Nαυάγιο στην Πύλο: «Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως, έλυσαν το σχοινί», λέει το Λιμενικό

«Συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα» λέει ο εκπρόσωπος Νίκος Αλεξίου

by Times Newsroom

Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μίλησε το πρωί της Τρίτης (20/6) ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου επισημαίνοντας: «Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως». «Έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα» πρόσθεσε αναφερόμενος στους μετανάστες.

Μιλώντας για το ρεπορτάζ του BBC, σχετικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου ο εκπρόσωπος του Λιμενικού επανέλαβε τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Σώματος τονίζοντας ότι από τη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους, το αλιευτικό διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια.

«Εν συνεχεία, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας έγιναν προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων στο σκάφος. Παράλληλα, ένα παραπλέον πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προς παροχή συνδρομής, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να το προσεγγίσει, απομακρυνόταν. Μετά ξεκίνησε και δεύτερο παραπλέον αναφέροντας και αυτό με τη σειρά του άρνηση. Όλο αυτό κράτησε 4,5 ώρες άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για ώρες προτού βυθιστεί» δήλωσε ο Νίκος Αλεξίου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

Όπως εξήγησε η πρώτη προσέγγιση έγινε περίπου στις 18:00 από το πρώτο παραπλέον, ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα πρόσδεσης από πλευράς του Λιμενικού έγινε γύρω στις έντεκα παρά το βράδυ (3 ώρες πριν τη βύθιση) και κράτησε 5-7 λεπτά. Αναφέρθηκε δε στα λόγια των ανθρώπων που βρίσκονταν εντός του σκάφους όταν το προσέγγισαν, λέγοντας ότι φώναζαν «Go Italy». «Μετά έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα» τόνισε.

«Τη στιγμή που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά»

Σε ερώτηση αναφορικά το πού ήταν το σκάφος του Λιμενικού εκείνη την ώρα λίγο πριν το τραγικό ναυάγιο, ο Νίκος Αλεξίου απάντησε ότι το σκάφος τους ήταν σε παράλλαξη με το αλιευτικό, ώστε εάν χρειαστεί να παρέμβει άμεσα.

Σε άλλη ερώτηση για το «γιατί δεν έχει καταγραφεί η στιγμή της βύθισης» απάντησε: «Όταν μπαίνει το πλοίο σε κατάσταση στρες και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό, δεν μπορείς να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό. Τη στιγμή λοιπόν που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά στο αλιευτικό για να διασώσει».

Κλείνοντας ο Νίκος Αλεξίου εξήγησε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως λόγω της άρνησης των ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό. «Σαφώς μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο, αν υπήρξε και η συναίνεση του κόσμου. Αν κάνεις οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό» δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com