«Καμιά περιοχή δεν αντέχει τόσο νερό»

Εν όψει πρωτοφανούς μεσογειακού τυφώνα; Ο γερμανικός Τύπος με εικόνες από την Ελλάδα της ανείπωτης καταστροφής. Γιόαχιμ Νάγκελ: «Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρωπης».

by Times Newsroom

Η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη το μέγεθος των βιβλικών καταστροφών που έχουν πλήξει φέτος την Ελλάδα μέσα από τον Τύπο και την τηλεόραση. Η Tagesschau επισημαίνει την γρήγορη εναλλαγή σκηνικού από τις ακραίες φωτιές στις ακραίες βροχοπτώσεις με νεκρό και αγνοούμενους, τις τεράστιες ποσότητες νερού και τις αντίστοιχες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία. Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND δίνει χρηστικές οδηγίες στους τουρίστες πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν σε μια τέτοια θεομηνία.

Για «απίστευτες ποσότητες νερού» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το δεύτερο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. Ο μετεωρολόγος του ZDF Έζντεν Τέρλι λέει ότι τέτοιες ποσότητες νερού δεν έχει ξαναδεί. «Ορισμένα μοντέλα έδειχναν βροχοπτώσεις 700 χιλιοστών αλλά και 1000 χιλιοστών σε τρεις ημέρες. Καμιά περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την ποσότητα βροχής χωρίς καταστροφές. Το υπερβολικά θερμό νερό της Μεσογείου παρέχει την καύσιμη ύλη».  Μάλιστα η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία συγκρίνει την καταιγίδα «Ντάνιελ»με την τεράστια ανθρώπινη καταστροφή από τις πλημμύρες στη γερμανική κοιλάδα του Αρ πριν από δύο χρόνια με πάνω από 180 νεκρούς, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα ο όγκος νερού που πέφτει αυτές της ημέρες εκεί, ξεπερνά την ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης στη Γερμανία.»

Για πρώτη φορά μεσογειακός τυφώνας;

Ελλάδα/Βόλος
Μεσογειακός τυφώνας;Εικόνα: Louisa Gouliamaki/REUTERS

Η Stadtanzeiger της Κολωνίας εκφράζει τον φόβο ότι οι παρατεταμένες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας το λεγόμενο Medicane, έναν μεσογειακό τροπικό τυφώνα. Οι μετεωρολόγοι, όπως γράφει, βλέπουν ήδη τα πρώτα σημάδια ανοιχτά των ακτών της Αφρικής. «Ο τυφώνας σχηματίζεται εκτός των συνηθισμένων περιοχών της Γης» επισημαίνεται στο άρθρο. «Τα μετεωρολογικά μοντέλα, που δεν δίνουν ακριβείς προβλέψεις, προβλέπουν για φέτος ένα τέτοιο φαινόμενο για πρώτη φορά. Θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω έντονες βροχοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις ανέμους. Το φαινόμενο ευνοείται από την εξαιρετικά θερμή Μεσόγειο, που εξακολουθεί να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Σε αυτό προστίθεται και ο ψυχρός φθινοπωρινός αέρας, ο οποίος κινείται προς το παρόν στη Μεσόγειο σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ενός medicane. Τα πρώτα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ήδη τις τυπικές σπειροειδείς γραμμές καταιγίδων που τυλίγονται γύρω από τον πυρήνα της καταιγίδας».

Στη διαδικτυακή του έκδοση το Spiegel φιλοξενεί τις απόψεις του μετεωρολόγου Φέλιξ Ντιτς, ο οποίος δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται για έναν μεσογειακό τυφώνα. «Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν είναι 100% σίγουρο. Προς το παρόν φαίνεται ότι πολλά θα συμβούν στην ανοιχτή Μεσόγειο. Μένει να δούμε πού θα κινηθεί η καταιγίδα στη συνέχεια». Η Münchner Merkur επισημαίνει σε κάθε περίπτωση τη σπανιότητα του φαινομένου. «Τόσες έντονες βροχοπτώσεις αρχές Σεπτεμβρίου δεν είναι φυσιολογικές» σημειώνει. «Στην αρχή υπήρξε ανακούφιση σε πολλά μέρη όταν άρχισε η βροχή, μετά από μήνες υψηλού κινδύνου δασικών πυρκαγιών στη χώρα. Αλλά τέτοιες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις δεν συμβαίνουν ούτε και στους πιο βροχερούς χειμερινούς μήνες».

Ελληνοτουρκικά: Εν όψει δύσκολων αποφάσεων

Γεραπετρίτης-Φιντάν
Γεραπετρίτης-Φιντάν, προσεκτικά βήματα προσέγγισηςΕικόνα: CAGLA GURDOGAN/REUTERS

Ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί και τις εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. «Τουρκία και Ελλάδα συμφωνούν μια νέα αρχή στην εδαφική διαμάχη» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής Handelsblatt. Χωρίς να επιχειρεί κάποιον σχολιασμό, παραθέτει τα βασικά σημεία της χθεσινής συνάντησης υπενθυμίζοντας ότι στο νέο θετικό μομέντουμ «συνέβαλαν η βοήθεια της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο και το κύμα τουρκικής συμπαράστασης μετά τον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον περασμένο Μάρτιο… Μόλις πέρυσι ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα ξαναμιλούσε ποτέ με τον Μητσοτάκη, αλλά τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι δύο τους μίλησαν μεταξύ τους».

Αλλά και η γερμανόφωνη αυστριακή Der Standard υπενθυμίζει ότι ο Μητσοτάκης επιχειρεί, στην έναρξη της δεύτερης θητείας του, μια «ιστορική προσπάθεια» τείνοντας «χείρα φιλίας» για να αντιμετωπίσει άλυτα προβλήματα. «Χωρίς βάση εμπιστοσύνης οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα», σημειώνει. «Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά εισέρχονται στις συνομιλίες με καλή πίστη. Πρόκειται για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Εδώ και χρόνια οι δύο χώρες διαφωνούν για το σε ποιον ανήκει η υφαλοκρηπίδα γύρω από τα ελληνικά νησιά. Αλλά πρόκειται επίσης για την ελαχιστοποίηση του ευάλωτου χαρακτήρα της περιοχής σε κρίσεις… Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν κέρδισαν πρόσφατα τις εκλογές και άρα (διαθέτουν) το πολιτικό περιθώριο για δύσκολες και επίσης μη δημοφιλείς αποφάσεις».

«Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης»

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ
Ο Γιόαχιμ ΝάγκελΕικόνα: Britta Pedersen/dpa/picture alliance

Εβδομάδα προϋπολογισμού στη Γερμανία, κορυφαία στιγμή για ένα κοινοβούλιο, με έναν προϋπολογισμό «λιτότητας» για το 2024 του φιλελευθέρου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ,ο οποίος έγινε στόχος σφοδρής κριτικής κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των συζητήσεων. Όπως παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επιμέρους ρυθμίσεων ακόμη και οι κυβερνητικοί του εταίροι από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τους Πράσινους ήταν συγκρατημένοι με το χειροκρότημα. Οι κυβερνητικοί εταίροι αποδέχονται το φρένο χρέους στη σημερινή του μορφή, μόνο με σφιγμένα δόντιακαι δεν είναι πολύ πρόθυμοι να ακολουθήσουν το επιχείρημα του Λίντνερ ότι ακόμη περισσότερες κρατικές δαπάνες θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό» επισημαίνει η εφημερίδα στο κεντρικό της σχόλιο. «Είναι καιρός η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την επιτάχυνση των επενδύσεων, την εξάλειψη των ακριβών αλλά ξεπερασμένων επιδοτήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ψηφιακή διοίκηση αλλά και με μια κοινωνική πολιτική που δεν θεωρεί την αύξηση των κοινωνικών δαπανών από μόνη της ως επιτυχία».

Στην οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ Handelsblatt ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιόαχιμ Νάγκελ δικαιώνει τον Κρίστιαν Λίντνερ στην πολιτική περικοπής των δαπανών.«Όταν ένα κράτος αυξάνει τις δαπάνες και συνεπώς ενισχύει τη ζήτηση, αυτό από μόνο του οδηγεί στον πληθωρισμό» υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε μακροσκελέστατη συνέντευξη. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας απορρίπτει τον χαρακτηρισμό ότι η Γερμανία είναι ο ασθενής της Ευρώπης, που απετέλεσε και τίτλο στο εξώφυλλο του Economist. «Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την τότε» υποστηρίζει. «Είναι αλήθεια ότι διολισθήσαμε σε τεχνική ύφεση το χειμερινό εξάμηνο και έκτοτε η οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν ικανοποιητική. Η πανδημία, ο υψηλός πληθωρισμός και στη συνέχεια ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Αλλά αναμένουμε ότι η εικόνα θα γίνει πιο φωτεινή και πάλι του χρόνου. Η αγορά εργασίας, για παράδειγμα, συνεχίζει να είναι πολύ εύρωστη και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης.Νομίζω ότι αυτή είναι μια λανθασμένη διάγνωση που αποτυπώνεται πολύ εύκολα σε πολλούς. Θα έπρεπε να είμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας».

Ειρήνη Αναστασοπούλου Από το 1994 στη Deutsche Welle. Πρόκειται για μια σχέση ζωής που εξελίχθηκε σε αθεράπευτο πάθος.
Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com