Καστανίδης στη Βουλή: Η εξεταστική πρέπει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη και ΚΚΕ

Την χρονική διεύρυνση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2016 προκειμένου να ερευνηθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ προανήγγειλε ο Χάρης Καστανίδης «ανοίγοντας» στην σχετική συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

by Times Newsroom

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε αρχικά πως η εξεταστική δεν διερευνά περιόδους αλλά συγκεκριμένες υποθέσεις για να προσθέσει «η εξεταστική θα ερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, άλλων προσώπων ενδεχομένως της ίδιας περιόδου αλλά και την υπόθεση του ΚΚΕ».

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης υποστήριξε ότι αν κατά την πορεία των εργασιών προκύψουν επιπρόσθετα στοιχεία θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου. Η δήλωση του κ. Καστανίδη φαίνεται πως ικανοποιεί τη Νέα Δημοκρατία , η οποία δεν θα επιμείνει με ζέση σε επέκταση χρονικής περιόδου καθώς οι καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο εκτείνονται στο 2016.

«Ή παραβιάζουν την κοινή λογική ή κάτι έχουν να κρύψουν. Δυοίν θάτερον», είπε σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. «Τότε προς τι η πρόσκληση των μελών της κυβέρνησης να ενημερωθεί, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο παρακολουθείτο; Γιατί απευθύνονται στον κ. Ανδρουλάκη και τον εγκαλούν;», διερωτήθηκε ο κ. Καστανίδης. «Υπονοεί με τις δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης ότι γνωρίζει μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία όμως ουδέποτε απηύθυνε επίσημη πρόσκληση, είτε ιδιωτική πρόσκληση προς τον κ. Ανδρουλάκη ώστε να τον ενημερώσει. Από την κυβέρνηση έγινε υποτίθεται η πρόσκληση. Αλλά η κυβέρνηση δεν γνωρίζει».

Ως προς δε τη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας πως δεν προέκυψε αποτέλεσμα από τις παρακολουθήσεις, έθεσε ένα ακόμη ερώτημα. «Αυτό δηλαδή το γνωρίζει; Γνωρίζουν δηλαδή ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο παρακολουθείται, ώστε να ξέρουμε εάν προέκυψε ή όχι αποτέλεσμα».

Καυτηρίασε ακόμη την αναφορά του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής κατά την πρόσφατη συζήτηση, ότι ένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται. «Αλλά εάν ισχύει αυτή του η διατύπωση, τότε ο κ. Κοντολέων έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του που δεν τον ενημέρωσε. Τότε γιατί τον απέπεμψε; Η κοινή λογική είναι πολλές φορές αμείλικτη. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα προς τι η αποπομπή του;», σημείωσε, συγκαταλέγοντας και αυτό το ερώτημα μεταξύ των θεμελιωδών ερωτημάτων που σωρεύονται γύρω από την υπόθεση.

Όπως τόνισε ο κ. Καστανίδης, όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «η Εξεταστική Επιτροπή είναι περισσότερο όσο ποτέ αναγκαία για να διερευνηθούν περιστατικά, συνθήκες, πρόσωπα, αποφάσεις, προκειμένου να καταλήξουμε σε βέβαια συμπεράσματα. Διότι όταν τελείται θεσμική εκτροπή ουδείς από εμάς, πρωτίστως η πλειοψηφία, δεν έχει δικαίωμα να την αγνοήσει και να μην συμπράξει με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσηςγια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ώστε στο μέλλον να μην συμβούν ξανά αντίστοιχα πράγματα».

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να εξετασθεί, το οποίο αφορά την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη με το predator, ανέφερε πως στην Αμερική υπάρχουν ήδη αποφάσεις με τις οποίες αποκλείστηκαν συγκεκριμένες εταιρείες από την αγορά της. «Εδώ δεν θα διερευνήσουμε τίποτα; Ποιοι σχετίζονται με το εμπόριο του predatorκαι άλλων λογισμικών κατασκοπείας; Ποιο είναι το πελατολόγιό τους και πόσοι είναι αυτοί που κατέχουν αυτό το λογισμικό; Πόσοι ιδιώτες το κατέχουν και έχουν αυτοί κάποια σχέση σύνδεσης με την ΕΥΠ; Μήπως η ΕΥΠ, όπως και άλλες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη υπό τη μορφή outsourcingέχει αναθέσει σε ιδιώτες να κάνουν αυτή τη δουλειά για λογαριασμό της; Αυτά όλα πρέπει να ερευνηθούν. Είναι πολύ σοβαρά θέματα και προβλήματα».

Έθεσε επίσης και το ερώτημα ποιοι άλλοι ενδεχομένως παρακολουθούνται, πολιτικά πρόσωπα ή δημοσιογράφοι. «Διότι ό,τι συνέβη με τον Ανδρουλάκη δεν είναι εν κενώ. Έχει προηγηθεί με ίδια χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Κουκάκης και μάλιστα από τον ίδιο μολυσμένο σύνδεσμο. Υπάρχει επίσης κι ένα άλλο μεγάλο θέμα που θέτει με συνεχείς καταγγελίες το ΚΚΕ για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου», ανέφερε.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των υποθέσεων για τις οποίες ξέρουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και πελώρια ερωτηματικά», κατέληξε ο κ. Καστανίδης, τονίζοντας πως η Εξεταστική Επιτροπή δεν διερευνά περιόδους, αλλά υποθέσεις

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή