Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική η ομιλία Ζελένσκι – Η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο

«Η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά - Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος»

by Times Newsroom

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Βουλή, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, το ελληνικό κοινοβούλιο «φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του καιι, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «με τρόπο καταλυτικό, ο πρόεδρος Ζελένσκ μάς μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου».

«Ακούσαμε, επίσης, τη συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά» συνέχισε, τονίζοντας πως «ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο Ελληνισμός ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου» και άρα «δεν θα μπορούσε να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος» αλλά «απέναντι στο οποίο επιλέγει να αμυνθεί απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της».

«Γι’ αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα» υπογράμμισε.

Σημείωσε πάράλληλα πως «όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία» καθώς «η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην ‘καρδιά’ της το ρωσικό καθεστώς και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της.».

Τόνισε επιπλέον πως «τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της».

«Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της. Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: ‘Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε’» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή