Κυριάκος Μητσοτάκης: Μηνύματα συμπαράστασης και υπερηφάνειας από την Ευρώπη για τον Πρωθυπουργό – Πώς βίωσε τον εφιάλτη της Οδησσού

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Βουκουρέστι.

by Times Newsroom

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Βουκουρέστι.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη (7/3) με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης, ενώ στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, τόσο μέσω του κάθετου διαδρόμου ενέργειας όσο και μέσω του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Συζητήθηκαν ακόμα τα επόμενα βήματα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος του σχήματος τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας, Nicolae Ciucă.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis, στο Μέγαρο Cotroceni.

Το συνέδριο πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά το θρίλερ στην Οδησσό. Με όσα έγιναν, αλλά και με δεδομένη τη διεθνή καταδίκη για την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος των ομιλητών μεταξύ των προέδρων κομμάτων του ΕΛΚ, αμέσως μετά τον Πολωνό Ντόναλντ Τούσκ, κάτι που καταδεικνύει και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ΝΔ στα εσωτερικά της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ υπέγραψαν την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν για τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στην Κομισιόν, ενώ θα διαδραματίσουν και σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα.

«Αν αναμενόταν μια φορά με ενδιαφέρον η ομιλία Μητσοτάκη, η οποία δεν θα ήταν διεκπεραιωτική, τώρα νομίζω όλοι περιμένουν ακόμα περισσότερο να τον ακούσουν», έλεγε χθες στο protothema.gr ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στον συνεδριακό χώρο με νωπό το αποτύπωμα του πολέμου που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία δύο χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό

Υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας οργανώθηκε και εξελίχθηκε το «μυστικό», μέχρι την ώρα της διεξαγωγής του, ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουκρανία και την Οδησσό.

Η χθεσινή, αιφνιδιαστική, επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και η ρωσική πυραυλική επίθεση σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σημείο που βρισκόταν η ελληνική αποστολή και ο πρόεδρος Ζελένσκι, θύμισε σε όλους ότι ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται.

Μητσοτάκης μετά την έκρηξη στην Οδησσό: «Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος – Κάθε μέρα»

Επίθεση με drone δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη (6/3). Η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής στην Ουκρανία.

Στο γεγονός αναφέρθηκε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πριν λίγη ώρα στην Οδησσό μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητα μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έκαναν με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ε.Ε. «Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βρισκόμενος έξω από έναν ναό – χτυπημένο από τους Ρώσους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνας καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο που γινόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας. «Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με την αγώνα της ανεξαρτησίας, με την Ελληνική επανάσταση« είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε στην Οδησσό μεταξύ άλλων «Για να καταδείξω την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ελληνικών εξαγωγών προς τον κόσμο».

«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό λίγη ώρα μετά την ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της αυτοκινητοπομπής που τους μετέφερε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone», είπε ακόμα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι «Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία έχουμε δουλειά πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη. Ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει ευκαιρία να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και κλείνοντας επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.

Πως βίωσαν μέλη της ελληνικής αποστολής την έκρηξη στην Οδησσό

Μέλη της ελληνικής αποστολής περιέγραψαν την ένταση και την ανησυχία που επικράτησε ανάμεσα τους όταν άκουσαν την έκρηξη και είδαν στον ορίζοντα τους καπνούς από το χτύπημα. Αμέσως επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητα και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα από το λιμάνι της Οδησσού όπου είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της επίσκεψης και αλλάζοντας δρομολόγιο για λόγους ασφαλείας, μετέβησαν στον επόμενο σταθμό εντός της Οδησσού.

Οι σειρήνες δεν ήχησαν ξανά όμως τα σημάδια του πολέμου και τα χτυπήματα των ρωσικών πυραύλων ήταν εμφανή σε όλα τα σημεία της πόλης που επισκέφθηκε η ελληνική αποστολή, όπως το οικιστικό συγκρότημα που χτυπήθηκε πριν λίγες ημέρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι περιλαμβανομένων παιδιών.

Το χρονικό της έκρηξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Ουκρανία λίγο πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και στόχος είναι να καταδειχθεί η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν με βαλλιστικό πύραυλο. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα την πολυκατοικία με τουλάχιστον 12 νεκρούς αμάχους από τις ρωσικές επιθέσεις ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο από την αυτοκινητοπομπή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή της έκρηξης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια-Ουμέροφ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, είχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ ότι ο Ουκρανός ομόλογός του και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκ τον «ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».

Κατακραυγή από τα διεθνή ΜΜΕ

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times ανέφεραν στον τίτλο: «Ρωσικός πύραυλος παραλίγο να χτυπήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Παράλληλα, το διεθνές μέσο τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά όταν το λιμάνι της Οδησσού χτυπήθηκε».

Τι λένε οι FT για την συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι στην Οδησσό

Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ρωσικός πύραυλος χτυπά κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό».

Η αναφορά της WP στη συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι

«Ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην πόλη της Οδησσού, όπου ο πρόεδρος συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η γαλλική Le Monde στις live εξελίξεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία έβαλε στον τίτλο την επίθεση στην Οδησσό.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη της Οδησσού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN ανέφερε στον τίτλο δημοσιεύματος για το περιστατικό: «Ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κοντά στον Ζελένσκι και την αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό».

Η αναφορά του CNN στη συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι

Το CNN που επικαλείται πηγή, σημείωσε ότι «η αυτοκινητοπομπή των δύο ηγετών αισθάνθηκε τον αντίκτυπο του πλήγματος».

Το βρετανικό BBC μετέδωσε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στην Οδησσό καθώς ο Ζελένσκι συναντιόταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η αναφορά του BBC στη συνάντηση Μητσοτάκη Ζελένσκι

Το μήνυμα που θα στείλει σήμερα ο Μητσοτάκης από το Βουκουρέστι

Το μήνυμα ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία το πολέμου από πρώτο χέρι» αναμένεται να στείλει σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς περίμεναν με ενδιαφέρον την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο μετά την επίσκεψη το ενδιαφέρον αυτό, δεδομένα, έχει γίνει πιο έντονο. Η συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία και οι εξελίξεις στο μέτωπο με την Ρωσία είναι μεταξύ των συζητήσεων που κυριάρχησαν στην χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπως και στο δείπνο των ηγετών. Η Ευρώπη ψάχνει το βηματισμό της σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο και αναζητά τον τρόπο που αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Θέματα που θα τεθούν με ένταση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com