ΗΠΑ: Ξεμπλοκάρει η πώληση F-16 στην Τουρκία – «Σημαντικός σύμμαχος»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στα τέλη Μαρτίου είχε δηλώσει  ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ προχωρούσαν θετικά.

by Times Newsroom

Πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παραδόθηκε στο Κογκρέσο και είδε το φως της δημοσιότητας, από το Reuters.

Η έκθεση. που συντάχθηκε από τον Ναζ Ντουράκογλου, ανώτατο αξιωματούχο του Yπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για νομοθετικές υποθέσεις, έρχεται μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκίας τον περασμένο Οκτώβριο για αγορά 40 F-16 και,  επιπλέον τεχνολογικού υλικου ώστε να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στα τέλη Μαρτίου είχε δηλώσει  ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ προχωρούσαν θετικά.

Η Άγκυρα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Λόγω αυτού είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα  των F-35.

Η Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει  ότι το σύστημα των S-400 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να κλεψει δεδομένα. Ωστόσο, η Τουρκία ισχυρίστηκε  ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και άρα δεν ενέχουν κινδύνους.

Σύμφωνα με το Reuters, στην έκθεση – που δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ- γίνεται αναφορά στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας,υπενθυμίζονται οι κυρώσεις, επισημαίνεται όμως πως ο αποκλεισμός είχε  «σημαντικό τίμημα».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, και έχει φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επίσης, είπε ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν έντονα τη συνεργασία τους με τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, Τουρκία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας,

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή