Από την πρωτεύουσα της Αλβανίας, όπου είναι παρών στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λησμόνησε να μιλήσει για την περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη, εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, ο οποίος όμως βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα από τα μέσα Μαΐου για αγοραπωλησίες ψήφους, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Σκληρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.

 «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου για την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντης Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί, άσχετα αν είναι δήμαρχος Χιμάρας με προκατάληψη»», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο.

 Όπως διευκρίνισε, η επίλυση του θέματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδεχθεί η Ελλάδα την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υποστηρικτές της ανάγκης να ενταχθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος που απαιτεί από τις χώρες να κάνουν σημαντικές προσαρμογές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η μόνη αρχή που είναι ακλόνητη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες για το θέμα αυτό, η φίλη μας η Αλβανία έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις και αναφέρομαι στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου του Δήμου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρι, ο οποίος είναι πέντε μήνες υπό κράτηση.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου για την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντη Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί ως δήμαρχος της Χειμάρρας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα που πηγάζει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ένα δικαίωμα πλήρως εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό πρέπει να ορκιστεί για να αφαιρεθεί αυτή τη σημαντική σκιά που αναμφίβολα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η επίλυση του ζητήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει η Ελλάδα το επόμενο βήμα και να αποδεχθεί την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας Αλβανίας και Ε.Ε. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το πρόβλημα να λυθεί με πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, χωρίς επιρροή στις σχέσεις των δύο χωρών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι θα ήθελε να συζητήσει το θέμα αυτό με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν σκοπεύω να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντης Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί ακόμα και όταν είναι υπό κράτηση, κάτι που θα το ξεκαθαρίσω στον κ. Ράμα. Ελπίζω να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα», τόνισε, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team