανατροπή με εκλογή του Ραούλ Γκάντι. Σχεδόν το ένα όγδοο του παγκόσμιου πληθυσμού καταφθάνει από την Παρασκευή στις κάλπες με κάθε πιθανό μέσο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ναρέντρα Μόντι Μπαρατίγια Τζανάτα (Ινδικό Λαϊκό Κόμμα-BJP) έχει προβάδισμα. Ο έτερος διεκδικητής είναι η Ινδική Εθνική Αναπτυξιακή Συμμαχία, που συγκεντρώνει περισσότερα από 12 κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται ίσους όρους ανταγωνισμού και πολλούς ηγέτες να δέχονται επιδρομές από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Θα υπάρξει ανατροπή με εκλογή του Ραούλ Γκάντι;

Η ψηφοφορία, για την εκλογή 543 βουλευτών, θα διεξαχθεί σε επτά φάσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων, που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Ο ασύλληπτος αριθμός των εκλογέων θέτει και πρωτοφανείς εκλογικές διαδικασίες, γι’ αυτό και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Ο όγκος των ψηφοφόρων, η γεωγραφία της Ινδίας, οι εκλογικοί κανόνες, το σύστημα ασφαλείας, οι διακοπές των ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας περιπλέκουν το σύστημα.

Η χώρα έχει έκταση μεγαλύτερη από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ανθρώπους σε μεγαλουπόλεις, διάσπαρτους στα Ιμαλάια, στην έρημο, μέσα σε δάση και κατά μήκος του Γάγγη ποταμού. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να υποχρεωθούν να διανύσουν περισσότερα από 2 χιλιόμετρα από το σπίτι τους για να φτάσουν σε εκλογικό κέντρο, γι’ αυτό κινητοποιούνται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια εκλογικοί λειτουργοί με κάθε μέσο – τα πόδια, το ποδήλατο, το ελικόπτερο, το πλοίο, άλογα ή και καμήλες.

Παράλληλα, αναπτύσσονται πάνω από 300.000 μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας για να βοηθήσουν στη μεταφορά των εκλογικών μηχανημάτων και στην ανεμπόδιστη, ειρηνική διαδικασία. Παρά τους χαοτικούς αριθμούς και την τεράστια κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, η Ινδία καταφέρνει να πετύχει υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων – το 2019 το 67% του εκλογικού σώματος ψήφισε στις εθνικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκατομμύρια προσωποποιημένα μηνύματα έφτασαν στα κινητά των ψηφοφόρων. Ο Ναρέντρα Μόντι τούς απευθυνόταν με το όνομά τους, περιέγραφε το όραμά του, ζητώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες. Το βίντεο ήταν κατασκευασμένο με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα σημαντικό εργαλείο στην πολιτική σκηνή, που όμως προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των δυο βασικών διεκδικητών, με εκατέρωθεν κατηγορίες για δημιουργία deepfake περιεχομένου.

Τα chatbots και τα εξατομικευμένα βίντεο μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι ψηφοφόροι θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διακρίνουν μεταξύ πραγματικών και ψηφιακών, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και εξαπλώνεται.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com