Ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα του Μητσοτάκη

Το ερώτημα που ανέκυψε μετά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι ένα: Δεν υπάρχει έστω και ένα στέλεχος της Κουμουνδούρου που γνωρίζει από οικονομία και θα μπορούσε να προστατεύσει τον Αλέξη Τσίπρα από τα αυτογκόλ στα οποία υπέπεσε; Τον Τσακαλώτο τον εξαιρούμε για ευνόητους λόγους, ούτε το επιτελείο Τσίπρα τον ρωτάει ούτε ο ίδιος έχει διάθεση να ανοίξει τα μάτια στον κλειστό προεδρικό κύκλο του κόμματος.

by Times Newsroom
  • Πάνος Αμυράς

Ομως, όταν ήδη από την Παρασκευή υπάρχει στα Μέσα Ενημέρωσης η πληροφορία ότι ο Μητσοτάκης θα εξαγγείλει ένα οικονομικό μέτρο που θα έχει στοχευμένη εφαρμογή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κρατήσει και κάποιες επιφυλάξεις και να μη βγει στο «ξέφωτο» ποντάροντας στην καλή του τύχη. Και ο Τσίπρας δεν ήταν τυχερός, έπεσε στην παγίδα του Μητσοτάκη, χάρη στην απόλυτη μυστικότητα που επικράτησε στο οικονομικό επιτελείο για το μέτρο-έκπληξη του πρωθυπουργού.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δεν θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές, ούτε τα διυλιστήρια ούτε άλλους για τα υπερκέρδη τους», είπε με σιγουριά ο Τσίπρας, το δόκανο είχε ήδη ενεργοποιηθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μέτρο της επιταγής στήριξης των νοικοκυριών για αγορές από σούπερ μάρκετ και τις υπόλοιπες εταιρίες τροφίμων συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των δύο ομίλων που διαχειρίζονται τα διυλιστήρια.

Ο Τσίπρας για άλλη μία φορά έπεσε έξω στις προβλέψεις του και έκανε ένα δώρο στον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς εφαρμόζει ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής για το 85% των οικογενειών, δηλαδή τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, με πόρους που θα αντληθούν όχι από νέους φόρους, αλλά από τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτό κάνει τελικά τη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτά που λέει ο Μητσοτάκης τα κάνει πράξη. Εάν διαβάσει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019 για ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων, αύξηση της απασχόλησης και κοινωνική πολιτική, θα διαπιστώσει ότι έχουν υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό τους.

Το ίδιο διάστημα, όλες οι εκτιμήσεις του Τσίπρα για την πορεία της οικονομίας ή τις κινήσεις της κυβέρνησης διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Τον καιρό της πανδημίας ακούγαμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «ύφεση Μητσοτάκη» και κατόπιν για «αναιμική ανάκαμψη», αλλά από τότε υπήρξε σιγή για την ισχυρή ανάπτυξη του 2021 και του 2022. «Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει τους μικρομεσαίους, θα υπάρχει επιδημία λουκέτων», προέβλεπε ο Τσίπρας και έπεσε στον «κουβά», για να χρησιμοποιήσουμε μία ορολογία των παικτών του στοιχήματος.

Για αυτό και ουδείς πιστεύει τις «εξαγγελίες» του, που θυμίζουν το «κοστολογημένο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ο Τσίπρας υπόσχεται αύξηση του μισθού στα 880 ευρώ, το 2015 δεσμευόταν ότι με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης της Αριστεράς ο κατώτατος μισθός θα ανέβαινε στα 751€, για να ακολουθήσει «κατολίσθηση» των αποδοχών στα 300 και 400 ευρώ, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης παρέα με τον Βαρουφάκη. Ποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, όταν ως κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των συντελεστών από το 13% στο 24%, επιβαρύνοντας τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;

Για όλους αυτούς τους λόγους το ερώτημα που θέσαμε στην εισαγωγή του κειμένου παίρνει τη μορφή βεβαιότητας. Δεν υπάρχει τελικά κανείς που να συμβουλεύει στα σοβαρά τον Τσίπρα για τα θέματα της οικονομίας, με συνέπεια ο Μητσοτάκης να κάνει «πάρτι» στη Βουλή.

Πηγή:  EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com