Μητσοτάκης: Κεντρικός μας στόχος η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας – Ελάτε μαζί μας στο ταξίδι

«Λέω στους Ινδούς φίλους ότι είμαστε το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου στην Ευρώπη και πέρα από αυτή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί.

by Times Newsroom

«Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας και είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι τόσο κοντά όσο ποτέ. «Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο που πρέπει να γίνει γνωστό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την Ινδία σημειώνοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την ευημερία.

«Σήμερα η Ινδία είναι παγκόσμια δύναμη, ηγετικός παίκτης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας πρέπει να είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη και είπε πως είναι κεντρικός στόχος για την Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και αξίες ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις. Επ’ αυτού ανέφερε ότι την περίοδο 2015 -2019 ο λαϊκισμός υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα και στη συνέχεια η πολιτική άλλαξε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ενώ χαρακτηρίζεται ως χώρα της χρονιάς.

«Σήμερα είμαι περήφανος που μιλάω σε εσάς για μια διαφορετική Ελλάδα», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην ινδική οικονομία.

Μίλησε επίσης για τις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία όπως και για τις ινδικές στην Ελλάδα όπως αυτή στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. «Έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα μέχρι το 2030», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή.

«Η Ουκρανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Είναι πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη

Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μετά την συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ενώ ήδη ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός κατά την τελετή υποδοχής, μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας.

«Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστυερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα. Στον κύριο Μόντι βρήκα ένα πραγματικό φίλο, ενώ η εταιρική σχέση ξεκίνησε με μνημόνιο συνεργασίας στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση. Αρκεί ένας χάρτης στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας παράλληλα για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Βεβαίως πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μ. Ανατολή και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , στη ναυτιλία , στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μόντι: Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο

«Εξοχότατε πρωθυπουργέ Κ. Μητσοτάκη και φίλοι είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω στην Ινδία για επίσκεψη σε συνέχεια της δικής μου στην Ελλάδα με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. Εκπληκτικό γεγονός χαρακτήρισε ο Ναρέντρα Μόντι την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας ενώ, όπως είπε συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων», είπε ακόμη ο Ναρέντρα Μόντι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία μας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Αύριο, Πέμπτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου προγραμματίζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλία στο ελληνο – ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ήδη από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com