Οι αγρότες επιμένουν – Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω – Αδιέξοδο;

Αυστηρά κριτήρια ίδρυσης, όρος οι φοιτητές να έχουν πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις - Στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει να διεξάγεται συστηματικά έρευνα, ενώ θα πρέπει να διαθέτει ένα αυτοτελές κτίριο - Η Σορβόννη ετοιμάζεται να «έρθει» στην Ελλάδα

by Times Newsroom

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Νικαράγουα : Χορηγεί άσυλο στον πρώην πρόεδρο του Παναμά, Μαρτινέλι – Έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη σχεδόν 11 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά απέρριψε την προσφυγή του πρώην προέδρου (2009-2014) που ζητούσε ακύρωση της καταδίκης του σε κάθειρξη σχεδόν 11 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
  • Α. Μπλίνκεν: Επιμένει πως υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς – Οεπικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε απόψε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
  • Μεσανατολικό: Ο Νετανιάχου επιδιώκει περιφερειακή σύγκρουση, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς – Αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια θα ταξιδέψει σήμερα Πέμπτη στο Κάιρο για συνομιλίες με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
  • Ουκρανία : Να παραδοθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όλοι οι δεσμευμένοι πόροι της Ρωσίας απαιτεί ο Ζελένσκι – «Τα πάντα πρέπει να κατασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα έναντι του τρόμου» – Είναι καιρός να «καταφερθούν οι μέγιστες συστημικές ζημίες στη Ρωσία», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «τους δεσμευμένους ρωσικούς πόρους, τόσο του τρομοκρατικού κράτους όσο και των προσώπων που συνδέονται με αυτό».
  • Υεμένη : Νέους βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη – Τα πλήγματα έγιναν στην περιοχή Ρας Ίσα, στην πόλη Σουλέιφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, ενώ εργαζόμενος σε διυλιστήριο εκεί, ο Αλάα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσε τουλάχιστον δυο εκρήξεις.
  • Βρετανία: 46χρονη γυναίκα ακρωτηριάστηκε στο μετρό του Λονδίνου – Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη – Το πρώτο τρένο την τραυμάτισε και ο δεύτερος συρμός πέρασε και την χτύπησε – Η Βρετανίδα, η οποία φορά πλέον προσθετικά μέλη, μεταξύ αυτών ένα «βιονικό» χέρι, μετά τον ακρωτηριασμό της, είπε σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία μεταφορών του Λονδίνου έχει μια «παρωχημένη» προσέγγιση σε σχέση με την ασφάλεια και αρνείται να παραδεχθεί την ευθύνη της «σε ηθικό και δικαστικό» επίπεδο σε αυτό το ατύχημα.
  • Γαλλία : Επί 8 χρόνια έφτιαχνε τον Πύργο του Άιφελ με 700.000 σπίρτα και τον έκοψε το Γκίνες – «Είναι ακατανόητο και καθόλου δίκαιο», είπε ο δημιουργός – Ένας άνδρας αφιέρωσε 8 χρόνια από τη ζωή του, ώστε να κατασκευάσει τον Πύργο του Άιφελ με 700.000 σπίρτα και τελικά τα κατάφερε, όμως δεν μπόρεσε να μπει στο ρεκόρ Γκίνες, με την επιτροπή να τον κόβει, κάτι που αδυνατεί να πιστέψει.
  • Γκουτέρες: Ο κόσμος εισέρχεται σε μια εποχή χάους – «Κυβερνήσεις αγνοούν και υπονομεύουν τις ίδιες τις αρχές της πολυμέρειας, χωρίς καμιά ευθύνη» – «Κυβερνήσεις αγνοούν και υπονομεύουν τις ίδιες τις αρχές της πολυμέρειας, χωρίς καμιά ευθύνη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, κύριο εργαλείο για την παγκόσμια ειρήνη, βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω των γεωπολιτικών ρωγμών», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζοντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης τις προτεραιότητές του για το 2024.
  • Ιταλία : Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στην Ιταλία – Σχεδιάζουν πορεία προς τη Ρώμη σήμερα Πέμπτη – «Θέλουμε να διαδηλώσουμε κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής και ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης Μελόνι»

Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες

  • Τα μπλόκα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες ενισχύοντας τα μπλόκα στους κεντρικούς οδικούς άξονες όλης της περιφέρειας. Η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας οδήγησε χθες σε μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Παράλληλα, σταμάτησε η κυκλοφορία στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αλμυρού, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι στα Νέα Μουδανιά. Οι αγρότες της Κρήτης δίνουν το δικό τους δυναμικό «παρών» με προγραμματισμένο μπλόκο στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στον Κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο.
  • Η διορία: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η 48ωρη διορία, που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση, πλησιάζει προς το τέλος της. Αν δεν δοθούν ικανοποιητικές λύσεις έως και την Παρασκευή 9/2, είναι πολύ πιθανή μια έντονη κλιμάκωση με οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα και συλλαλητήρια τις επόμενες ημέρες.
  • Ο διάλογος: Ανοιχτή σε διάλογο αλλά με ανοιχτούς δρόμους, δηλώνει η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, χωρίς ωστόσο να προγραμματίζεται η πολυσυζητημένη συνάντηση με τους αγρότες. Στο μπλόκο Δομοκού βρέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα των αμετακίνητων αγροτών βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, στα οποία επιμένει η κυβέρνηση.

Ποινική δίωξη κατά 35ρονου youtuber – «Καταβάλλω 10 ευρώ και ζητώ να τον δω να χαστουκίζεται» έλεγαν οι συνδρομητές του

  • Η σύλληψη: Στη σύλληψη ενός 35χρονου ο οποίος κακοποιούσε άτομα με αναπηρία σε ζωντανή μετάδοση μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης youtube, προχώρησε η Αστυνομία την Τρίτη.
  • Η ποινική δίωξη: Εναντίον του ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα καθώς και για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων ανθρώπων.
  • Οι κατηγορίες: «Μας είχε εκμεταλλευτεί και με το παραπάνω. Εμένα προσωπικά με χτυπούσε άσχημα με μπουνιές, φτύσιμο και χτυπήματα στο σώμα. Έβλεπαν πολλοί συνδρομητές online, έκαναν… «δωρεές με παραγγελία» (π.χ. «καταβάλλω 10 ευρώ και ζητώ να τον δω να χαστουκίζεται, να τραγουδά, να χορεύει» κ.ο.κ.) και πρέπει να διωχθούν και αυτοί. Το χειρότερο είναι ότι πότιζε αλκοόλ κορίτσια 15 έως 17 ετών και μετά τις πήγαινε σηκωτές σε άλλο δωμάτιο», περιγράφει ένα από τα θύματά του.

Η νέα πραγματικότητα στα γήπεδα

  • Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων: Το νέο πλαίσιο υπό το οποίο θα ανοίξουν τα γήπεδα στις 13/2 παρουσίασε η κυβέρνηση. Τα μέτρα προσβλέπουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών. Πλέον τα γήπεδα δεν θα ανοίγουν χωρίς κάμερες, ενώ σε περίπτωση που πέσουν πυρσοί ή κροτίδες τότε αυτά θα εκκενώνονται από φιλάθλους.
  • Αγορά εισιτηρίων και είσοδος: Μεγάλες αλλαγές επίκεινται και στη διαδικασία διάθεσης των εισιτηρίων. Αυτά πλέον θα πωλούνται μέσω του gov.wallet χρησιμοποιώντας του κωδικούς του taxisnet. Στις πληροφορίες του εισιτηρίου το οποίο θα προστίθεται στο gov.wallet, θα εμπεριέχεται το όνομα του κατόχου καθώς και ο σχετικός κωδικός.
  • Τι ισχύει για τα παιδιά: Για τους μικρούς φιλάθλους, η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου είναι πανομοιότυπη. Ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου ταυτοποιεί το εισιτήριο και το αποθηκεύει στο gov.wallet. Σε περίπτωση όμως που η συνοδεία γίνεται από άλλον ενήλικα, τότε ο έχων την επιμέλεια δηλώνει το ΑΦΜ του συνοδού για την διαδικασία της ταυτοποίησης.

Με την Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή στα μη κρατικά ΑΕΙ

  • Η παρουσίαση: Το νομοσχέδιο για την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», αποτελείται από 200 άρθρα και θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
  • Τα μη κρατικά ΑΕΙ: Ο υπουργός ανέλυσε και το πλαίσιο δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και η δημιουργία τουλάχιστον τριών σχολών. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρο, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. Tο ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος, σύμφωνα με τον υπουργό, ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε επίσης πως η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει οι υποψήφιοι να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου της σχολής.
  • Οι αντιδράσεις: Κατά την εν λόγω παρουσίαση, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου συγκεντρώθηκαν φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, την ώρα που συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλές σχολές σε όλη τη χώρα.

Απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς ο Νετανιάχου

  • Η απόρριψη: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς, εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου πως η συνθηκολόγηση με τους όρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος θα οδηγούσε σε «νέα σφαγή» ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
  • Το σχέδιο: Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο που προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, ενώ το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Οι νεκροί όμηροι: Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 31 εκ των ομήρων, που είχαν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com