Μαξίμου: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης είναι τα τελευταία – Αγρότες: Δεν μας καλύπτουν

Αποφασισμένη να μην προβεί σε ανακοινώσεις περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες είναι η κυβέρνηση, μετά τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή.

by Times Newsroom

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για το αγροτικό είναι οριστικά και δεν προτίθεται να δώσει οτιδήποτε παραπάνω. «Η κυβέρνησή μας μετά το 2019 έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τόνισε σχετικά.

Σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημείωσε: «Με δεδομένο τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Πιστεύουμε πως δεν θα βρεθούμε και η κυβέρνηση έχει καθήκον να υπερασπιστεί όλους τους πολίτες. Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης για τους αγρότες

Δέσμη ενισχύσεων και πολλαπλών ολιστικών παρεμβάσεων για τους πληγέντες και τους Θεσσαλούς αγρότες χθες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως «οι αγρότες είναι στην καρδιά της παράταξής μας. Και η επίλυση των προβλημάτων τους είναι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε: Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 (κόστους 82 εκατ. ευρώ). Πρόσθετη έκπτωση 10% της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Οι καταβολές των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν τον Απρίλιο, πριν το Πάσχα. Στους συμβολαιακούς, συνεταιρισμένους και σε ομάδες παραγωγών μεσοπρόθεσμη μείωση ρεύματος τουλάχιστον 30% του κόστους σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μία δεκαετία. Στους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Στη Θεσσαλία, δημιουργείται νέος Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος. Πρόγραμμα «Απόλλων» για ώριμα έργα Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας, το οποίο θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικά στη στήριξη των πληγέντων και στους αγρότες του Κάμπου, είπε: «Η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Οι αποζημιώσεις σε αποκαταστάσεις υποδομών ήδη έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της πρώτης αρωγής είναι 148 εκατ. ευρώ συν 20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Σήμερα ξεκινούν νέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Εχουν διατεθεί 40 εκατ. ευρώ από την πρώτη αρωγή και στις 2.000 και 4.000 ευρώ που έχουν δοθεί προστίθεται ο δεύτερος κύκλος, που αφορά ποσό από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, «παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει μόνο οι 4.400 -1 στους 7-, αν και τα δικαιολογητικά φέτος είναι πολύ λιγότερα. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα η διαδικασία της αποζημίωσής τους».

Και επεσήμανε: «Από τις 28.000 αιτήσεις στο μηχανισμό αρωγής λείπουν βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας. Από τον ΕΛΓΑ 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023 και στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα εκταμίευση. Από τις μέχρι στιγμής 2.999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίων έχουν εγκριθεί ήδη οι μισές και πιέζουμε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Σήμερα δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας θα έρθει στο Κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα ταράξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας. Θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αναγνωρίζοντας ότι είναι σίγουρο πως κάποιοι θα ξεβολευτούν Εως το τέλος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών για τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών».

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια αποτίμηση της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, ανέφερε ότι ήταν αυτή που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22 στο 9%. Εδωσε πρόσθετη μείωση 50% στο φόρο αγροτών όταν συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Μείωσε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές. Επέστρεψε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο. Μείωσε τον ΦΠΑ σε λιπάσματα, ζωοτροφές και μηχανήματα. Κατάργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απορρόφησε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια. Ο νέος ΕΛΓΑ έδωσε τα 4 τελευταία χρόνια 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν εισφορές αγροτών.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν σύρεται από τις κινητοποιήσεις για να απαντήσει στα φλέγοντα και υπαρκτά προβλήματα», επισημαίνοντας στην αντιπολίτευση πως «τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα οφείλουμε να τα δούμε ενωτικά και όχι με κομματική σκοπιμότητα».

Αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τα μέτρα

Στον Πλατύκαμπο,  έπειτα από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, προέκυψε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης στον Πλατύκαμπο ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα», αλλά και δεν απαντούν, όπως είπε, στα αιτήματά τους. Τα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν ομόφωνα να πάνε στην Agrotica το Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας αναμένεται να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν, δήλωσε σχετικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν» ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Είναι μεν αποτέλεσμα των αγώνων μας, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

Σύσκεψη έγινε και στο μπλόκο των αγροτών στην Agrotica, όπου αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίς το απόγευμα, δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο των Μαλγάρων. Οι αγρότες τονίζουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς, όσα ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους.

Πρόθεση των αγροτών δεν είναι να κλείσουν τον δρόμο, όπως λένε, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ τους συμβολικά στη γέφυρα, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις, έπειτα από διαπραγματεύσεις, επέτρεψαν σε οκτώ τρακτέρ να ανέβουν στη γέφυρα και τα υπόλοιπα παραμένουν στον παράδρομο της εθνικής οδού.

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του στο ThessToday ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του Μπλόκου Δερβενίου Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.

Απέκλεισαν συμβολικά τη νότια πύλη της ΔΕΘ – Αύριο στις 12 το αγροτικό συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας, της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν ομάδες αγροτών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών και λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα».

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία. Υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του». Πολλοί μάλιστα λένε πως «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Χατζηπαραδείσης εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενή τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Υπενθυμίζεται ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από χθες οπότε και άνοιξε τις πύλες της η 30η Agrotica, έχουν σταθμεύσει με 300 τρακτέρ πάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου της ΔΕΘ, ενώ οι αλιείς παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις του κλάδου.

Οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Για το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο εν μέσω της 30ης- επετειακής- Agrotica, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com