Μ. Κατρίνης: ‘’Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη’’

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο MEGA αναφορικά με τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Mάτι:

by Times Newsroom

Είναι απόλυτα κατανοητή η αντίδραση και η οργή των συγγενών των θυμάτων για μία δικαστική απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διάχυτη αίσθηση της κοινωνίας.

Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο δύο σημαντικά ζητήματα στα οποία πρέπει να σταθούμε. Το πρώτο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ακόμα και της παραγραφής της υπόθεσης σε 2 χρόνια και το δεύτερο είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και ειδικά στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης, 6 στους 10 συμπολίτες μας υποστήριξαν ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ 9 στους 10 κατηγορούν την Κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών.

Η απόφαση για το Μάτι, έρχεται να ενισχύσει τη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στους θεσμούς, γεγονός πολύ σοβαρό αν αναλογιστούμε ότι η δικαιοσύνη αποτελεί έναν θεσμό της δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, πράγματι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μία ελαστικοποίηση των ποινών, όμως και στον υπάρχοντα ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα ελαφρυντικά.

Η υπόθεση για το Μάτι, χρειάστηκε να περάσει από τρείς εισαγγελείς για να οριοθετηθεί ως πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά λένε, μεν, ότι για την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι ευθύνονται μόνο 4 αξιωματικοί της πυροσβεστικής, αλλά ενδέχεται, δε, να μην εκτίσουν την ποινή που θα τους επιβληθεί γιατί η υπόθεση θα έχει παραγραφεί.

Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς σχετίζεται και με τα πεπραγμένα της πολιτείας. Γεγονότα όπως η επιλογή από τον κ. Μητσοτάκη του τότε αρχηγού της Αστυνομίας για τη θέση του ΓΓ στην κυβέρνηση της ΝΔ (ο οποίος αποχώρησε μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών!), η εσπευσμένη αλλαγή του ποινικού κώδικα λίγο πριν κλείσει η Βουλή ή η ‘’αθώωση’’ πολιτικών προσώπων από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com