Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Π. Μαρινάκης: Η χώρα θα συνεχίσει να εκφράζει τις πάγιες θέσεις της

«Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

by Times Newsroom

«Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακυρώθηκε από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού και εικάζουμε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε για τις δηλώσεις με τις πάγιες θέσεις της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Δήλωσε δε, ότι η ακύρωση της συνάντησης έγινε γνωστή, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Προτιμότερο είναι η έκφραση μια διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας πρωθυπουργός από μια άλλη χώρα με βαριά ατζέντα όπως είναι το Μεσανατολικό», είπε και πρόσθεσε ότι στη στάση αυτή απαντάει η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του και τόνισε ότι όποιος πιστεύει στις θέσεις του δε φοβάται να τις εκφράσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η στάση της Βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά σε όλη τη χώρα.

«Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα με μια χώρα που έχουμε καλές σχέσεις. Για τα γλυπτά, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του βρετανικού μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση» και συμπλήρωσε ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, αρνητική».

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει κάτι παραπάνω στη στάση αυτή και αφορά και άλλα ζητήματα «νομίζω ότι η αιτία είναι αυτό το ζήτημα αυτό» και κατέληξε ότι «η χώρα θα συνεχίσει να εκφράζει τις πάγιες θέσεις της».

«Πρόκειται για βρετανικό φάουλ. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “ κοίταξε να δεις, δεν θα γίνει η συνάντηση και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό”. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», ανέφερε ο διευθυντής ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC και είχε πει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στο Mega.

«Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας», πρόσθεσε. «Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, πράγμα το οποίο γίνεται. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των μαρμάρων στην Αθήνα. Δε νομίζω ότι σταματάει η προσπάθεια εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλοί στη Βρετανία πλέον που λένε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστέψουν στην Αθήνα. Δεν ήταν το ίδιο πριν από κάποια χρόνια. Όλη η προσπάθεια που έχει γίνει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σιγά σιγά κερδίζει έδαφος στην Βρετανία», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Χατζηβασιλείου για Σούνακ: Διπλωματική απρέπεια και «κυνήγι μαγισσών»

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Τρίτη ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της ΝΔ που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βρετανία.

Μιλώντας  για την ακύρωση του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογο του, ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για «διπλωματική απρέπεια της βρετανικής πλευράς, που αντέδρασε με καθυστέρηση απέναντι στις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκφράστηκαν την Κυριακή στην συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο BBC».

Συμπλήρωσε ότι «Οι Βρετανοί ξεκίνησαν κυνήγι μαγισσών. Αδιαφόρησαν για τις πολυδιάστατες σχέσεις μας οι Βρετανοί. Σε μια τέτοια συνάντηση δεν θα μιλούσαμε μόνο για τα Γλυπτά. Έχουμε μια κρίση στην Μέση Ανατολή και άλλα θέματα».

«Είμασταν απολύτως προετοιμασμένοι και το θέμα των Γλυπτών ήταν επισήμως στην ατζέντα της συζήτησης, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τους Βρετανούς ότι υπήρχε κάποιο ζήτημα. Ήταν γνωστή και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, οι Βρετανοί γνώριζαν με πλήρη λεπτομέρεια το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, καθώς εκτός των άλλων έχουν την ευθύνη και για την ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις και επαφές του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Το χρονικό

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε το τετ α τετ.  Για την κίνηση αυτή  ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του ενώ κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν πολιτικά απρεπή την ακύρωση του ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του realfm 97,8 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καρυπίδης, η επίσημη δικαιολογία της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ότι έτυχε κάτι έκτακτο στο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού.  Σύμφωνα με  πληροφορίες ο Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε τη συνάντηση εξαιτίας του δημόσιου διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μαξίμου: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ – Πάγιες ελληνικές θέσεις όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από την κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους.  Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Μιλώντας στο BBC την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Και είπε στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως τα Γλυπτά θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, γιατί «Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο».

Ντάουνινγκ Στριτ: Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της συνάντησης από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής:

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη

Με ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε θέση σχετικά με την απόφαση της ακύρωσης  της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γράφει:

Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού.

Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο.

Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας.

Μάντζος: Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κ.Μητσοτάκη.

“Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

Ελληνική Λύση: «Πρωτοφανής πρόκληση που παραπέμπει σε μπανανίες» η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να δεχθεί τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Σούνακ να δεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος βρισκόταν ήδη στην χώρα, συνιστά μία ασύλληπτη και πρωτοφανή πρόκληση, η οποία παραπέμπει σε μπανανίες και όχι σε κυρίαρχα κράτη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με το κόμμα «την ίδια στιγμή, η Βρετανία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την βάρβαρη Τουρκία, την οποία μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός άμυνας της χώρας, με διθυραμβικά σχόλια». Παράλληλα, η Ελληνική Λύση επισημαίνει ότι «είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η πολιτική του ‘δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου’, είναι καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα» και «δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε».

«Απαιτούμε λεπτομερείς εξηγήσεις για την ύψιστη αυτή προσβολή, που δείχνει φυσικά ότι η ΝΔ είναι πολύ ‘μικρή’ για να εκπροσωπεί την πατρίδα μας», καταλήγει η Ελληνική Λύση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com