Ο Ράμα τον καταδίκασε τον Φρέντι Μπελέρη – ΠΑΣΟΚ: Κομματική πειθαρχία και αντάρτικο – Εισαγγελική έρευνα για την Ασημακοπούλου

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 05/03/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με Αμπάς – Για γενοκτονία κατηγόρησε το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος – Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού.
  • «Η Ουκρανία δεν ζητά ξένους στρατιώτες, αλλά εργαλεία και μέσα για να πολεμήσει τη Ρωσία» – Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Λευκός Οίκος στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Οπρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν ζήτησε ποτέ ξένα στρατεύματα να πολεμήσουν για τη χώρα του» σχολίασε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
  • Μαστροποί χρησιμοποιούν το Instagram για να στρατολογήσουν ανήλικες και να τις εξωθήσουν στην πορνεία – Τα hashtags και τα τρικς – Έρευνα του Guardian για το πώς δρουν ανεξέλεγκτοι οι προαγωγοί στα social media
  • ΗΠΑ: «Σούπερ Τρίτη» για τον Ντόναλντ Τραμπ – Επικράτησε στις εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων σε 12 από τις 15 πολιτείες – Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ οδεύει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί παρά τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη
  • Μπουλντόζες κατεδάφισαν το κτίριο του κοινοβουλίου των Αρμένιων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού
  • Σοϊγκού: Η Ρωσία ενισχύει το στρατό της στο δυτικό τμήμα της χώρας για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ – ΗΡωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, .
  • Ταγιάνι: Η Ιταλία ζητά βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην βουλή της Ρώμης, τόνισε ότι «η χώρα του ζητά βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, όπως προβλέπουν και τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
  • Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας – Ο Κάρολος, ηλικίας 75 ετών, αναγκάστηκε να απόσχει από τις δημόσιες υποχρεώσεις του, αφότου ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα ότι διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου, που δεν έχει διευκρινιστεί, λιγότερο από 18 μήνες μετά την ενθρόνισή του.

Κυρώσεις στην Intellexa από τις ΗΠΑ

  • Η εταιρεία: Η Intellexa S.A. είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα στην Ελλάδα που έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα. Η εταιρεία έχει προστεθεί στον Κατάλογο Οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, για την διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων και την παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, απειλώντας την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.
  • Το λογισμικό: Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Intellexa έχει λειτουργήσει ως ομπρέλα για μια σειρά επιθετικών κυβερνοεταιρειών που προσφέρουν εμπορικά εργαλεία κατασκοπείας, με την εμπορική ονομασία «Predator». Τα εργαλεία αυτά έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, υποκλέπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα.
  • Οι κυρώσεις: Η Προεδρική Οδηγία ορίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν θεμελιώδες εθνικό συμφέρον να αντιμετωπίσουν και να συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπείας που καταχράται δικαιώματα και ελευθερίες. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και εταιρειών που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή υπό τον έλεγχο αμερικανών πολιτών, και το 50% των περιουσιακών στοιχείων τρίτων που συναλλάσσονται μαζί τους.

 Απογευματινά χειρουργεία: Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση

  • Η ΚΥΑ: Υπεγράφη από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία, που αφορούν σε επεμβάσεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Την ΚΥΑ υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.
  • Ο στόχος: Σε δήλωση του ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων εισάγεται με στόχο, από τη μία να μειωθούν οι λίστες αναμονής των χιλιάδων ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξηθούν τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του.
  • Ο τιμοκατάλογος: Οι τιμές των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνονται από 300 ευρώ για τις πολύ μικρές επεμβάσεις έως 2.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, μια μικρή επέμβαση θα στοιχίσει στον ασθενή 500 ευρώ, μία μεσαία 900, μια μεγάλη επέμβαση 1.200 ευρώ, ενώ για τα βαριά χειρουργεία το κόστος φτάνει τα 1.600 ευρώ

Υπόθεση Μπελέρη: Ο Ράμα τον καταδίκασε

  • Η απόφαση: Για απόπειρα εξαγοράς ψήφων κρίθηκε ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι δυο χρόνια κάθειρξη. Σε 18 μήνες με τριετή αναστολή και περιοριστικούς όρους καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του Παντελής Κοκαβέσης.
  • Η αντίδραση της Ελλάδας: Η Αθήνα, μετά την ανακοίνωση των ποινών, εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση. Το υπουργείο Εξωτερικών άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της διαδικασίας, κάνοντας λόγο για επιλεκτική εφαρμογή αποφάσεων που δεν συνάδει με τις αρχές ενός κράτους δικαίου.
  • Η δήλωση: «Παρωδία» χαρακτήρισε ο Φρέντι Μπελέρης, τη δίκη στην οποία καταδικάστηκε. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ανύπαρκτες αποδείξεις, διορισμένη δικαστή καθώς και για ένα μοναδικό μάρτυρα ο οποίος χρηματίστηκε. Ο ίδιος έβαλε και κατά του πρωθυπουργού της Αλβανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια Ράμα».

ΠαΣοΚ: Κομματική πειθαρχία και αντάρτικο

  • Η αιτία: Τα 7+1 σημεία της διαφωνίας με το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων γνωστοποίησε το ΠαΣοΚ. Το απόγευμα της Δευτέρας (5/3) έλαβε χώρα στη Βουλή η «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση των μελών της Κ.Ο. του κόμματος επί του θέματος, όπου δυο βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την καταψήφιση.
  • Το αντάρτικο: Θέμα θεσμικής λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στην Κ.Ο. έθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, αναφέροντας ότι η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ενώ τόνισε πως η διαφωνία της έχε να κάνει με συγκεκριμένες απόψεις «που δεν αλλάζουν. Αινιγματική είναι η στάση που θα κρατήσει κατά την ψηφοφορία ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος άφησε αιχμές για τις θέσεις  καθώς και για την Επιτροπή Παιδείας του κόμματος.
  • Η απόφαση του προέδρου: Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την θυελλώδη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιστρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δυο βουλευτές.

Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Ασημακοπούλου

  • Οι λόγοι της έρευνας: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
  • Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων ο Φάμελλος: Κατά τη διάρκεια της Τρίτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνου Μενουδάκο, ζητώντας να επιταχύνει την έρευνα για την υπόθεση. Παράλληλα, έθεσε τέσσερα ερωτήματα απαιτώντας απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
  • Εσωτερικός έλεγχος και στο ΥΠΕΣ: Η υπουργός Εσωτερικών Nίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι θα γίνει εσωτερικός έλεγχος με στόχο να επιβεβαιωθεί η «επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023». Παράλληλα, επανέλαβε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, email και τηλέφωνα, το λέει ρητά η νομοθεσία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com