Καιρός: Αλλάζει πάλι ο καιρός – Πότε έρχονται 42αρια

Με αστάθεια του καιρού σε περισσότερες περιοχές τη Δευτέρα από την Κυριακή, ξεκινάει η νέα εβδομάδα.

by Times Newsroom

Αναμένονται βροχές και μπόρες, κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου στο MEGA, τοπικές καταιγίδες θα πέσουν το μεσημέρι και το απόγευμα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, την ανατολική Στερεά αλλά και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Στα πεδινά και παραθαλάσσια της ηπειρωτικής χώρας, οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες. Στο Ιόνιο και το Αιγαίο θα επικρατήσουν λίγες τοπικές νεφώσεις και πολύ μεγαλύτερα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία στα δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσει στους 31 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια ηπειρώτικα στους 34 και στα 30 – 32 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί και βοριάδες στα Επτάνησα 3 – 6 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το MEGA, στην περιοχή της Αττικής αναμένονται τοπικές νεφώσεις με ηλιοφάνεια κατά διαστήματα. Τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα πέσουν στα χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ από το απόγευμα και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 23 – 34 βαθμούς Κελσίου με βοριάδες από 3 – 6 μποφόρ. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι και κυρίως στα ορεινά θα καταγραφούν τοπικές μπόρες και βροχές μέτριας έντασης. Η θερμοκρασία από 22 – 34 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, την Τρίτη, βροχές αναμένονται στις δυτικές και βόρειες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με τη θερμοκρασία έως τους 36 βαθμούς. Την Τετάρτη θα επιμείνει η αστάθεια κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, έως του 37.

Ο ψυχρότερος Ιούνιος

Σύμφωνα με το δίκτυο 50 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκαν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Για ορισμένες περιοχές ήταν ο ψυχρότερος μήνας για Ιούνιο την τελευταία 14ετία.

Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 1.6°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 16-17 Ιουνίου.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Για τη Θεσσαλία ήταν ο πιο ψυχρός Ιούνιος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν ο 2ος πιο ψυχρός μήνας από το 2010 και για τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο 3ος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη και οι 30 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 2,3ºC κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Στα Χανιά της Κρήτης σημειώθηκαν 26 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,0°C, με 18 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι περισσότερες ημέρες (οριακά) θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Προ των πυλών το πρώτο κύμα καύσωνα: Μέχρι τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

Μετά από έναν ασυνήθιστα βροχερό Ιούνιο, αλλάζει το σκηνικό του καιρού τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο ξεκίνημα του μήνα, οι θερμοκρασίες αναμένονται φυσιολογικές για την εποχή. Ωστόσο, μετά τα μισά του Ιουλίου, αναμένεται και το πρώτο κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, ο δεύτερος μήνας της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα ξεκινήσει αρχικά με φυσιολογικές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στη χώρα μας, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται μεταξύ των 33 και 36 βαθμών κελσίου κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, ενώ οι τωρινές ενδείξεις δείχνουν ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα το πρώτο κύμα καύσωνα της καλοκαιρινής περιόδου από τις 15 Ιουλίου και μετά, με τις θερμοκρασίες να κινούνται μεταξύ των 38 και 42 βαθμών κελσίου.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, λοιπόν, αναμένεται να κυλήσει με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κυρίως στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού της χώρας η μέγιστη θερμοκρασία κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα φτάνει τοπικά τους 36 βαθμούς κελσίου, ενώ στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα, λόγω και της σταδιακής ενίσχυσης των βορείων ανέμων (τυπικά μελτέμια), κυρίως από τις 8 Ιουλίου και μετά, ο υδράργυρος δεν θα ανεβαίνει πάνω από τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον, η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά και θα εντοπίζεται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Από τις 12 Ιουλίου, ωστόσο, θα σημειωθεί σταδιακή αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς ευνοείται η μεταφορά των ιδιαίτερα θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων να «χτυπήσει» το πρώτο κύμα καύσωνα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, χωρίς όμως να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που να υποδηλώνουν σε καμία περίπτωση ότι θα δούμε ακραίες τιμές, αλλά ένα τυπικό κύμα καύσωνα που έχουμε κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com