Ο μεγιστάνας που ζήτησε να εκτιναχθεί η ανεργία για να πάρουν το μάθημα οι «αλαζόνες» εργαζόμενοι – Ζητά συγγνώμη μετά τον σάλο

«Λυπάμαι ειλικρινά που τα λόγια μου δεν έδειξαν ενσυναίσθηση», λέει ο Tim Gurner

by Times Newsroom

Ένας από τους πλουσιότερους άντρες της Αυστραλίας ζήτησε συγγνώμη αφού είπε ότι η ανεργία πρέπει να εκτιναχθεί για να συνετιστούν οι αλαζόνες εργαζόμενοι. «Πρέπει να δούμε πόνο στην οικονομία», είχε πει ο Tim Gurner. Ωστόσο, ο κ. Γκάρνερ είπε αργότερα ότι «λυπάται» για τα σχόλια, τα οποία προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση.

Στο παρελθόν είχε γίνει πρωτοσέλιδο λέγοντας ότι οι νέοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ανοίξουν σπίτι επειδή ξοδεύουν πάρα πολλά για τοστ με αβοκάντο. Το βίντεο με τα σχόλιά του έχει γίνει viral, προσελκύοντας πάνω από 23 εκατομμύρια προβολές και έντονη κριτική στο διαδίκτυο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής ακινήτων αυτή την εβδομάδα, ο 41χρονος είπε ότι η πανδημία Covid-19 άλλαξε τη στάση των εργαζομένων και την εργασιακή ηθική προς το χειρότερο – ξεχωρίζοντας τους κατασκευαστές ως παράδειγμα. Ο ιδιοκτήτης γυμναστηρίου που έγινε μεγιστάνας ακινήτων ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή πλήττει την παραγωγικότητα στον τομέα, η οποία – σε συνδυασμό με αυστηρότερους κανονισμούς – τροφοδοτεί την έλλειψη στέγης στην Αυστραλία.

Πρότεινε το σημερινό ποσοστό ανεργίας της χώρας του 3,7% να αυξηθεί κατά 40-50% για να μειωθεί η «αλαζονεία στην αγορά εργασίας». Αυτό θα σήμαινε πρακτικά πως περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι θα έχαναν τη δουλειά τους. «Υπήρξε μια συστηματική αλλαγή όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο εργοδότης είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει», είπε ο κ. Gurner. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εργαζόμενους ότι εργάζονται για τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο».

Αλλά αργότερα, ο κ. Gurner είπε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ότι είχε «κάνει κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την ανεργία και την παραγωγικότητα στην Αυστραλία για τις οποίες μετανιώνω βαθύτατα και έκανα λάθος». Είπε ότι υπήρξαν «σημαντικές συζητήσεις σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, πιέσεων στις τιμές στις κατοικίες και τα ενοίκια λόγω έλλειψης προσφοράς και άλλα ζητήματα κόστους ζωής». Είπε ότι τα σχόλιά του ήταν «χωρίς συναισθήματα» για τους υπαλλήλους, τους εμπόρους και τις οικογένειες «σε όλη την Αυστραλία» που επηρεάζονται από τις πιέσεις του κόστους ζωής και τις απώλειες θέσεων εργασίας. Ο κ. Gurner πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι η απώλεια μιας θέσης εργασίας «έχει βαθύ αντίκτυπο» στους εργαζόμενους και πρόσθεσε «λυπάμαι ειλικρινά που τα λόγια μου δεν έδειξαν ενσυναίσθηση για όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».

Η τοποθέτηση του κ. Gurner έρχεται σε μια περίοδο που πολλές εταιρείες τσακώνονται με το προσωπικό για θέματα όπως η εξ’ αποστάσεως εργασία και οι αμοιβές.

Η αλλαγή της στάσης απέναντι στην απασχόληση είναι επίσης ένα θέμα ευρείας συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας hashtags όπως «ήσυχη παραίτηση», ένας όρος που αποσκοπεί στην αποτύπωση της απόφασης να σταματήσουν να υπερβαίνουν τα αφεντικά και «δουλειές τεμπελιάς», που αναφέρεται σε καλά αμειβόμενες, ευέλικτες θέσεις που προσφέρουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τα προηγούμενα σχόλια του κ. Gurner, τα οποία κοινοποιήθηκαν από την Australian Financial Review (AFR) που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, προκάλεσαν κριτική σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το X (πρώην Twitter), το TikTok και το LinkedIn. Καταδικάστηκαν επίσης από Αυστραλούς βουλευτές από όλο το πολιτικό χάσμα. Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζερόμ Λάξαλ είπε ότι ήταν «σχόλια που θα συνδέατε με έναν υπεράνθρωπο των κινουμένων σχεδίων», ενώ ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κιθ Βόλαχαν είπε ότι «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο άσχετα».

“Η απώλεια μιας δουλειάς δεν είναι αριθμός. Βλέπει ανθρώπους στους δρόμους και εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων”, είπε ο κ. Wolahan στο AFR. Η αμερικανίδα βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez επέκρινε επίσης τον μεγιστάνα της ιδιοκτησίας. «Υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλοι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν εκτοξεύσει τη δική τους αμοιβή τόσο πολύ που η αναλογία αμοιβής CEO προς εργαζόμενο είναι τώρα σε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ», έγραψε στο X.

Αλλά άλλοι – όπως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ορυκτών της Αυστραλίας Andrew Michelmore – τον είχαν υπερασπιστεί. «Οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει να κερδίζουν το ίδιο χρηματικό ποσό αλλά να μην εργάζονται τις ίδιες ώρες», είπε ο κ. Michelmore στο AFR. Ο κ. Gurner είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Gurner Group και έχει εκτιμώμενη αξία 929 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (598 εκατομμύρια δολάρια).

Έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς τα δάνεια από τον παππού και το πρώην αφεντικό του τον βοήθησαν να ξεκινήσει ως ιδιοκτήτης επιχείρησης.

Ο κ. Gurner προηγουμένως έκανε επίσης αμφιλεγόμενα σχόλια επικρίνοντας τους νέους αγοραστές σπιτιού για τις συνήθειές τους στα έξοδα, λέγοντας το 2017 ότι όταν έκανε οικονομία για το πρώτο του σπίτι, «δεν αγόραζε θρυμματισμένο αβοκάντο για 19 δολάρια και τέσσερις καφέδες στα 4 δολάρια ο καθένας». Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή συζητήσεων και ώθησε το BBC να ρωτήσει: πόσα κομμάτια τοστ αβοκάντο θα χρειαζόταν πραγματικά για να πληρώσει κανείς την κατάθεση σε ένα σπίτι; Αποδείχθηκε ότι στο Λονδίνο εκείνη την εποχή, οι αγοραστές θα έπρεπε να μην φάνε 24.499 τοστ με αβοκάντο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com