“Κινηματογράφος και Φασισμός” Διάλεξη από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat…

...και τον κριτικό κινηματογράφου και αρχισυντάκτη της σελίδας CineDogs, Γιώργο Παπαδημητρίου

by Times Newsroom

Το σινεμά ρίχνει φως στα πιο πυκνά σκοτάδια… Δυο ξεχωριστές διαλέξεις από την πολιτιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat και τον κριτικό κινηματογράφου και αρχισυντάκτη της σελίδας CineDogs, Γιώργο Παπαδημητρίου.

Το σινεμά έχει διαχρονικά λειτουργήσει ως καθρέφτης των ιστορικών γεγονότων, ως υπενθύμιση της φρίκης που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, ως μάθημα για όσα μας οδήγησαν εκεί, αλλά και ως σήμα κινδύνου απέναντι στον εφησυχασμό και την παραίτηση. Μια περιήγηση σε μεγαλειώδεις κινηματογραφικές στιγμές, όπου η σκηνοθετική ματιά αντίκρισε το τέρας του φασισμού και του ναζισμού κατάματα, αναλύοντας τις κοινωνικές συνθήκες, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το συλλογικό θυμικό και το ψυχολογικό υπόστρωμα που έφεραν στο προσκήνιο το πιο βαθύ σκοτάδι.H νοσηρή γοητεία της «φυσιολογικότητας». Η σύνδεση ανάμεσα στον φασισμό, το ναζισμό και στην καταπιεσμένη λίμπιντο. Η τυφλή υποταγή στην υπνωτιστική δύναμη της ομοιομορφίας. Η σοκαριστική συνενοχή της αδιαφορίας απέναντι στην τραγωδία που πλησιάζει. Τα βαθιά τραύματα που επιβιώνουν στο κοινωνικό υποσυνείδητο. Η ανοιχτή πληγή της Ιστορίας που δεν λέει να κλείσει. Το σινεμά, καθρέφτης του κόσμου μας, αλλά και αντανάκλαση των πιο ανομολόγητων φόβων, δεν έχει αφήσει τίποτα εκτός κάδρου.

Πλατφόρμα Zoom
‘Ωρα: 19:00
Συμμετοχή 15 ευρώ
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή