Ο σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε κλείνει τα 80

Γεννημένος στο Μόναχο, ο Αυστριακός Μίχαελ Χάνεκε είναι ένας από τους πιο πολυβραβευμένους σκηνοθέτες παγκοσμίως. Η φήμη του εδραιώθηκε με τις τελευταίες του ταινίες «Λευκή κορδέλα» και «Αγάπη».

by Times Newsroom

Μία βιτρίνα γεμάτη βραβεία

Ο σκηνοθέτης Μίχαελ Χάνεκε μάλλον δεν μπορεί σήμερα να απαριθμήσει όλα τα βραβεία που έχει λάβει για τις ταινίες του. Αφενός γιατί είναι πάρα πολλά, αφετέρου γιατί μάλλον δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τίτλους και βραβεία. Οι ταινίες του είναι αυτές που έχουν σημασία για τον ίδιο – και εν τέλει και για την ιστορία του κινηματογράφου.

Το ζενίθ της καριέρας του, η Λευκή κορδέλα

Ο Μίχαελ Χάνεκε έγινε ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή σκηνοθέτες το 2009 με τη «Λευκή κορδέλα» στο Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αφηγείται την ψυχική κατάσταση λίγων χωρικών σε ένα γερμανικό χωριουδάκι, λίγο πριν από το ξέσπασμα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα και έλαβε πολλά βραβεία ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ.

1989: Το κινηματογραφικό ντεμπούτο

Μετά από μερικές θεατρικές παραγωγές και τηλεοπτικά έργα, ο Χάνεκε έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη το 1989 με την ταινία «Η έβδομη Ήπειρος» – μια ταινία που κόβει την ανάσα. Η ιστορία μιας οικογένειας που αυτοκτονεί, ένα θέμα δύσκολο να αντέξει κανείς, με όλη την ψυχρότητα και απαισιοδοξία που το περιβάλλει.

Διαφωνίες και διχασμένοι κριτικοί κινηματογράφου

Παρ’ όλη την αναγνώριση για τη σκηνοθετική του αισθητική, τα έργα του Χάνεκε συχνά πυροδότησαν διαμάχες. Η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του από το 1997 «Παράξενα παιχνίδια» (Funny Games), που δείχνει δύο νεαρούς να τρομοκρατούν ένα παντρεμένο ζευγάρι, δίχασε επίσης τους κριτικούς, με ορισμένους να την χαρακτηρίζουν επίσης ως «ψυχρή» και «κυνική».

Σχέση μητέρας και κόρης

Το 2001, ο Αυστριακός σόκαρε το κοινό με την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Ελφρίντε Γέλινεκ “Η δασκάλα του πιάνου”. Η βραβευμένη ταινία σκιαγραφεί τη διαταραγμένη σχέση ανάμεσα σε μία μητέρα και την κόρη της – με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Ιζαμπέλ Υπέρ.

Κρυμμένος… θρίαμβος

Η ταινία που ακολουθεί ήταν και πάλι καλλιτεχνικός θρίαμβος για τον σκηνοθέτη. Το έργο του «Κρυμμένος» (Caché) περιγράφει την καθημερινότητα ενός παντρεμένου ζευγαριού, που υποδύονται οι Ζιλιέτ Μπινός και Ντανιέλ Οτέιγ. Η βραβευμένη ταινία θίγει μια σειρά από ζητήματα, αλλά αφήνει στον θεατή άφθονο χώρο για τη δική του ερμηνεία.

Ένα όσκαρ για την Αγάπη

Στη συνέχεια ο Μίχαελ Χάνεκε έλαβε το Όσκαρ στο Χόλιγουντ για την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του «Αγάπη». Ο σκηνοθέτης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Η ερμηνεία των δύο ηθοποιών Εμανουέλ Ριβά και Ζαν-Λουί Τρεντινιάν έφερε συχνά χαρά και δάκρυα στους θεατές.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com