Μονή της Χώρας | Κικίλιας: – «Η λειτουργία της ως τζαμί προσβάλλει την ιστορία της»

Την αντίδρασή του για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους εξέφρασε με ανάρτησή του στο «X» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

by Times Newsroom

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κικίλιας στην ανάρτησή του αναφέρει: «Η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους προσβάλλει βάναυσα την ιστορία και τον χαρακτήρα της Μονής, τόσο ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς χάρη στα απαράμιλλης αισθητικής αξίας ψηφιδωτά της όσο και ως χώρου αναφοράς της Ορθοδοξίας. Είναι γνωστό πως το να καταστρέφεις κάτι που δεν μπορείς να καταλάβεις αποτελεί βασικό γνώρισμα της βαρβαρότητας».

Μονή της Χώρας: Η ιστορία της και οι αντιδράσεις για την μετατροπή της σε τζαμί

Μετά την Αγία Σοφία και η εμβληματική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί από χθες ως τέμενος. «Ηχησε ξανά η φωνή του μουεζίνη που κάλεσε σε προσευχή στο τέμενος Καριγέ για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνια», πανηγύρισαν ο τουρκικός Τύπος και οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη γείτονα.

Σε μια προκλητική φιέστα σε απευθείας μετάδοση από την Αγκυρα με το σημαντικό βυζαντινό μνημείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες συνεχάρη τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων για «την προστασία της κληρονομιάς των προγόνων μας», όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Αφορμή ήταν η ολοκλήρωση των έργων συντήρησης 201 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, αλλά και στο Κόσοβο.

«Οχι μόνο στην Τουρκία, στην Ανατολία και τη Θράκη, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς που μας ανήκει, φτάνουμε εκεί και το φέρνουμε στο φως», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση χιλιάδων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην τελετή που φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Προεδρικού Μεγάρου στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν πανηγύρισε την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και την απόδοση εκ νέου στο κοινό των μνημείων.

Τους προβολείς μονοπώλησε η επαναλειτουργία της Μονής της Χώρας (τζαμιού Καριγέ για τους Τούρκους) ως τεμένους. Ο ίδιος ο Ερντογάν τον Αύγουστο του 2020 είχε δώσει το πράσινο φως για τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί με Προεδρικό Διάταγμα, την ίδια χρονιά που η Αγία Σοφία αποδόθηκε σε θρησκευτική λατρεία στους μουσουλμάνους παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Τα έργα συντήρησης στη Μονή της Χώρας διήρκεσαν 4 χρόνια. Εφεξής θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Αναμένεται να είναι ανοικτή στους πιστούς για προσευχή 5 φορές την ημέρα και παράλληλα ένα τμήμα της στους επισκέπτες που θα εισέρχονται με εισιτήριο συνοδεία ξεναγών.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος από την Αγκυρα έδωσε την εντολή για την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων στον μουφτή Κωνσταντινούπολης Σαφί Αρπάγκιους. «Εχεις το ψαλίδι στα χέρια και την κορδέλα μπροστά σου. Ολοι μαζί να πούμε “εις το όνομα του Κυρίου” και να κόψουμε την κορδέλα. Με το καλό!», είπε ο Ερντογάν.

Βυζαντινό μνημείο του 6ου μ.Χ. αιώνα

Ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος της Χώρας στην καρδιά του μοναστικού συγκροτήματος, που θεμελιώθηκε τον 6ο αιωνα μ.Χ., θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Πόλης χάρη στα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Η Μονή της Χώρας είναι το μνημείο με τα περισσότερα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώθηκε μέχρι σήμερα. Από χθες πολλά από αυτά σε τοίχους και οροφή έχουν καλυφθεί για να προσεύχονται οι πιστοί μουσουλμάνοι, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Η Μονή είχε μετατραπεί σε τζαμί το 1511, λίγα χρόνια μετά την Αλωση. Από το 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της γείτονος λειτουργούσε ως μουσείο. Αμερικανοί ειδικοί επί 10 χρόνια έφεραν πάλι στο φως τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες, αφαιρώντας στρώσεις σοβάδων. Επί νέου «σουλτάνου του 21ου αιώνα» το 2019 το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την Υπουργική Απόφαση του 1945, ανοίγοντας το δρόμο για τον Ερντογάν.

Μονή της Χώρας: Πολιτικές αντιδράσεις για τη λειτουργία της ως τζαμί

Αντιδράσεις προκαλεί η λειτουργία της Μονής της Χώρας σαν τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα υπάρχουν ανακοινώσεις και από πολιτικά κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νοείται «θετικό κλίμα» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία προστίθεται «η απολογητική, υποχωρητική, κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση / απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην νέα πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί, μετά από την Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας, είναι αποκαλυπτική του είδους της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας. Λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού, η χαλαρή αντίδραση του ΥΠΕΞ απέναντι σε αυτή την τουρκική πρόκληση όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά έναντι του διεθνούς καθεστώτος των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έναντι της διεθνούς κοινότητας, μαρτυρά πολλά για τον πώς εννοεί ο κ. Μητσοτάκης τις … “κόκκινες γραμμές”: ξεθωριασμένες και ευέλικτες έναντι των πάγιων τουρκικών προκλήσεων και επιθετικότητας, στο πλαίσιο της πάγιας υποβάθμισης που εξυπηρετεί το κυβερνητικό αφήγημα περί “θετικού κλίματος”. Όμως δεν νοείται “θετικό κλίμα” στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας».

«Η νέα τουρκική πρόκληση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Επιβάλλει στην κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και δημιουργούν επικίνδυνα για την χώρα μας τετελεσμένα» συνεχίζει η ανακοίνωση του η οποία καταλήγει ως εξής: « ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει επιτέλους συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική, βάζοντας το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον».

ΠΑΣΟΚ: «Μια πολύ σοβαρή πρόκληση που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν»

To ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι «η μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς με μοναδικά στον κόσμο βυζαντινά ψηφιδωτά, αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση που φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν».

Προσθέτει ότι «Οι συνέπειες της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι εμφανείς, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό αυτό μνημείο. Η ελληνική Κυβέρνηση, αν και γνώριζε από τον Αύγουστο του 2020 την εν λόγω απόφαση του Τούρκου Προέδρου, δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα για να την αποτρέψει, με αποτέλεσμα τα εγκαίνια να οριστούν μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος στερείται βάσης ειλικρινούς συναντίληψης, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων παρά για την ουσιαστική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Επιπλέον, η ΕΕ ας σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο μπροστά στις μεθοδεύσεις του κ. Ερντογάν».

ΝΙΚΗ: «Ένοχη αποδοχή και συναίνεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις συνεχείς προσβολές και διεκδικήσεις της Τουρκίας»

«Μετά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, η Τουρκία μετέτρεψε σε τζαμί άλλον ένα από τους σημαντικότερους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς της Κωνσταντινούπολης, τον ναό της ιστορικής Ιεράς Μονής του Σωτήρος Χριστού “της Χώρας” ο οποίος ιδρύθηκε, κατά την παράδοση, κατά τον 11ο αιώνα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΙΚΗ. Στη συνέχεια αναφέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ βλέπει διαχρονικά τις συνεχείς προσβολές και διεκδικήσεις της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα- πολιτισμικό, θρησκευτικό, γεωπολιτικό- αδρανεί αδικαιολόγητα να αντιδράσει, υποδηλώνοντας ένοχη αποδοχή ή συναίνεση. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης να επισκεφθεί τον Ερντογάν μετά και την πρόσφατη προσβολή; Είναι προφανές ότι καμία ένδειξη καλής θελήσεως δεν υπάρχει από την πλευρά της “φίλης” Τουρκίας». «Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να τεθούν προ των ευθυνών τους. Η ΝΙΚΗ δεν ξεχνά, ούτε παραδίδει τα πνευματικά της κειμήλια. Ας γνωρίζουν όλοι ότι είναι σε πολιτική ετοιμότητα και περιμένει την αφύπνιση του ελληνικού λαού για να κυβερνήσει την χώρα με σοβαρότητα και αξιοπιστία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com