Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων

Οι πόλεις μας και οι οικισμοί, αποκάλυψαν την ευαλωτότητά τους. Δυστυχώς, δεν φάνηκε το γεγονός αυτό να γίνεται κατανοητό, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις περισσότερες διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών.

by Times Newsroom
  • Σάββας Σερασίδης*

Εισηγητές υψηλού επιπέδου, εντυπωσιακή προσέλευση αυτοδιοικητικών – ενεργών πολιτών, εύστοχες εισηγήσεις – παρατηρήσεις – προτάσεις, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες η ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με πρωτεργάτη το Γιάννη Μαγκρυώτη και συντονιστή το δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη. Ζητούμενο, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Η Ανάπτυξη δηλαδή, που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες!

Οι κεντρικοί εισηγητές, ο Γιάννης Μαγκρυώτης, ο Δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, της Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης καθώς και ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην Πρύτανης του Α.Π.Θ. και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Θανάσης Γλαβίνας εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Πέτη Πέρκα, Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, τόνισαν ότι την εποχή της Κλιματικής Κρίσης, που διανύουμε, η Ανάπτυξη, αν δεν στηρίζεται στη Βιωσιμότητα – Αειφορία, ικανοποιεί τα συμφέροντα της ντόπιας και της παγκόσμιας οικονομικής Ολιγαρχίας, αλλά υποθηκεύει την υγεία, τη ζωή και τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών! Στιγμάτισαν την αδιαφορία της Κυβέρνησης στις προτάσεις των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λήψη μέτρων μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στη ζωή των πολιτών, που πεθαίνουν κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης του Περιβάλλοντος. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν με τις παρεμβάσεις τους ο Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος και η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, που αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και στην προστασία του Θερμαϊκού κόλπου που κινδυνεύει να γίνει μη … βιώσιμος!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εξαρχής διευκρίνηση των εκπροσώπων των κομμάτων ότι η παρουσία τους στην εκδήλωση δεν πρέπει να συνδεθεί με τα όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με κινήσεις που ενδεχομένως αποσκοπούν στη Συνεργασία των Προοδευτικών Κομμάτων! Ίσως όμως να ήταν επιβεβλημένο, γιατί δεν ήθελαν να γίνουν θύματα κακόβουλων πολιτικών «αναλύσεων» ορισμένων Μ.Μ.Ε.! Ίσως, γιατί το θέμα της Συνεργασίας των Προοδευτικών Κομμάτων είναι μια έννοια παρεξηγημένη! Έχει πολλούς φίλους, αλλά και φανατικούς πολέμιους. Όμως αυτή καθ’ αυτή η κοινή παρουσία των εκπροσώπων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και η ταύτισή τους στο θέμα της Κλιματικής Κρίσης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιβεβαίωση της αναγκαιότητας της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ! Της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των Κομμάτων, της Τοπικής – Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, που καθημερινά συνειδητοποιούμε πως δεν πρόκειται απλά για μια επώδυνη ΑΛΛΑΓΗ, αλλά μετεξελίσσεται σε μια συστημική ΚΡΙΣΗ, που βυσοδομεί εναντίον παντός εμβίου όντος, εναντίον ολόκληρου του οικοσυστήματος, και απειλεί να κάνει το βίο των ανθρώπων αβίωτο και τον Πλανήτη μη βιώσιμο!

Αλλά, αν για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος επιτρέπεται – επιβάλλεται η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ των ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τους ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με τους Επιστημονικούς και Κοινωνικούς Φορείς, τότε γιατί να μη γινόμαστε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ σε μια τέτοια, πάνδημη, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. συσσωρεύει στις πλάτες των ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ; Και βέβαια μια τέτοια ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δε θίγει την αυτοτέλεια ούτε τη φυσιογνωμία κανενός Κόμματος! Το κάθε κόμμα διατηρεί το δικαίωμα – υποχρέωση να επιδιώκει και να αγωνίζεται για την πραγμάτωση των στόχων του! Και με την αύξηση της κομματικής του επιρροής, μπορεί να καταρρίψει την παντοδυναμία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δημιουργήσει τους όρους για σχηματισμό ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που θα υπηρετεί τα Λαϊκά στρώματα, θα Υπερασπίζεται τα Εθνικά συμφέροντα, θα αγωνίζεται για την Ευρώπη των Λαών, θα προβάλλει την ανάγκη για τη σωτηρία του Περιβάλλοντος και θα γίνει υπέρμαχος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!

*Σάββας Σερασίδης, πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com