Κυριάκος Μητσοτάκης: Προβληματική η μη καταδίκη της Χαμάς από την Τουρκία – H Ελλάδα δεν είναι μπανανία, το μήνυμά του στις πολυεθνικές

Οχι σε ανασχηματισμό και «καρφιά» για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Κασσελάκη

by Times Newsroom

Τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το τραγικό, όπως το χαρακτήρισε χτύπημα κατά αμάχων στο νοσοκομείο στη Γάζα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

Από εκεί και πέρα έστειλε, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ασφαλώς και τους πλέον ευάλωτους, ωστόσο ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει και ξεκάθαρο μήνυμα προς εταιρείες, ακόμη και πολυεθνικές που αισχροκερδούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προιόντα σε άλλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι, εάν χρειαστεί να τα βάλουμε και με αυτούς θα το κάνουμε, κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε».

Ερωτηθείς,  αρκετές φορές διέψευσε ότι επίκειται ανασχηματισμός, τόνισε ότι δε συμμερίζεται τις αιτιάσεις ορισμένων ότι «το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει» και διερωτήθηκε «τι θα μου λέγατε εάν μετά τις εκλογές είχα αφήσει τους ίδιους Υπουργούς στις θέσεις τους».

Για τα σενάρια συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός τόνισε δηκτικά ότι «εγώ βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει να μην εξαϋλωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ που παλεύει να συριζοποιηθεί».

Μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ τόνισε:  Εκφράζω αποτροπιασμό και οδύνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας. Ενώνω τη φωνή μου με αυτούς που ζητούν τη διαλεύκανση του γεγονός. Στη γειτονιά μας γίνονται δραματικά γεγονότα. Ξεκινώντας από την    πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ.

Δεν θα σπεύσω να βγάλω συμπέρασμα κατηγορώντας ούτε τη μία, ούτε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η επίσημη θέση της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή με τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή του Ισραήλ, είναι εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Παίζεται και ένας παιχνίδι προπαγάνδας. Έγινε μια επίθεση πρωτοφανούς αγριότητας, και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό.

Αυτό σημαίνει ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία των αμάχων που είναι εγκλωβισμένοι σε μία εμπόλεμη ζώνη και είναι οι τελευταίοι που φταίνε. Μιλάμε για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου. Το Ισραήλ είναι η μόνη Δημοκρατία στην περιοχή. Δεν μπορεί να αντιδράσει όπως μία τρομοκρατική οργάνωση. Πρέπει να δράσει εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου. Είμαι πολύ προβληματισμένος για μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα. Το λέει μία χώρα σύμμαχος του Ισραήλ αλλά και έντονος συνομιλητής όλων των παικτών της περιοχής. Πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει σε οργανωμένα κράτη.

Η Ελλάδα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λύση των δύο κρατών, για την οριστική λύση του Παλαιστινιακού Ζητήματος. Είναι κάτι που τόνισα και στην τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα χθες. Αγωνιζόμενοι για αυτή τη λύση, υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και τη στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Θέλουμε να μην υπάρξει κλιμάκωση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας. Έχουμε ήδη αριθμό Παλαιστινίων που αναζητούν άσυλο. Σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της Ισλαμικής τρομοκρατίας να έχει αναβιώσει, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.

Το ταξίδι μου μετατέθηκε για λόγους ασφάλειας. Δεν θα πήγαινα, όμως, μόνο στο Ισραήλ. Θα πήγαινα και θα πάω στον βασιλιά της Ιορδανίας, έχω επικοινωνία με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, έχω επικοινωνία με τον πρόεδρο Σίσι. Κανείς δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μεροληψία στις συζητήσεις. Ο λόγος της Ελλάδας βαραίνει και είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Για το μεταναστευτικό είπε: Ναι, είχαμε μία αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν την κρίση στη Μέση Ανατολή. Δεν ήταν μία αύξηση που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε. Δεν καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη. Μπορούμε να κάνουμε διακρατικές συμφωνίες για μετανάστες, που μπορούν να δουλέψουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μουτζούρης ξεχνά να αναφέρει ότι όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα, δεν ήταν 6.000 οι μετανάστες, αλλά 30.000. Είμαστε σε συνεργασία με τις Αρχές για να ελέγξουμε τυχόν περιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά δεν έχουμε ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η Ευρώπη έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την ακραία ισλαμική τρομοκρατία. Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε χαρακτηριστικά μουσουλμανικών στελεχών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη. Η μη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Θα έπρεπε να υπάρξει απόλυτη καταδίκη και απομόνωση της Χαμάς, καθώς η μόνη Παλαιστινιακή αρχή που συνομιλούμε είναι η Φατάχ, κάτι το οποίο η Τουρκία δεν κάνει.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: Με την Τουρκία ξεκίνησε ένας διάλογος, σε ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Όπως αυτό της μετανάστευσης. Είναι μια αρχή για να συζητήσουμε και πιο δύσκολα ζητήματα. Έχουμε οικοδομήσει ένα καλό κλίμα, και θα έχει επιστέγασμα το Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο. Δεν έχω ένδειξη ότι θα κινδυνεύσει αυτό το καλό κλίμα. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος, έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί, αλλά η οικοδόμηση καλού κλίματος είναι μια από τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Για την οικονομία και τις επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου από τον πόλεμο του Ισραήλ είπε: Κάντε με προφήτη κ. Χατζηνικολάου, για να μπορέσω να σας πω για τις τιμές του πετρελαίου. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα, αυτό έχει αντανάκλαση και στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στις επόμενες αξιολογήσεις των οικονομικών οίκων. Μέχρι στιγμές δεν έχουμε μεγάλες διαταραχές στις αγορές του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η πολιτική της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις, εκτός από τους ευάλωτους. Εχουμε την πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις οικονομικές μας εφεδρείες για να καλύψουμε μία τέτοια κρίση.

Για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε; Είμαστε σε μία πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών. Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές, ειδικά στο λάδι. Να εξηγήσουμε ότι οι τιμές λαδιού είναι παγκόσμιες. Η Ελλάδα εξάγει λάδι. Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή, είναι κέρδος για τον παραγωγό. Όσοι μείωσαν τον ΦΠΑ, δεν δούλεψε. Το έχω συζητήσει με πολλούς ομολόγους μου.

Έχουμε κάνει άλλα πράγματα και θα μείνω σε αυτά. Οι τιμές κάποια στιγμή θα μειωθούν, αλλά οι αυξήσεις σε μισθούς και εισόδημα θα μείνουν. Το Market Pass ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και στήριξε το εισόδημα σε δύσκολες στιγμές. Η δεύτερη παρέμβαση είναι η λειτουργία της αγοράς. Θα συνεχίζουμε τους ελέγχους και τα βαριά πρόστιμα για την αισχροκέρδεια.

Στέλνω μήνυμα και στις πολυεθνικές. Αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και θα πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε τεράστιες τιμές. Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Κάντε υπομονή και θα δείτε τι είναι αυτό που τους περιμένει. Δεν είμαστε κορόιδα. Έχουμε βάλει πρόστιμα και στις εταιρείες που κάνουν πλασματικές εκπτώσεις. Τα πρόστιμα είναι βάρος για τις επιχειρήσεις. Δεν είναι εύκολο να δικαιολογεί η επιχείρηση την κοστολόγηση των προϊόντων. Αλλά το κάνουμε. Είμαστε από πάνω, για να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια και να λειτουργήσει η αγορά όσο καλύτερα μπορεί.

Για το υπουργικό συμβούλιο και τα σενάρια ανασχηματισμού τόνισε: Αν έχουν πάρει τα μυαλά υπουργών αέρα, είναι δική μου δουλειά να κάνω την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση όλων και εμού του ιδίου είναι προτεραιότητα. Η αυτοκριτική γίνεται με περισσότερη ένταση από την πρώτη θητεία. Είμαι αυστηρός, με τον εαυτό μου περισσότερο και με τους συνεργάτες μου. Σε ερώτηση για το αν αυτό είναι προαναγγελία ανασχηματισμού, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Στη νέα κυβέρνηση επικράτησε η ανάγκη για φρεσκάρισμα και νέες προκλήσεις. Χρειάζεται χρόνος για κάθε υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του.  Το σίριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε αρκετές επαναλήψεις. Μετά θα ακολουθήσει αυτό των πρόωρων εκλογών.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε: Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια και δεν πιστεύω στην υποκριτική μετριοπάθεια. Όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις. Δώσαμε πολιτικό χρώμα και μπήκαμε για να κερδίσουμε. Κάναμε δύο αποτιμήσεις. Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Η τελική εικόνα παραμένει μία εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κέρδισε μία Περιφέρεια κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες. Αλήθεια είναι ότι χαρακτηρίζονται κάποιοι ως «αντάρτες». Για αυτό δεν είπα ότι κερδίσαμε 12 στους 13. Θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν γνωρίζαμε τότε, όσα γνωρίζουμε τώρα είναι πιθανό να μην κάναμε αυτές τις επιλογές. Οι πολίτες μίλησαν, υπήρξε μια συσσωρευμένη κούραση. Θυμίζω τη δεύτερη παντελώς αχρείαστη κάλπη στις εθνικές εκλογές. Είδαμε μια πολύ ανησυχητική αποχή. Ειδικά στην Αθήνα.

Υποχρέωσή μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Τέσσερα χρόνια τώρα συνεργάστηκα άψογα με δημάρχους και περιφερειάρχες, από όποιο χώρο και να προέρχονται.

Επαναφέρω αυτό που είπα, ότι η αλαζονεία είναι μία πάθηση ανησυχητική. Οι πολίτες συγχωρούν λάθη αλλά όχι κακές συμπεριφορές. Δεν ρώτησα ποτέ σε ποιο κόμμα ανήκει κάθε δήμαρχος. Δώσαμε χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, κανείς δεν μας κατηγόρησε ότι δίνουμε χρήματα σε γαλάζιους δημάρχους και όχι σε άλλους.

Συναντήθηκα με τον κ. Κουρέτα, όχι επειδή είχε στήριξη κεκαλυμμένη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί η Θεσσαλία επείγει. Και απαιτείται μεγάλη συνεργασία με τον νέο Περιφερειάρχη και τη νέα του ομάδα.

Εκ του αποτελέσματος όταν κάνουμε μία επιλογή που δεν δικαιώνεται, αυτό έχει μία βάση. Στηρίξαμε εν ενεργεία υποψηφίους. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική, δικαιώθηκα με την επιλογή Χαρδαλιά, αλλά κατά κανόνα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επανεκλογή.

Δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια της εκλογικής ανάλυσης για τον δήμο Αθήνας. Για εμένα ήταν πολύ στενάχωρο και σε προσωπικό επίπεδο. Ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός Δήμαρχος. Εύχομαι καλή επιτυχία στον διάδοχό του. Η πόρτα μου είναι ανοικτή για εκείνον. Μιλάμε για την Αθήνα, για την πρωτεύουσα. Τον άκουσα μετρημένο στις δηλώσεις του.

Έχουμε έργα που πρέπει να γίνουν, όπως το μετρό στα Εξάρχεια, δεν είναι υπό την αίρεση του νέου Δημάρχου. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα προχωρήσει, η Διπλή Ανάπλαση θα προχωρήσει. Είναι έργα για τα οποία έχουμε αντλήσει εθνικούς πόρους.

Για την αντιπολίτευση είπε: Κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Άκουγα τέσσερα χρόνια «να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη», «να φύγει ο Μητσοτάκης». Και να έρθει ποιος; Και να κάνει τι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Καλή τύχη, θα τους πω εγώ. Έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει να μην εξαϋλωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ που παλεύει να Συριζοποιηθεί. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Εγώ κοιτάω τα του οίκου του.

Το είχα πει και το 2019. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε ακόμα τέσσερα χρόνια. Έχουν μπόλικο χρόνο να δουν τι μπορούν να κάνουν, αλλά και τι προτάσεις μπορούν να κάνουν σαν εναλλακτική στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι κοροϊδευτικό, αλλά θα πρέπει να κάνουν προτάσεις στην κοινωνία.

Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να παρέχεις περιεχόμενο. Τον κ. Κασσελάκη θα τον δούμε στην πορεία. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο κ. Κασσελάκης έφυγε για τις ΗΠΑ για προσωπική υπόθεση την ημέρα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Έχει χρόνο για να μάθει. Έχω μάθει να μην υποτιμώ κανέναν. Δεν θα είναι στη Βουλή για να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, αυτό είναι προβληματικό για μία Δημοκρατία, αλλά θα τον δούμε στην πράξη. Είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την κλιματική κρίση, τις παραλείψεις και τις ενέργειες που θα γίνουν δήλωσε: Και αυτοκριτική έχουμε κάνει, και αλλαγές θα γίνουν. Για τους πόρους, υπάρχει το πρόγραμμα «Αιγίς» που τρέχει ως προς τους διαγωνισμούς ύψους 2 δισεκατομμυρίων που θα προκηρχθούν. Είναι σύνθετη διαδικασία για τα έργα που θα προκηρυχθούν. Για παράδειγμα, τα Καναντέρ δεν παράγονται. Θα έχω επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, για να δούμε πως θα εξελιχθεί το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει για να πάρουμε εννέα ως το 2026.

Είναι βαριές διαδικασίες. Θα τρέξουμε γρήγορα. Κάνουμε ενέργειες ενίοτε και με τρόπο ολίγον απόλυτο. Έχουμε πάρει πρωτοβουλία για παράδειγμα να καθαρίσουμε ρέματα στην Αττική, τη δουλειά που κάποιοι δεν έκαναν ενώ θα έπρεπε. Στη Θεσσαλία έχουμε τον Οργανισμό Υδάτων που δημιουργούμε. Την άλλη εβδ     ομάδα θα έχω την έκθεση για το τι πήγε λάθος και πώς θα μετριάσουμε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα. Στη Θεσσαλία από τη μία πλημμυρίζουμε κι από την άλλη οι αγρότες δεν έχουν νερό για την άρδευση. Είναι δική μου υποχρέωση να ανατάξουμε τη Θεσσαλία και τον Έβρο. Εξασφάλισα 286 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχε κλείσει και με δικές μου ενέργειες ανακατευθύναμε τα χρήματα, για να κάνουμε τα έργα που απαιτούνται.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com