Κόλαση η Γάζα – Φορολογικές ανατροπές – Φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Aπαλλαγή 50% του τέλους επιτηδεύματος για όσους επαγγελματίες δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 31/10/23)

Εσωτερική πολιτική

  • Πιερρακάκης: Επαγγελματική εκπαίδευση, Δημοκρίτειο και Ακαδημία Αθηνών στο νέο νομοσχέδιο – Tις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο ΥΠΑΙΘΑ Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Σκέρτσος: Τα 6 μαθήματα από το παρελθόν που δεν πρέπει να επαναλάβουμε και οι 8 στόχοι για το μέλλον – Στην κεντρική ομιλία του 6ου Athens Investment Forum, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε σε έξι μαθήματα και οκτώ στόχους.
  • Πλεύση Ελευθερίας: Αποχωρεί η Αρετή Παπαϊωάννου από το κόμμα – Μητέρα του Χουρδάκη – Πριν από περίπου δέκα ημέρες η παράταξη Πλεύση Ελευθερίας καταλόγισε στον Μιχάλη Χουρδάκη ότι φέρει δεξιά ατζέντα και σύσσωμη ζήτησε να παραδώσει την έδρα του στη Βουλή. Την ανακοίνωση υπέγραψαν η πρόεδρος του Κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος, πλην της μητέρας του βουλευτή, Αρετής Παπαϊωάννου.
  • Κωνσταντοπούλου: Τελεσίγραφο 48 ωρών στους δύο βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν – Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πλεύση Ελευθερίας η Πρόεδρος του κόμματος, που πλέον αριθμεί έξι βουλευτές καλεί την κα Αρετή Παπαΐωάννου που αποχώρησε σήμερα από το κόμμα αλλά και τον γιο της Μιχάλη Χουρδάκη, εντός δυο ημερών να παραδώσουν τις έδρες τους. Και οι δυο βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν.
  • Ανδρουλάκης: Ζούμε τη σταθερή παρακμή του κράτους δικαίου στο βωμό της συγκάλυψης – «Εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, ζούμε τη σταθερή παρακμή του κράτους δικαίου στο βωμό της συγκάλυψης. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, με όλες αυτές τις πρακτικές, οδηγούν τη χώρα μακριά από το ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας των θεσμών», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.
  • Οικονόμου: Η Αστυνομία δεν είναι συμμορία, δρα με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους – O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι συμμορία, αλλά δρα πάντα με βάση το Σύνταγμα και του νόμους του Πολιτείας.
  • «Καταπέλτης» ο Βορίδης κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ντροπή η στάση στο Μεσανατολικό» – Τι είπε για φορολόγηση – Μεσανατολικό, φοροδιαφυγή, «Σπαρτιάτες» και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ήταν μεταξύ των θεμάτων στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Σοκ στο Παρίσι: Γέμισαν με Άστρα του Δαβίδ σπίτια και επιχειρήσεις Εβραίων -Τα θλιβερά περιστατικά, που γυρνούν το Παρίσι πίσω σε σκοτεινές εποχές, παρατηρήθηκαν τόσο στο κέντρο της πόλης αλλά και στα προάστια. Οπρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από σπίτια και επιχειρήσεις Εβραίων έξω από τα οποία άγνωστοι ζωγράφισαν το Άστρο του Δαβίδ
  • Γιατί το Πακιστάν απελαύνει εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς; Οι αρχές του Πακιστάν έχουν δώσει προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο 1,7 εκατομμύριο των Αφγανών που ζουν παρανόμως, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, στην χώρα για να φύγουν. Ηαύξηση των επιθέσεων, η οικονομική κρίση και η ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης του Πακιστάν με την αφγανική κυβέρνηση εξηγούν την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές.
  • Καταιγίδα Ciaran: Συναγερμός για «καιρική βόμβα» στη Γαλλία – «Μην βγείτε από το σπίτι» λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ – Σαρωτικό αναμένεται το πέρασμα της κακοκαιρίας Ciaran σε περιοχές της Γαλλίας, καθώς προβλέπονται ριπές ανέμου έως και 170 χλμ./ώρα, τεράστια κύματα και ακόμη και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.
  • Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη βόρεια Ιταλία – Υπερχείλισε η λίμνη Κόμο -Στο Μιλάνο, ισχυρή νεροποντή προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας της γραμμής «τρία» του μετρό και των δρομολογίων αστικών λεωφορείων, ενώ υπερχείλισε ο παραπόταμος Σεβέζο. Στη Βενετία, οι συνέπειες του φαινομένου της παλίρροιας περιορίστηκαν χάρη στα τεχνητά φράγματα του συστήματος «Μόζε», τα οποία υψώθηκαν για να προστατεύσουν την Γαληνοτάτη στη διάρκεια της νύχτας.
  • Τόκιο: Συνελήφθη 86χρονος που μπούκαρε σε ταχυδρομείο και κρατούσε ομήρους – Νωρίτερα τραυμάτισε δύο άτομα -Έπειτα από οκτώ ώρες αντιπαράθεσης στο Γουαράμπι, έξω από το Τόκιο, η αστυνομία δήλωσε ότι τελικά συνέλαβε τον άνδρα μετά τις 10 μ.μ. (τοπική ώρα), αφού περικύκλωσε το τριώροφο κτίριο.
  • ΗΠΑ: «Βρήκαμε ένα χέρι» – Νοίκιασαν σπίτι που στον καταψύκτη υπήρχε ένα πτώμα -Ένα φρικιαστικό θέαμα αντίκρισαν οι καινούργιοι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όταν ανακάλυψαν μέσα στον καταψύκτη της αυλής τους το πτώμα ενός αγοριού, που φαίνεται πως ήταν γιος του ζευγαριού.
  • ΗΠΑ: Φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες του Πανεπιστημίου Κορνέλ – Φοβούνται να κοιμηθούν εκεί μετά από απειλές κατά Εβραίων -Το FBI έχει ήδη ενημερωθεί για τα αντισημιτικά μηνύματα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταστροφές και σκοτωμοί

  • Εκατόμβη νεκρών: Οι μάχες εντός της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς διεξάγονται στα συντρίμμια του Βόρειου τμήματος της περιοχής και είναι σφοδρές.Το Ισραήλ επιτέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, καταστρέφοντας πολλά κτίρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 400 νεκρούς, μεταξύ αυτών και τον διοικητή της οργάνωσης Ιμπραχίμ Μπιάρι.
  • Απελευθέρωση ομήρων: Την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε χθες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Άμπου Ουμπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών. Παράλληλα, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα υποστεί «συντριπτική ήττα» που θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.
  • Στον πόλεμο και οι αντάρτες Χούθι: Τον πόλεμο κατά του Ισραήλ κήρυξαν χθες οι αντάρτες Χούθι Υεμένης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της χώρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για αίσθημα θρησκευτικής, ηθικής, ανθρωπιστικής και εθνικής ευθύνης, γεγονός που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Κυβέρνηση: Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

  • Οι βασικοί στόχοι: Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε τις τρεις βασικές επιδιώξεις οι οποίες είναι η ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, η φορολογική δικαιοσύνη και η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης με τελικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Πώς επηρεάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρόκειται για την φορολογική ομάδα που επηρεάζεται περισσότερο από τα νέα μέτρα, καθώς το ύψος του τεκμηρίου διαμορφώνεται πλέον στα 10.929 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το 2024 το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Πρόκειται για ακόμα ένα πεδίο στο οποίο έρχονται αλλαγές από το νέο έτος. Για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί άμεσα, από το 2024 μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Ενώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Ανεβαίνει η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και μειώνεται με το ΠΑΣΟΚ

  • Η διαφορά των δύο πρώτων: Στις 18,5 ποσοστιαίες μονάδες τοποθετείται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ενώ φτάνει στην 21,5 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse.
  • Ροκανίζει την απόσταση το ΠαΣοΚ: Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΠαΣοΚ τοποθετείται στις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15% και το ΠαΣοΚ 12%, την στιγμή που στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά των δύο κομμάτων έφτανε τις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Αρνητικά αξιολογούνται οι κινήσεις Κασσελάκη: Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν και τις πρόσφατες εσωκομματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και των διαγραφών στελεχών του κόμματος. Η πλειοψηφία, δηλαδή το 58%, τις αξιολογεί αρνητικά. Πάντως, το 68% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» θετικά τις κινήσεις Κασσελάκη.

Νέα τροπή στην υπόθεση των υποκλοπών

  • Οι κοινοί στόχοι: Μπροστά σε νέες αποκαλύψεις βρίσκεται η υπόθεση των υποκλοπών καθώς φαίνεται πως υπήρχαν «κοινοί στόχοι» παρακολουθήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερα από 40 άτομα παρακολουθούσε παράλληλα η ΕΥΠ αλλά και το Predator, γεγονός που θα καθορίσει την πορεία της δικαστικής έρευνας για το εν λόγω σκάνδαλο.
  • Το υπόμνημα Ανδρουλάκη: Με τις εξελίξεις αυτές και μετά από αίτημα του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ενώ οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με το οποίο τίθεται το ερώτημα αν υπήρχε κοινό κέντρο της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις που επιχειρήθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό.
  • Η συνάντηση Κασσελάκη: Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που πραγματοποίησε χθες με τη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την συνάντηση «συμφωνήθηκε η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κασσελάκης

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι influencers

  • Γιατί ξεκινούν οι έλεγχοι: Η προσπάθεια ρύθμισης του συγκεκριμένου τομέα συμβαίνει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει κυρίως για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Ακόμα ένας λόγος είναι γιατί το λεγόμενο influencing επιδρά έντονα στους καταναλωτές προσδίδοντάς του δυναμική η οποία επιβάλλει τις ανάλογες ρυθμίσεις
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις: Στόχος δεν είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά η συμμόρφωση με τους κανόνες. Γι΄αυτό τον λόγο πλέον θα υπάρξει συγκεκριμένη κατεύθυνση στο πού θα πρέπει να απευθυνθούν, όπως επίσης και στο τι πιο υλικό θα πρέπει να δουν, προκειμένου οι influencers να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
  • Πού θα εντάσσονται: Για όλους πλέον, υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε ΚΑΔ. Ως εκ τούτου οι influencers θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους καθώς και να δηλώνουν ότι συναλλαγές γίνονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com