Καύσωνας Κλέων: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην δίνη των ακραίων θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει και σήμερα Κυριακή σε κάποιες περιοχές στους 44 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.

by Times Newsroom

Αν και θα σημειωθεί υποχώρηση της θερμοκρασίας σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών παραμένει υψηλός λόγω ισχυρών ανέμων. Τέσσερα drone θα επιτηρούν όλη τη χώρα, τόσο για την πρόληψη πυρκαγιάς όσο και για την καταγραφή του φαινομένου.

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ, εξέδωσε ακόμα ένα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο αναφέρει ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Παράλληλα, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Καύσωνας Κλέων: Πώς θα κυλήσει ο καιρός

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Mεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 39 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 38 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 και στη νότια Κρήτη έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-07-2023

  • Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-07-2023

  • Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βορειοανατολικά ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-07-2023

  • Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Νέα ενημέρωση στις αρχές της εβδομάδας

Οι πολίτες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που αναφέρονται παραπάνω, χρονικό διάστημα που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή άρα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορισμένος, θα μπορούν να επισκεφθούν τα Πάρκα για να δροσιστούν, ενώ τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται εθελοντές της Περιφέρειας οι οποίοι θα προσφέρουν νερά και χυμούς στους επισκέπτες.

Για τη λειτουργία των Πάρκων από αρχές της εβδομάδας όπου και πάλι αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα υπάρξει νέα ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.

Αττική: Ποια πάρκα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή

Για λόγους ασφαλείας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα Κυριακή, όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα είναι ανοικτά για το κοινό μόνο τις πρωινές ώρες (7π.μ.-11π.μ) και το βράδυ (7μ.μ-11μ.μ) λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας του καύσωνα Κλέων. Συγκεκριμένα σήμερα, Κυριακή 16/7, το επίπεδο επικινδυνότητας στην Αττική ξεπερνά ακόμα και το 4.

Για τους λόγους αυτούς με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη θα υπάρξει περιορισμένη λειτουργία για τα πάρκα: Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Λόφο Φινοπούλου και Αττικό Άλσος.

Οι πολίτες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που αναφέρονται παραπάνω, χρονικό διάστημα που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή άρα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορισμένος, θα μπορούν να επισκεφθούν τα Πάρκα για να δροσιστούν, ενώ τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται εθελοντές της Περιφέρειας οι οποίοι θα προσφέρουν νερά και χυμούς στους επισκέπτες.

Για τη λειτουργία των Πάρκων από αρχές της εβδομάδας όπου και πάλι αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα υπάρξει νέα ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.

Καύσωνας: Γιατί «καίγεται» ο πλανήτης

Κλέων, Κέρβερος, Χάροντας: Ονόματα που πλέον φέρνουν τρόμο αλλά μας έγιναν οικεία μέσα σε λίγα 24ωρα καθώς οι θερμοκρασίες από τους αλλεπάλληλους καύσωνες που σαρώνουν την Νότια Ευρώπη είναι πρωτόγνωρες και απειλητικές, με τις προβλέψεις να μιλούν για συνθήκες ακραίας ζέστης σε όλη τη Μεσόγειο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο φέρνουν στον πλανήτη άλλο ένα καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, απειλούν ανθρώπινες ζωές, ζώα και καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα αδειάζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, πιέζουν τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών και εγκυμονούν καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις λόγω των υδρατμών που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.

Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και στους ωκεανούς, με τους θαλάσσιους καύσωνες να προκαλούν καταστροφές στην υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και στην αλιεία.

Τα θερμόμετρα παγκοσμίως σπάνε καθημερινά τα ρεκόρ ήδη από τον Ιούνιο – ακόμα και στη Βρετανία – απειλώντας την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων από την Κίνα μέχρι το Τέξας.

Ο υδράργυρος ξεπερνά συχνά το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Τουρκία, ενώ ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται και στη νότια Γερμανία και τις Άλπεις, μειώνοντας τα επίπεδα νερού στον Ρήνο. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος της θερμοκρασίας στην Τσεχία, με την Πράγα να ξεπερνά, σύμφωνα με το BBC Weather, τους 36 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που ο μέσος όρος Ιουλίου είναι 24 βαθμοί.

Καύσωνας στον ευρωπαϊκό Νότο

Στην Ισπανία, η οποία πλήττεται εδώ και μέρες σε θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου, καταγράφει και νυχτερινά ρεκόρ με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις δίνουν συνεχή 43άρια για τη χώρα, ιδιαίτερα στα νότια.

Σοκαριστική ήταν η δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel και έδειξε θερμοκρασία εδάφους μέχρι και 60 βαθμούς στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα, την περασμένη Τρίτη.

Βέβαια και η Ελλάδα δεν πάει πίσω, καθώς κατέγραψε τη μέγιστη θερμοκρασία εδάφους των 55 βαθμών Κελσίου στον κάμπο της Θεσσαλίας, την περασμένη Πέμπτη.

Η Ιταλία, μετά τον «Κέρβερο» υποδέχεται τον καύσωνα «Χάρο» που φέρνει θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου στην Σαρδηνία και τη Σικελία.

Η θερμοκρασία των 48,8 βαθμών Κελσίου δεν είναι πρωτόγνωρη για την Σικελία, καθώς έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021 στις Συρακούσες, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Φέτος, προβλέπεται να καταρριφθεί και αυτό.

Ήδη έχει εκδοθεί προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας, καθώς αρκετοί πολίτες αλλά και τουρίστες έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω θερμοπληξίας.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στη Μεσόγειο δε μένει ανεπηρέαστη: Θα είναι «εξαιρετικά υψηλή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, λένε οι ειδικοί.

Καύσωνας: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τις αμερικανικές NASA και NOAA.

Στη συνέχεια η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν επίσης η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η ζέστη είναι ένα από τα φονικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα. Πέρυσι, μόνο στην Ευρώπη πέθαναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι λόγω της ακραίας ζέστης, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com