Μαριούπολη: «Αναμένουμε πλήρη καταστροφή», λένε δυτικές πηγές – Φόβοι ότι «θα είναι χειρότερα από την Μπούκα»

«120 άμαχοι εγκατέλειψαν το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα» στην πόλη, μεταδίδουν, στο μεταξύ, τα ρωσικά ΜΜΕ

by Times Newsroom

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούκα, την πόλη όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν ωμότητες κατά αμάχων.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε.

«Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούκα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τους τις επόμενες ημέρες», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις τοπικές αρχές, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης και πως η Ρωσία έχει δώσει τελεσίγραφο στους τελευταίους υπερασπιστές του χαλυβουργείου Αζοφστάλ να παραδοθούν.

Μέσα στην ημέρα, η ρωσική πλευρά επέκτεινε την έκκληση της και ζήτησε «να παραδώσουν τα όπλα» όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Η Μόσχα αρνείται, εξάλλου, ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Θετική απόκριση στην έκκληση της Μόσχας από δεκάδες Μαριουπολίτες, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ

Στο μεταξύ, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως περίπου 120 άμαχοι που είχαν καταφύγει στο «Αζοφστάλ», στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο χάλυβα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως άνοιξε έναν διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θα αποδέχονταν την ρωσική πρόταση να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να φύγουν με ασφάλεια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com