ΝΑΤΟ: Η Σουηδία θέλει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία

«Η αίτησή μας έτυχε ευρείας υποστήριξης μεταξύ των μελών»

by Times Newsroom

Στην επιδίωξη της Σουηδίας να πραγματοποιήσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. «Η αίτησή μας έτυχε ευρείας υποστήριξης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο μήνα αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και προσφέρουν καταφύγιο σε κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι αντιρρήσεις αιφνιδίασαν τους αξιωματούχους της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ και έχουν μειώσει τις προοπτικές για ταχεία πρόοδο με τα αιτήματα ένταξης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα στη Μαδρίτη.

«Η αίτησή μας έτυχε ευρείας υποστήριξης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λίντε μιλώντας στο σουηδικό κοινοβούλιο. «Φιλοδοξία μας είναι, σε εποικοδομητικό πνεύμα, να κάνουμε πρόοδο στα ζητήματα που έχει θέσει η Τουρκία».

Η σουηδή υπουργός πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Σουηδία τάσσεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επιβίωσε την Τρίτη πρότασης μομφής με τη βοήθεια μιας βουλευτή, τα αιτήματα της οποίας να υποστηριχθούν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ, όλα τα μέλη του οποίου πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη νέων μελών.

Η Άγκυρα έχει επίσης καταφερθεί εναντίον των σουηδικών αρχών επειδή το 2019 σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία αφού η χώρα εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην Τουρκία, η Λίντε δήλωσε πως η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε «να αλλάξει τις προϋποθέσεις για τις εξαγωγές όπλων εντός του εθνικού κανονιστικού πλαισίου μας».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com