Μετά τα «ευχαριστώ γείτονα» νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Γιατί η Άγκυρα ακύρωσε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

by Times Newsroom

Υπαρκτή αλλά μειωμένη είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν οδηγήσει σε πάνω από 40.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς λόγω των σεισμών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται πλέον να αντιμετωπίσει μία νέα εσωτερική κρίση στη χώρα του και ενδέχεται στο κοντινό μέλλον να στρέψει την προσοχή του στα εθνικά θέματα.

Η βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε έφερε μια «ανακωχή» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα με τους Τούρκους να υμνούν την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «ευχαριστώ γείτονα» και με την Τουρκία να ακυρώνει τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan).

H εν λόγω άσκηση, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στα τουρκικά παράλια και στο Αιγαίο με το σύνολο του τουρκικού στόλου, είναι χαρακτηριστική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στην περιοχή και στην οποία λάμβαναν μέρος Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ αλλά και Μη Επανδρωμένα, τα οποία εκτός από το να συμμετέχουν στα σενάρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατέγραφαν και τις κινήσεις των Μονάδων Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών αντανακλαστικών.

Ωστόσο, χιλιάδες στρατιώτες έχουν διαθετεί από την κυβέρνηση Ερντογάν για να βοηθήσουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ πλοία του τουρκικού ΠΝ βρίσκονται στις παράλιες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και χρησιμοποιούνται ως «πλωτά» νοσοκομεία για την φροντίδα των τραυματιών.

Τουρκικές παραβιάσεις από drone παρά την «ανακωχή»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν καταγραφεί παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο η Τουρκική Αεροπορία έκανε αισθητή την παρουσία της στέλοντας κατασκοπευτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να παραβιάσουν το FIR Αθηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Mega, από την πρώτη ημέρα του σεισμού, στις 6 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 104 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά drones.

Kατά πληροφορίες, πρόκειται για τα τουρκικά αεροσκάφη CN-235, αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας που συνήθως πραγματοποιούν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας αφού εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης, αλλά και τα UAV που προχωρούν σε παραβιάσεις κυρίως στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com