ISIS-K: Η ταυτότητα και οι στόχοι της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα

Το όνομα της οργάνωσης αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

by Times Newsroom

Η ISIS Κορασάν, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, πρωτοεμφανίστηκε το 2014 στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4 – 6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Είναι σουνιτική οργάνωση και στόχο έχει την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν, στην κεντρική και νότια Ασία. Η ακτίνα δράσης της περιλαμβάνει το ανατολικό Ιράν και τα εδάφη του Αφγανιστάν έως το Πακιστάν. Τη διετία 2021-2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας τους Ταλιμπάν, ωστόσο έχει κάνει επιθέσεις και σε σιίτες του Πακιστάν και του Ιράν.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η ISIS Κορασάν είχε αναλάβει την ευθύνη τον Σεπτέμβριο του 2022 για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ. Επιπλέον, ευθύνεται και για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Όπως και η ISIS, η ISIS Κορασάν έχει αντι-δυτική ρητορική. Ωστόσο, δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που χτυπούν τόσο μακριά, στη Μόσχα.

Συνεπώς, παρατηρείται μια εκρηκτική κλιμάκωση από μία οργάνωση που έχει πολλές φορές απειλήσει χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία μετά τα περιστατικά καύσης του Κορανίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com