Κ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ: 21 παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας

Τα 21 μέτρα για πολίτες και επιχειρήσεις – Ολα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

by Times Newsroom

Παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας παρουσίασε απο το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για 8 μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και 1 μεγάλη τομή που αφορά τη στέγη των νέων- συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ. Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα, ξεκαθάρισε.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Αναφερόμενος στην επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως 100 χρόνια μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά, οι κίνδυνοι άλλαξαν μόνο το όνομά τους και οι προκλήσεις το περιεχόμενό τους. «Γιατί το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν» σημείωσε.

«Η Ελλάδα προχωράει σε πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο λαός μας τα τελευταία τρία χρόνια πέρασε μία πανδημία, αντιστάθηκε σύσσωμος στις οργανωμένες μετανατευστικές εισβολές στον έβρο και το Αιγαίο, υπέμεινε και διδάχθηκε από τα χτυπήματα της φύσης, κι όμως πρόκοψε. Κέρδισε μία χαμένη τετραετία και προγραμματίζει την επόμενη δεκαετία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη πως εμείς «υποδεχόμαστε την επέτειο μνήμης με έργα, αποτέλεσμα, ουσιαστική αμυντική θωράκιση και ισχυρές συμμαχίες. Και κυρίως προβάλλοντας συνεχώς την ανοδική πορεία του τόπου».

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μέσα στην κρίση η Ελλάδα δημιούργησε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και προειδοποίησε: «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα – με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν».

Τα έργα για τη Θεσσαλονίκη

«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αεροδρόμιο, που είναι έτοιμο, στον νέο περιφερειακό δρόμο fly over και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Τόνισε δε πως το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης έως το τέλος του 2023.

Μήνυμα στην Άγκυρα: «Τα νταηλίκια γιοκ»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας η απάντησή μας είναι η ενίσχυση της άμυνάς μας, οι συμμαχίες μας και η ενότητα του λαού μας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: «Όχι, κύριε Ερντογάν».

«Για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”» διεμήνυσε.

Η ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη  Μόσχα πως θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια. Όπως είπε πρέπει να βρεθεί΄τρόπος να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς όμως να υποκύψουμε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. «Η λύση δεν θα είναι επαρκής, αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στην κατεύθυνση των προτάσεων της Αθήνας» σημείωσε.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω…Όποιο και εάν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω, η πατριωτική μου συνείδηση μου επιβάλλει να οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε» τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να βάλει οριστικό τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

8 μέτρα άμεσης στήριξης

1. Περίπου 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες θα στηριχθούν τον Δεκέμβριο με 250 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι). Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων 1,5 δόση.

2. Αυξάνεται το επίδομα φοιτητικής στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

3. Αύξηση επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. και διεύρυνση κριτηρίων για 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Εξετάζεται ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4. Για τον πρωτογενή τομέα θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση για το κόστος των λιπασμάτων και τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5. Οι δικαιούχοι του Ανακυκλώνω συσκευές αυξάνονται κατά 200.000 – Θα χρηματοδοτήσουμε φωτοβολταϊκά.

6. Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους θα καλύψει επιπλέον 200.000 δικαιούχους

7. Διευθετούμε αμέσως μία σειρά από αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων. Η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διαρκείας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Η επέκταση της μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Πρόσθετη αποζημίωση στα πληρώματα πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8. Για να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, θα απαλλάσσονται από το 40% των εισφορών των εργαζομένων.

Μόνιμες παρεμβάσεις

1. Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

2. Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο και αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων – 6% για φέτος.

3. Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή προσωπική διαφορά. Για φέτος υπολογίζεται ότι η αύξηση θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι με υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

4. Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

5. Για τη στήριξη της οικογένειας επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

6. Ο μειωμένος ΦΠΑ επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

7. Σε αναστολή ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως και τα τέλη του 2024.

8. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς.

Παρακολουθείστε live την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com