Μίμης Φωτόπουλος: «Δεν φταίω αν γνώρισα μερικές φορές την αδικία και την ασχήμια της ζωής.»

«Τη ζωή μου την έχτισα πετραδάκι-πετραδάκι, το ίδιο και τους ρόλους μου στο θέατρο. Κι αυτά τα εκατοντάδες σχήματα και χρώματα που είναι μέσα μου, ήθελα να τα χτίσω πετραδάκι-πετραδάκι, γι’ αυτό διάλεξα τα γραμματόσημα...»

by ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
  • Συνέντευξη : Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Ο Μίμης Φωτόπουλος (1913-1986) υπήρξε ένας από τους περισσότερο γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και του θεάτρου.

Λιγότεροι γνωρίζουν μια άλλη δημιουργική του πλευρά, αυτή του ιδιότυπου ζωγράφου, τέχνη στην οποία στράφηκε στους δύσκολους καιρούς της δικτατορίας.

Χρησιμοποιώντας ως υλικό του τα γραμματόσημα, δημιούργησε κολλάζ που αποτυπώνουν τοπία, πορτραίτα, νεκρές φύσεις και θρησκευτικά θέματα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο και τον δυτικό Μεσαίωνα.

Είχα την τύχη να συναντήσω τον αξέχαστο Μίμη Φωτόπουλο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής που πραγματοποίησε για να γιορτάσει μισό αιώνα ζωής στο θέατρο και πραγματοποιήθηκε σε ένα παλιό αρχοντικό στην Κηφισιά.

Το θράσος της νεανικής μου ηλικίας οδήγησε τα βήματά μου στο θέατρο «Παρκ» της λεωφόρου Αλεξάνδρας που εμφανιζόταν εκείνη την περίοδο. Δεν τον είχα ενημερώσει, αλλά με καλοδέχτηκε, όπως όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι, χωρίς δηλαδή ίχνος ματαιοδοξίας και αλαζονείας. Στην πορεία γνώρισα ηθοποιούς που έχοντας στο ενεργητικό τους μία επιτυχία στη μικρή οθόνη θυσίαζαν στο βωμό της έπαρσης κάποιες τυχόν αξίες τους.

«Έγινα ηθοποιός για να αποκαλύψω την απλή μαγεία ετερόκλητων φωνών που δεν ήταν σαν τη δικιά μου, για να δω πως είναι οι άλλοι άνθρωποι που μπαίνουν στο πετσί μου. Από το παρατήριό μου αυτό, μετά από τόσα χρόνια, ανακάλυψα της ζωή, το φόβο και το θάνατο. Δεν φταίω αν γνώρισα μερικές φορές την αδικία και την ασχήμια της ζωής» ήταν οι πρώτες κουβέντες που μας είπε ο μεγάλος ηθοποιός.

Ο Μίμης Φωτόπουλος ως γραμματοσηματοζωγράφος για την επιλογή του να χρησιμοποιήσει τα γραμματόσημα προκειμένου να βρει την εικαστική του έκφραση διευκρίνισε:

«Τη ζωή μου την έχτισα πετραδάκι-πετραδάκι, το ίδιο και τους ρόλους μου στο θέατρο. Κι αυτά τα εκατοντάδες σχήματα και χρώματα που είναι μέσα μου, ήθελα να τα χτίσω πετραδάκι-πετραδάκι, γι’ αυτό διάλεξα τα γραμματόσημα. Όταν συνταιριάζω τα κομματάκια, νομίζω πως είμαι ένας μικρός θεός, που παίρνει κάτι άχρηστα χαρτάκια και φέρνει στο φως ένα κομμάτι από τον κόσμο που κρύβεται μέσα του».

«Αυτή η έκθεση είναι η έβδομη κατά σειρά ατομική μου έκθεση και τα κυριότερα ζωγραφικά μου έργα είναι τα εής: Μία αξέχαστη μέρα, Το γερασμένο δένδρο, Δάσος ονείρων, Η Μαρίνα των βράχων, η Αναπόληση, ο Αμαρτωλός κ.α.»

Θυμήθηκα τον γραμματοσηματοζωγράφο Μίμη Φωτόπουλο με αφορμή πρόσφατη έκθεσή του που φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη .

Ήταν η πρώτη μου συνέντευξη σε πρωτόλεια μορφή που ολοκληρώθηκε με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του εκείνης της περιόδου:

«Στην τηλεόραση αυτό τον καιρό προλογίζω τη σειρά του Τσιφόρου «Τα παιδιά της πιάτσας» και στον κινηματογράφο έλαβα μέρος στην ταινία «Τροχονόμος Βαρβάρα» που θα προβληθεί σύντομα και τη χειμερινή σαιζόν θα εμφανιστώ στο θέατρο «Αλάμπρα» με νέους συναδέλφους στο έργο «Οι τρεις άγγελοι» με τους Μάρθα Βούρτση, Τάκη Χρυσικάκο κ.α, σε σκηνικό Γιάννη Ανεμογιάννη και μουσική Γιάννη Σπανού.

Ο Μίμης Φωτόπουλος μέχρι τότε είχε εκδώσει και έξι βιβλία, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν ποιητικές συλλογές καθώς και το βιβλίο «Πενήντα χρόνια γύρω από το θέατρο» που περιλαμβάνει τις σκέψεις του, την πείρα του και το διάβασμά του γύρω από τη σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ:

Μίμης Φωτόπουλος (1913 – 1986)

The following two tabs change content below.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Γεννήθηκα στην Κεφαλονιά, την πατρίδα του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου οραματιστή και αγωνιστή του αγροτικού ζητήματος. Ο αγώνας αυτού του θρύλου κατά της καταπίεσης και υπέρ της ελευθερίας, εθνικής και κοινωνικής, που υπερασπίστηκε μέχρι το βίαιο τέλος της ζωής του, θεωρώ ότι καταγράφηκε στον γενετικό μου κώδικα. Από παιδί ήθελα να γίνω δημοσιογράφος και κυνήγησα το όνειρό μου… Όταν έδωσα εξετάσεις στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μεταξύ των συστατικών επιστολών που έπρεπε να καταθέσω, ήταν και αυτή του αξέχαστου Αλέκου Σακελλάριου, ο οποίος και είχε σημειώσει: «Κύριε πρόεδρε, Παίρνω το θάρρος να συστήσω εγκάρδια τη νέα συνάδελφο Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου. Που πρόκειται να γίνει τακτικός μέλος της Ενώσεώς μας, τίτλο που τον αξίζει!» Η επιστολή είναι κατατεθειμένη στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. Στα χέρια μου έχω αντίγραφο με την σφραγίδα της Ένωσης. Αυτά τα λόγια του κυρ Αλέκου, μου έδωσαν φτερά να πετάξω… Σπούδασα δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις. Διδάχτηκα την αγγλική γλώσσα και τελευταία παίρνω μαθήματα Ιταλικής και γαλλικής. Ειδικεύτηκα στο Πολιτιστικό Ρεπορτάζ και έχω ένα πλούσιο αρχείο από έρευνες, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από μεγάλες προσωπικότητες. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε από την εφημερίδα «Ημερησία» και συνεχίστηκε στα ημερήσια φύλλα «Ελεύθερος Τύπος», «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» επί 8ετία, «Αθηναϊκή», «Ακρόπολις», «Απόφαση», Όμιλος ΝΕΠ, Avec News.gr, «Real News», «Το χωνί», intownpost.com και τώρα στο timesnews. Υπήρξα συνεργάτης της εκπομπής της ΕΡΑ 2 «Σκηνή και παρασκήνιο στο προσκήνιο» επί διεύθυνσης του αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη για ένα 6μηνο. Στον περιοδικό Τύπο έχω εργαστεί στα έντυπα: «Γιώτινγκ και Θάλασσα», «Εικόνες», «Κόσμος», «Εύα,t», «7 Μέρες Tv», «Τηλεθεατής», ΚΑΙ» κ.α Επιμελήθηκα την έκδοση του βιβλίου «Συνθέτες της Έβδομης Τέχνης», και σε συνεργασία με τον Γιάννη Φλέσσα έγραψα την βιογραφία: «Γιάννης Πάριος αυτή είναι η ζωή μου» (Εκδόσεις Αιγόκερως). Έχω πάρει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια αρχαίου δράματος και πληροφορικής (KeyCERT NT Spesialist). Είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Και στο παρελθόν διετέλεσα και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η άσκησή μου στην κοινωνική δραστηριότητα, το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του ενεργού πολίτη τα τελευταία χρόνια έγινε με τη συμμετοχή μου ως εθελόντρια στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Γηράσκω αεί διδασκόμενη. Πήρα βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης στο μάθημα «Η μακρά ελληνιστική εποχή: ο Ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Ανδριανό» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με διδάσκοντα τον κ. Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας ιστορίας στο Institute for Advanced Study, Princeton. Οσονούπω θα έχω και τη βεβαίωση για την παρακολούθηση του μαθήματος «Επανάσταση του 1821: «Τα δύσκολα Βήματα ενός πεισματικού αγώνα» με διδάσκουσα την Μαρία Ευθυμίου. Και συνεχίζω με την παγκόσμια ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή