Καιρός: Εκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ερχεται η κακοκαιρία ILINA με βροχές και καταιγίδες

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "ILINA" προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο Δευτέρα (03-04-2023) έως και την Τρίτη (04-04-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

by Times Newsroom

Α. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο Δευτέρα (03-04-2023)
α) από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο
β) από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεάδ) από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Β. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη (04-04-2023)

α) μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη
γ) και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο ανατολικό Αιγαίο από τη Δευτέρα (03-04-2023) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04-04-2023).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Καιρός-Μαρουσάκης: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

Αν και ο Απρίλιος μπήκε χθες με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, το σκηνικό του καιρού αλλάζει από σήμερα Κυριακή και θα θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά άνοιξη καθώς αναμένονται νεφώσεις και βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, στα κεντρικά δυτικά και βόρεια τμήματα της Ελλάδας θα σημειωθούν λασποβροχές, ενώ συννεφιές θα καταγραφούν κατά τόπους και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Την ίδια ώρα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου αναμένονται νεφώσεις, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές στο σύνολο της επικράτειας, στο Ιόνιο, τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και σε τμήματα του Αιγαίου. Στις περιοχές των νότιων Επτανήσων, της Πελοποννήσου, στην Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου θα κυριαρχήσουν νεφώσεις που θα δώσουν βροχές τοπικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια οι νεφώσεις αυτές θα επηρεάσουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις που θα δώσουν ασθενείς τοπικές βροχές, με τον καιρό να είναι άστατος κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 με 6 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις αρκετά πυκνές κατά περιόδους. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 3 με 4 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα οι βροχές στο Ιόνιο θα ενταθούν.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια το πρωί έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες.
  • Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου

Η πρόγνωση μέχρι και την Παρασκευή
Τη Δευτέρα, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά και τα βόρεια πιθανώς να είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 14 με 17 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στην Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και από το απόγευμα στην ανατολική νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Πέμπτη προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναφορικά με την Παρασκευή, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανοίγουν οι ουρανοί από Δευτέρα – Πού θα έχουμε…«χιονοεκπλήξεις»

Για απρόσμενες…«χιονοεκπλήξεις» από Δευτέρα έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου, μιλώντας για ένα σαββατοκύριακο με ποικιλία, με τους Έλληνες να χαίρονται την λιακάδα σε ορισμένες περιοχές ενώ αλλού να αντιμετωπίζουν ως και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, από το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε σύννεφα στα ΒΔ της χώρας και δεν αποκλείεται να έχουμε παροδικές βροχές σε ημιορεινές περιοχές. Στο Αιγαίο θα έχουμε ηλιοφάνεια, ενώ πιο ανατολικά μπορεί να έχουμε κάποιες λίγες βροχές.

Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός ανοίγει στα κεντρικά, νότια και ανατολικά της χώρας και στα δυτικά η συννεφιά θα κατακερματιστεί. Αστάθεια θα έχουμε στα βόρεια (κεντρική Μακεδονία) και ανατολικότερα.

Το βράδυ αραιή συννεφιά και η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στους 24 βαθμούς στα κεντρικά, στους 15 με 23 στα βόρεια και στους 25 στα νότια. Προσοχή πάντως χρειάζεται στους ανέμους καθώς θα είναι ΝΔ εντάσεως έως 7-8 μποφόρ.

Στην Αττική θα έχουμε καλό καιρό με ηλιοφάνεια αλλά από το βράδυ θα συννεφιάσει σταδιακά. Η θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη ηλιοφάνεια από το πρωί, αλλά από τη δυτική Μακεδονία θα έχουμε σύννεφα που θα δώσουν στα ορεινά διάσπαρτες μπόρες μικρής διάρκειας.

Την Κυριακή θα έχουμε συννεφιές από τα δυτικά προς τα ανατολικά και βροχές θα έχουμε σε μια ζώνη από την δυτική Ελλάδα, την κεντρική Πελοπόννησο, την Αττική μέχρι και το Αιγαίο.

Τη Δευτέρα πολλές βροχές θα έχουμε από τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Περισσότερες καταιγίδες θα έχουμε σε Μακεδονία, Θράκη και Δυτική Ελλάδα, ενώ θα έχουμε σφοδρό νοτιά. Χιόνια θα έχουμε στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Την Τρίτη φαινόμενα θα έχουμε σε Θράκη και Αιγαίο, τα οποία θα περιοριστούν έως το βράδυ.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com