Μάτι: «Νιώθουμε προδομένοι. Ήταν η απόλυτη ξεφτίλα…» – Ποιες οι επόμενες κινήσεις των συγγενών

Τα επόμενα βήματα των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους ανακοίνωσαν οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

by Times Newsroom

«Η χθεσινή απαράδεκτη δικαστική απόφαση προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο. Κανείς δε μένει ασυγκίνητος όταν μαθαίνει κανείς ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για το θάνατο 104 ανθρώπων και άλλων 60 με τραύματα στο σώμα και την ψυχή. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν ο εμπρηστής που προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο καταδικάστηκε για αμέλεια και έφυγε ελεύθερος ο άνθρωπος» ανέφερε η κ. Έμυ Κροκίδης, κάτοικος του Νέου Βουτζά και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής.

«Στις προθέσεις όλων είναι μια επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κατάθεση αναφοράς στη LIBE, προσπάθεια προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και αίτημα στην εισαγγελία να ελέγξει περαιτέρω όλα όσα έγιναν τόσο στη δίκη, όσο και μέχρι να φτάσουμε σε αυτή» ξεκαθάρισε η κ. Κροκίδη.

Τον λόγο πήρε ο Γιαννης Οικονομίδης, συγγενής θύματος στο Μάτι. «Εγώ δηλώνω επιζών αλλά στην πραγματικότητα έχω χάσει παρά πολλούς ανθρώπους. Φίλους, γείτονες τα παιδιά τους, τους γονιούς τους. Οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο οι 104. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι που πέθαναν μετά και δε λογίζονται στους θανάτους και περίπου 80 σοβαρά εγκαυματίες και χιλιάδες άνθρωποι στους οποίους άφησα πληγές η ιστορία. Δεν υπήρξε παρουσία κρατικού ή δοντιού παράγοντα. 3.000 άνθρωποι ήταν στη θάλασσα και 9 πνίγηκαν. 2000 έφυγαν με το αυτοκίνητο. Ήταν όλοι τυχεροί εκτός από αυτούς τους εκατοντάδες που κάηκαν.

Είναι τεράστια η υπόθεση αυτή. Θα πρέπει να το καταλάβει κάποια στιγμή η κοινή γνώμη. Η οργή μας δεν είναι συναισθητική μόνο, είναι βαθιά ρεαλιστική γιατί από την ίδια στιγμή του εγκλήματος αυτού υπήρξε οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και ο καθένας προσπαθούσε να φορτώσει στον κόκορα τις ευθύνες του».

Για ευθύνες αστυνομίας και λιμενικού

«Έμειναν εκτός κάδρου ευθυνών η αστυνομία και με ευκολία οι συνήγοροι των κατηγορουμένου έριχναν την ευθύνη σε αυτούς που έστελναν τον κόσμο μέσα στο Ματι. Να πούμε και για τις ευθύνες του λιμενικού που ήταν απών. Παρά την προσπάθεια που έγινε να δείξουν ότι έσωσαν 700 ανθρώπους, απλώς κατέγραψαν 700 ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι σώθηκαν από Αιγύπτιους ψαράδες και ιδιωτικά σκάφη».

Για πολιτική ηγεσία

Κανείς δε θα ξεχάσει την πολιτική ηγεσία τότε που έριχνε την ευθύνη στους κατοίκους για την δήθεν παγίδα θανάτου με τα αυθαίρετα και τη μη πρόσβαση στον αιγιαλό. Το Ματι είναι υποδειγματικά σχεδιασμένο. Έχει 25 διόδους στη θάλασσα, πως άλλωστε σώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι;

Για την απόφαση

Το αποτέλεσμα το χθεσινό δεν ήταν έκπληξη. Ήταν όμως η απόλυτη ξεφτίλα σε ένα αποτέλεσμα δρομολογημένο για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες. Δε θελουμε να καταδικαστούν αθώοι άνθρωποι, αλλά δε δεχόμαστε αυτή την κοροϊδια. Η φωτιά μπήκε 200 μέτρα από το σπίτι του δημάρχου κ. Στεργιου. Η πρώτη αντίδραση του της πυροσβεστικής ήταν 35 λεπτά μετά. Στις 18.15 η πυροσβεστική ήξερε για φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη ενώ η φωτιά είχε κάψει ήδη το μισό Βουτζά και είχαν πεθάνει 17 άνθρωποι.

Αρης Χερουβείμ

Τον λόγο πήρε ο Άρης Χερουβείμ, που έχασε στην πυρκαγιά την αδελφή, τη μητέρα του και τις δυο ανιψιές του. «Έξι χρόνια προσπαθώ να επικοινωνήσω αυτό που έχει γίνει όχι μόνο για την οικογένεια μου αλλά για τη γειτονιά μου. Πρέπει κάποιος να βγαίνει να τα λέει. Είναι και πιασάρικο το φορτίο που κουβαλάω, ας είναι, ας γίνω μαϊντανός γιατί κάποιος πρέπει να τα λέει. Κανείς δε θα δικαιωθεί για το θάνατο δυο κοριτσιών 5 ετών. Το κάνω μόνο για να πάω κάποια στιγμή στον τάφο της μάνας μου να της πω ότι έκανα ο,τι μπορούσα» είπε ο κ. Χερουβείμ και συμπλήρωσε: «Θέλω να μάθω αν κάποιο κομμάτι από τα σώματα της οικογένειας μου βρίσκεται στον ομαδικό τάφο της Νέας Μάκρης. Θέλω κάποιος να μου πει αν είναι μέσα κάποιος δικός μου».

Μαιρη Αβραμίδου, συγγενής θύματος

«Έχω χάσει 4 δικούς μου ανθρώπους. Θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς στη δίκη αλλά και ολόκληρη η Δικαιοσύνη. Νιώθουμε κακοποιημένοι, προδομένοι. Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας να το πάμε μέχρι τέλους. Ελπίζω ο χαμός τους τουλάχιστον να φέρει τις αρετές και τη δικαίωση των αξιών που πρέπει να υπηρετεί ένα κράτος»

Κωστας Χατζησταματίου, εγκαυματίας

«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να εκδικηθούμε. Δεν έχουμε το ρόλο του Ζορό. Αυτή η θλιβερή ιστορία ξεκίνησε το 2007 από την Ηλεία και τον στρατηγό άνεμο για να κορυφωθεί το 2018 με το φυσικό φαινόμενο.Η αντιμετώπιση στα νοσοκομεία εκείνη την ημέρα ήταν τραγική. Όλα αυτά πρέπει κάποτε να σταματήσουν. Πρέπει οποιος κάνει την παράβαση να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν θα προσφέρει ανακούφιση, αλλά για να ξέρουν πως σε ο,τι κάνουν έχουν από πίσω τους τον πέλεκυ».

Γιώργος Καϊρης, συγγενής θύματος

«Θα με συγχωρήσετε επειδή είμαι εδώ για τον άνθρωπο της ζωής μου που έχασα. Επειδή σέβομαι απόλυτα τον κ. Κώστα, την Άντζελα και το Δημήτρη. Οι τρεις άνθρωποι αυτοί, υπάρχουν άλλοι 59, είναι οι ζωντανοί νερκοί και δεν τους λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι εγκαυματίες αλλά τραυματίες» ανέφερε. Ο ίδιος σχολίασε την και την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω ποιος έγραψε το κείμενο, αλλά στη δικιά μας την απόφαση δε χωράνε πολιτικά πρόσωπα. Κανένα κόμμα δεν αντιπροσωπεύει κανέναν από εμάς. Εμείς εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.

Όταν η Ένωση Δικαστων εκφράζει ανησυχία για λαϊκά δικαστήρια, δεν ξέρω αν το θυμάστε, όταν ξεκίνησε το δικαστήριο η έδρα μας είπε «εδώ μέσα θα είστε προσευχή». Το σεβαστήκαμε 18 μήνες, αν η Ένωση κρίνει από τη χθεσινή ημέρα ότι εμείς λαϊκίζουμε, δεν ξέρουν τι σημαίνει λαϊκισμός. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που λαϊκίζει. Αν νομίζουν ότι με αυτές τις ανακοινώσεις θα κλείσουμε το στόμα μας κάνουν λάθος. Έχουμε δείξει απόλυτη ανοχή στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Νίκος Γιαννόπουλος, συγγενής θύματος: «Είμαι ο γιος της δολοφονημένης μητέρας μου. Η απόφαση αυτή ήταν όνειδος. Όσοι είστε εδώ έχετε παρακολουθήσει τη διαδικασία. Ε, η έδρα δεν την παρακολούθησε. Κάποια βράδια γυρίζω σπίτι και λέω μήπως φταίω εγώ για τη φωτιά. Ακούω τη νέα ηγεσία να λέει ότι από 1η Μαΐου αλλάζει ο νόμος. Αλλά για ποιον; Για τον εμπρηστή, όχι για τι επιτελικό κράτος! Η απόφαση του δικαστηρίου είναι 365 ευρώ ανά νεκρό».

Λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Άρης Χερουβείμ δήλωσε: «δεν περνάει αυτή η πληγή και κυρίως, όλες αυτές τις μέρες, τον 1,5 χρόνο που γινόταν η δίκη, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν κάθε μέρα εκεί, κάθε μέρα ζούσαμε το συμβάν. Γυρνάς σπίτι σου το μεσημέρι και είσαι τόσο φορτισμένος που δε θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο».

«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής. Εγώ δεν ήθελα να είμαι τόσο αξιοπρεπής, θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν έκλεισε δρόμος, δεν έβρισε κανένας, δεν προπηλακίστηκε κανένας», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το περιστατικό της σύλληψης ενός συγγενή, που πέταξε μία καρέκλα μέσα στη δικαστική αίθουσα:

«Είναι προκλητικό, τη στιγμή που είχε αποχωρήσει η έδρα, ο άνθρωπος, ο οποίος συνδέεται με θύματα της πυρκαγιάς να συλληφθεί. Την ώρα που αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν με 111 χρόνια φυλάκιση, που δεν μπήκε ούτε ένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς».

Ο κύριος Χερουβείμ έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για παραγραφή της υπόθεσης, τη στιγμή που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση, με αφορμή την ντροπιαστική απόφαση του δικαστηρίου, που προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο.

Δίκη για Μάτι: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στις διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων – «Σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με όρους λαϊκισμού»

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση σε πρώτο βαθμό για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Ειδικότερα, η «Ένωση» εκφράζει «την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, που συνοδεύονται με προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης» και τόνισε ότι «σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγία».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.

Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της.

Καλούμε όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν Δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα Διεθνή Κείμενα. Σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας.

Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Δίκη για Μάτι: Έφεση ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τη δικαστική απόφαση

Την αυτεπάγγελτη άσκηση έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη από την  Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών η κυρία Αδειλίνη αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Δίκη για Μάτι: «Ικέτευαν για μία συγγνώμη»

Στον ΑΝΤ1 μίλησε η Κατερίνα Μαλλά, επιζήσασα της τραγωδίας στο Μάτι, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «ούτε ένας μάρτυρας υπεράσπισης δεν υπήρχε για αυτούς που έλεγαν αθλιότητες από την πρώτη μέρα», ενώ, αποκάλυψε πως «ζητούσαν από τον πραγματογνώμονα να θάψει τα στοιχεία».

Η κυρία Μαλλά κατηγόρησε το δικαστήριο για την απόφαση τονίζοντας πως «η Δικαιοσύνη επιβράβευσε τη μη ανάληψη ευθύνης» και προσέθεσε πως «συγγενείς των θυμάτων ικέτευαν για μία συγγνώμη από τους κατηγορούμενους». «Πρέπει να υπακούμε το “112”, γιατί δεν θα έρθει να μας βοηθήσει κανείς», επεσήμανε ακόμη.

Να σημειωθεί ότι από τον Άρειο Πάγο θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί έφεση κατά το σκέλος που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία. Είναι χαρακτηριστικό πως για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ανακριτής που διεξήγαγε την κύρια ανάκριση είχε ζητήσει τρεις φορές να μετατραπεί η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα αλλά και τις τρεις φορές η Εισαγγελία είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα.

«Η δίκη για το Μάτι μας δείχνει τι θα γίνει στη δίκη για τα Τέμπη»

Η Ειρήνη Μαρούπα, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη μίλησε στον ΑΝΤ1 για την δικαστική απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Με τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει άρνηση εθνικής λειτουργίας, αυτό το κράτος δεν θέλει να επιβιώσει. Πληρώνουμε έναν κεφαλικό φόρο σε θύματα ή δάση κάθε χρόνο, γιατί δεν έχουμε πραγματική κυβέρνηση εδώ και τρεις δεκαετίες και η κατρακύλα δεν έχει γυρισμό».

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη να αναστήσει αυτό το κράτος, είναι μία κοροϊδία, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αισθανόμαστε τον κίνδυνο καθημερινά και ξέρουμε ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη στη χώρα», σημείωσε και εξήγησε: «Η απόφαση δεν διώχθηκε σε βαθμό κακουργήματος, η πρόταση του κυρίου εισαγγελέα ήταν ότι γνώριζαν από τις 5 και τέταρτο ότι θα καεί κόσμος και το είπαν και μόνοι τους. Ήξεραν ότι μπαίνει σε οικισμούς και θα απειληθούν ζωές. Όταν παραλείπω μέτρα, αποδέχομαι ότι θα πεθάνει κόσμος, άρα πράττω κακούργημα».

«Το κατηγορητήριο ήταν με κατά συρροή τα αδικήματα και με συντρέχουσς αμέλειες, πολλοί ευθύνονταν για κάθε πράγμα. Γιατί δεν πέταξαν τα αεροπλάνα, γιατί δεν πήγαν τα πυροσβεστικά οχήματα, γιατί δεν συντονίστηκαν, γιατί δεν τους διέσωσαν, γιατί δεν πήγαν τα πλοιάρια και ο καθένας τιμωρήθηκε για κάτι μικρό. Η δίκη για το Μάτι, μας δείχνει τον δρόμο για το τι θα συμβεί στη δίκη για τα Τέμπη», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Μαρούπα.

Δίκη για Μάτι: Οργή για τη δικαστική απόφαση… παρωδία

Στιγμές απόγνωσης εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά την ανακοίνωση της απόφασης για το Μάτι. Ενοχοι για το τραγικό αποτέλεσμα με 104 νεκρούς κρίθηκε πως ήταν 6 από τους 21 συνολικά κατηγορουμένους, κάτι που προκάλεσε την οργή του ακροατηρίου.

Σύμφωνα με τους τρεις δικαστές, αυτοί που ευθύνονται, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι πέντε από τα τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και ο ηλικιωμένος άνδρας που έβαλε τη φωτιά για να κάψει ξερόχορτα στον κήπο του.

Συγκεκριμένα, από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή ο τότε αρχηγός, Σωτήρης Τερζούδης, ο υπαρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννης Φωστιέρης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης.

Οι Σ. Τερζούδης, Ι. Φωστιέρης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Χιώνης καταδικάστηκαν για παραλείψεις που συνδέονται με το θάνατο 102 ανθρώπων, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει, ωστόσο, και στους τέσσερις το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ετσι, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινή 111 ετών σε αυτούς τους τέσσερις κατηγορουμένους, εκτιτέα, ωστόσο, έκρινε πως είναι τα πέντε έτη.

Οσον αφορά τον Β. Ματθαιόπουλο, οι δικαστές έκριναν πως η αμέλειά του συνδέεται με το θάνατο εννέα ατόμων, ωστόσο ήταν ο μόνος από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον οποίον δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, πιθανότατα λόγω των παρεμβάσεων που έχει καταγγείλει ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος που δέχτηκε για να «θάψει» στοιχεία τα οποία αποτελούν αντικείμενο άλλης δικογραφίας. Ετσι, επεβλήθη ποινή 15 ετών, όπου και πάλι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε πως έβαλε τη μοιραία φωτιά που ξέφυγε, καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια σε ποινή 3 ετών, επίσης χωρίς ελαφρυντικό.

Ολες οι ποινές είναι εξαγοράσιμες για 10 ευρώ την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως οι καταδικασθέντες θα πρέπει να καταβάλουν ποσό περίπου 40.000 ευρώ συνολικά για να μείνουν ελεύθεροι.

Δίκη για Μάτι: Οι 5 της Πυροσβεστικής

Σε μία τεράστια δικογραφία, στην οποία αποδίδονταν στους 21 κατηγορουμένους κολοσσιαίες παραλείψεις για μία σειρά ζητημάτων που ερευνήθηκαν κατά τη διαδικασία, το δικαστήριο τελικά, συντασσόμενο εν πολλοίς με την εισαγγελική πρόταση, καταδίκασε τα έξι άτομα που κρίθηκαν ένοχα για συγκεκριμένα μόνο λάθη, τα οποία συντέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

– Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, καταδικάστηκε για ένα και μοναδικό γεγονός: για την εκτροπή του μοναδικού ελικοπτέρου που κατευθυνόταν στο Μάτι προς τα διυλιστήρια, χωρίς να ελέγξει από τις επίγειες δυνάμεις εάν όντως υπήρχε ανάγκη γι’ αυτή την εκτροπή.

– Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος καταδικάστηκε γιατί δεν έδωσε έγκαιρη εντολή στα πλοιάρια του Πυροσβεστικού Σώματος να περισυλλέξουν τους εγκαυματίες, καθώς και για το ότι δεν έδωσε εντολή στις σωστικές λέμβους της ΕΜΑΚ να μεταβούν έγκαιρα στο σημείο.

– Ο Ιωάννης Φωστιέρης καταδικάστηκε επίσης για την εκτροπή του ελικοπτέρου προς τα διυλιστήρια, καθώς και για τη μη ορθή αξιοποίηση δύο ελικοπτέρων Σινούκ, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

– Οσον αφορά τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη, που είναι οι δύο επίγειοι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος που διαχειρίστηκαν τις στιγμές της καταστροφής, αμφότεροι καταδικάστηκαν για το ότι δεν εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, δεν ενημέρωσαν την κοινή γνώμη και δεν προέβησαν σε έγκαιρο συντονισμό της δράσης των αστυνομικών οργάνων.

Καμία ποινική ευθύνη σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κατά τα λοιπά, το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχει ποινική ευθύνη που να βαρύνει κάποιο από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κήρυξε αθώα την τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς και τους τότε δημάρχους των τριών συναρμόδιων περιοχών, Ηλία Ψινάκη, δήμαρχο Μαραθώνα, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, δήμαρχο Πεντέλης, και Ευάγγελο Μπουρνούς, δήμαρχο Ραφήνας.

Για τον τελευταίο, η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν καταδικαστική, με το σκεπτικό ότι ενημέρωσε με λανθασμένο τρόπο τους πολίτες στα μέσα ενημέρωσης για την κατεύθυνση του πύρινου μετώπου, όμως το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει.

Απάλλαξε επίσης και τους τότε αντιδημάρχους Μαραθώνα, Βάιο Θανασιά, και Ραφήνας, Αντώνιο Παλπατζή, για τους οποίους ο εισαγγελέας είχε προτείνει να καταδικαστούν για τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων.

Αθώα κηρύχθηκαν επίσης επτά τότε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: οι Γιώργος Πορτοζούδης, Στέφανος Κολοκούρης, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης και Χρήστος Δροσόπουλος, καθώς και ο Χαράλαμπος Συρογιάννης από την ΕΛ.ΑΣ.

ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Η πρόταση του ανακριτή που δεν έγινε δεκτή

Πέραν της δυσαρέσκειάς τους για την απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοσή της: σχεδόν έξι χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018 και μόλις χθες εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση, ενώ ακολουθεί και η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο.

Η δίκη διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο, διάστημα που είναι εύλογο για μια τόσο γιγαντιαία δικογραφία. Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η ανάκριση διήρκεσε δύο χρόνια, εν μέσω της διαφωνίας του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση (ο οποίος είχε τη γνώμη ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι έπρεπε να διωχθούν σε βαθμό κακουργήματος), με την Εισαγγελία Αθηνών (η οποία θεωρούσε ότι κατηγορίες στοιχειοθετούνται μόνο σε βαθμό πλημμελήματος).

Τρεις φορές η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία για να επιστραφεί χωρίς το αίτημα του ανακριτή να γίνει δεκτό, ενώ και το Δικαστικό Συμβούλιο εξέφρασε παρόμοια άποψη περί κακουργήματος, με την Εισαγγελία Εφετών να κρίνει και αυτή πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο παρά μόνο αμέλεια. Για τα γεγονότα αυτά είχε ενημερώσει με σειρά αποκλειστικών του δημοσιευμάτων ο «Ελεύθερος Τύπος» ήδη από τον Νοέμβριο του 2019.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ

Τη στιγμή που μπαίνει ο επίλογος αυτής της δίκης και με την οργή των θυμάτων και των συγγενών να είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πολύ δύσκολα το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερες ποινές σε όσους καταδικάστηκαν.

Η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για τα πλημμελήματα είναι αυτή των πέντε ετών: μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ορίζεται πως μπορεί να επιβληθεί ποινή έως οκτώ ετών – αυτό είναι και το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορούσαν να κινηθούν οι δικαστές, εάν εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους και εφόσον δεν είχαν αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Είναι γεγονός ότι κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, κακουργηματικές ποινές επιβάλλονται μόνο εφόσον αποδειχθεί δόλος του κατηγορουμένου, κάτι που σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών δεν αναγνωρίζεται μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια.

Σε δεύτερο βαθμό υπό την απειλή παραγραφής

Πλέον, οι δικαστικές αρχές πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη δίκη στο Εφετείο πριν τα αδικήματα παραγραφούν – αυτό θα συμβεί μετά την πάροδο οκτώ ετών, διάστημα στο οποίο πρέπει και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, έχει ήδη ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι.

Αναμένεται, μάλιστα, να ζητηθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση τον Μάιο, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης, με στόχο των δικαστικών αρχών να προσδιοριστεί η έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης πριν το τέλος του 2024.

Στον δεύτερο βαθμό θα καθίσουν στο εδώλιο οι έξι καταδικασθέντες, ενώ η πλευρά των θυμάτων έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, ώστε να προστεθούν σε αυτούς και άλλοι κατηγορούμενοι, από αυτούς που αθωώθηκαν.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com